Vergelijk rolluiken offertes
Vind dé rolluiken specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Rolluiken Houten rolluiken

Houten rolluiken

Houten rolluiken zorgen met hun warme uitstraling en authentieke look voor een unieke sfeer in elke kamer. Bovendien bieden ze bescherming tegen zon, wind en inkijk. In dit artikel lees je alles over houten rolluiken, waaronder wat de kosten zijn, welke voor- en nadelen ze hebben en hoe je op deze soort rolluiken kunt besparen. We bespreken ook alternatieven, zodat je na het lezen over alle relevante informatie beschikt om een goede keuze te maken.

Houten rolluiken

Wat kosten houten rolluiken? 

De kosten van een houten rolluik zijn onder andere afhankelijk van de grootte van het rolluik, de houtsoort, de bediening en eventuele extra opties. Gemiddeld gezien kosten ze € 225 per m², exclusief montage. In onderstaande tabel geven we een overzicht van de gemiddelde rolluiken prijzen van een houten rolluik om je een idee te geven van de prijzen.

FactorGemiddelde prijs per houten rolluik (incl. btw)Bijzonderheden
Houten rolluik€ 225 - € 450Prijs verschilt per afmetingen
Bediening€ 15 - € 350Handbediend, motor met schakelaar of afstandsbediening
Montage€ 100 - € 200Bij meerdere rolluiken dalen de montage prijzen per rolluik
Totaal€ 340 - € 1.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke factoren zijn van invloed op de prijs?

Bij het kopen van een rolluik kom je voor een aantal keuzes te staan die van invloed zijn op de totaalprijs. Bekijk hieronder welke keuzes dit zijn. 

Keuze 1: Grootte

De grootte van het rolluik is een van de belangrijkste factoren die van invloed is op de uiteindelijke prijs. Over het algemeen geldt dat hoe groter het rolluik is, hoe hoger de uiteindelijk prijs zal zijn. Dit komt omdat meer materiaal en arbeid vereist is voor het produceren en installeren van een groter rolluik. Rolluiken zijn op maat verkrijgbaar.

Keuze 2: Bediening

Ook de keuze voor elektrische bediening in plaats van handmatige bediening zal de kosten verhogen. Elektrische bediening is echter wel gemakkelijker in gebruik en biedt meer comfort en gemak. Zo kan je door middel van elektrische bediening een houten rolluik van afstand bedienen via een afstandsbediening. In veel gevallen is het zelfs mogelijk om het rolluik door middel van wifi met een app te bedienen. Wil je elektrische bediening, maar geen hoge extra elektriciteitskosten? Kijk dan eens naar rolluiken op zonne-energie.

Keuze 3: Houtsoort

De keuze van het soort hout kan ook van invloed zijn op de prijs. Noorse den, eik en Accoya zijn de meest populaire keuzes voor houten rolluiken. Noorse den is daarbij een budgetvriendelijke optie, terwijl eik en Accoya meestal duurder zijn. Het voordeel van Accoya is echter wel dat het een rotvrije houtsoort is, wat de kosten op lange termijn kan compenseren. Kijk dus in het totale prijskaartje niet alleen naar de aanschafkosten, maar ook naar de onderhoudskosten die je in de toekomst kunt verwachten.

Keuze 4: Uitbesteden of zelf doen

Het laten installeren van een houten rolluik kan ook een grote impact hebben op de kosten. Het is in veel gevallen aan te raden om een erkende vakspecialist in te schakelen voor de juiste plaatsing en afstelling van de rolluiken. Dit zal echter wel extra kosten met zich meebrengen.

Keuze 5: Extra opties

Het is ook mogelijk om extra opties toe te voegen aan het rolluik, zoals een inbraakwerend rolluik. Dit kan de kosten verhogen, maar biedt wel extra bescherming voor je woning. Het is belangrijk om te overwegen of dit een noodzakelijke uitgave is voor jouw specifieke situatie. Hierbij geldt wel dat een houten rolluik over het algemeen minder inbraakwerend is dan een aluminium rolluik, maar het kan nog steeds een afschrikwekkend effect hebben.

Aluminium rolluiken met houtlook als alternatief

Een alternatief voor een houten rolluik is een aluminium rolluik met houtlook. Dit zijn rolluiken gemaakt van aluminium, maar met een uitstraling die heel erg lijkt op die van hout. Dit kan een budgetvriendelijke optie zijn, omdat de kosten van aluminium lager liggen dan die van hout. Aluminum rolluiken kosten gemiddeld € 350 per stuk. Ook zijn aluminium rolluiken minder onderhoudsintensief dan houten rolluiken en hebben ze een langere levensduur. Het is dus zeker een optie om serieus in overweging te nemen.

Als nadeel zou je kunnen stellen dat aluminium rolluiken een minder authentieke uitstraling hebben dan een echt houten rolluik, wat voor sommige mensen een goed argument kan zijn om daarom toch voor een houten rolluik te kiezen. Daarnaast kan je een aluminium rolluik niet overschilderen. Dat betekent dat je vastzit aan de kleurkeuze die je maakt bij aanschaf en deze later niet kunt veranderen, terwijl dit bij een houten rolluik wel altijd nog een mogelijkheid is.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van de kosten, met daarbij ook het alternatief op basis van aluminium om je een goede indruk te geven van het verschil in prijs.

  • Een handmatig bediend houten rolluik van 150 x 150 cm in Noorse den kost gemiddeld € 450. Een vergelijkbaar aluminium rolluik met houtlook kost slechts € 350.
  • Een elektrisch bediend houten rolluik van 200 x 200 cm in Accoya kost gemiddeld € 1.000. Een vergelijkbare aluminium rolluik met houtlook kost € 650.
  • Een handmatig bediend houten rolluik van 250 x 250 cm in Eik kost gemiddeld € 1.500. Een vergelijkbare aluminium rolluik met houtlook kost € 1.000.

Tips om te besparen op een houten rolluik

Hieronder vind je een aantal tips die je kunt gebruiken om te besparen op de aanschaf van een houten rolluik.

  • Kies voor een handmatige bediening in plaats van een elektrische. Hiermee kun je tot wel 50% besparen op de totale aanschafkosten. 
  • Kies voor een hardhoutsoort zoals Noorse den of Accoya. Dit is duurzamer en hoeft minder vaak vervangen te worden, wat op de lange termijn geld bespaart.
  • Kies voor standaard kleuren in plaats van op maat gemaakte kleuren. Dit kan tot wel 20% besparing op de kosten opleveren.
  • Vraag altijd meerdere rolluik offertes aan. De kosten van het rolluik maar zeker ook de installatie kunnen per vakspecialist flink verschillen. Wanneer je meerdere offertes hebt kan je deze met elkaar vergelijken en daardoor een goede afweging maken.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een houten rolluik gemiddeld?

Het is moeilijk om een algemene prijs te geven voor een houten rolluik omdat dit afhangt van verschillende factoren zoals de grootte, houtsoort, bediening en installatie. De gemiddelde kosten voor een houten rolluik met bekasting liggen rond de € 350.

Is een houten rolluik duurder dan alternatieven?

In vergelijking met een alternatief zoals een aluminium rolluik met houtlook, is een houten rolluik vaak een stuk duurder. Dit komt omdat houten rolluiken minder vaak worden gekozen en er dus minder vraag naar is. Hierdoor zijn de productiekosten hoger. Daarnaast is het materiaal hout over het algemeen duurder dan aluminium. De installatiekosten kunnen hierdoor mogelijk ook hoger uitvallen.

Is een houten rolluik onderhoudsvriendelijk?

Een houten rolluik kan wel bepaald onderhoud vereisen, zoals het periodiek behandelen van het hout om rotting te voorkomen. Dit is echter ook afhankelijk van de gekozen houtsoort. Hardhout soorten zoals Noorse den of Accoya zijn bijvoorbeeld rotvrij en hoeven minder vaak onderhouden te worden dan andere houtsoorten. Het is dus verstandig om bij het maken van je keuze voor een houten rolluik ook rekening te houden met toekomstige onderhoudskosten, zodat je op de lange termijn niet alsnog meer kosten hebt dan wat je bij de aanschaf had verwacht.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden