Vergelijk rolluiken offertes
Vind dé rolluiken specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Rolluiken Rolluiken plaatsen

Rolluiken plaatsen

Om ervoor te zorgen dat je rolluiken niet schots en scheef komen te hangen kun je de rolluiken laten plaatsen door een vakspecialist. Hoe dat precies werkt en hoeveel het kost lees je hier. Wil je het toch liever zelf doen, dan vind je in dit artikel ook handige tips om zelf aan de slag te gaan. 

Wat zijn de rolluiken plaatsen kosten? 

Heb je weinig kluservaring en wil je zeker weten dat je rolluik goed geplaatst wordt, dan is het verstandig om dit project uit handen te geven aan een vakspecialist. Gemiddeld kost dit tussen de € 90 en € 600, afhankelijk van het soort, materiaal en de grootte. Bekijk hieronder de gemiddelde kosten van een rolluik laten plaatsen.

OnderdelenGemiddelde prijs per rolluik (incl. btw).Toelichting
Rolluik€ 90 - € 600Het soort rolluik, de materiaalkeuze en de afmetingen beïnvloeden de prijs.
Bediening€ 10 - € 250Van handmatige tot elektrische bediening.
Montage€ 100 - € 200Bij meerdere rolluiken daalt de prijs per rolluik.
Totaal€ 200 - € 1.050
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Rolluiken plaatsen

Welke soort rolluiken kun je laten plaatsen? 

Een rolluik is een verticaal bewegende afsluiting voor een raam of deur. Het dient als zonwering en kan inbraken vertragen en soms zelf volledig weren. Een rolluik bestaat uit lamellen die aan elkaar verbonden zijn en oprolbaar zijn. Bij het omhoog laten van de rolluiken worden de lamellen in een zogeheten rolluikkast gerold. 

Een rolluikkast is een soort bak die boven het rolluik zit waarin het rolluik wordt opgerold. Het oprollen gebeurt in sommige gevallen met handbediening bijvoorbeeld met een slingerstang, maar er zijn ook opties met elektrische bediening waarbij je gebruik kan maken van bijvoorbeeld een draai- of sleutelschakelaar. 

Bij het vergelijken van rolluiken kun je over het algemeen onderscheid maken tussen drie soorten: 

 1. Opbouwrolluik
 2. Voorzetrolluik
 3. Inbouwrolluik

Bekijk hieronder wat deze verschillende soorten inhouden:

Opbouwrolluik 

Als je een nieuw raam wilt plaatsen of een nieuwbouw woning laat bouwen dan wordt er vaak gekozen voor een opbouwrolluik. Daarnaast is het ook erg geschikt voor dakkapellen, omdat ze een kleinere oprolstructuur hebben. Bij een opbouwrolluik vormen het rolluik en het raam één geheel waardoor het van tevoren gemonteerd wordt op het nieuwe raam en ook zo wordt geplaatst. Een voordeel hiervan is dat de rolluikkast van te voren al voldoende geïsoleerd wordt in de fabriek.

Voorzetrolluik

Een voorzetrolluik wordt aan de buitenkant van de gevel in een rolluikkast boven of op het raam gemonteerd. Een voordeel van voorzetrolluiken is dat ze in tegenstelling tot een opbouwrolluik ook te installeren zijn op de huidige ramen. Je hoeft hier dus geen nieuw raam voor aan te schaffen. Ook is het bij dit rolluik mogelijk om je raam nog een stukje open te zetten wanneer het rolluik gesloten is, omdat er een klein beetje ruimte tussen het raam en het rolluik zit. Verder liggen de prijzen van voorzetrolluiken relatief lager dan die van opbouw- of inbouwrolluiken.

Inbouwrolluik

Een inbouwrolluik is een veel gekozen optie bij nieuwbouwhuizen of bij een renovatie. Deze rolluiken worden in de gevel geïntegreerd, waardoor je de rolluikkast niet ziet zitten. Dit zorgt voor een mooie en strakke uitstraling. Daarnaast zorgen deze rolluiken voor goede isolatie doordat ze achter de gevel geplaatst worden. Het is hierbij wel van belang dat de rolluikkast goed geïsoleerd is met een kunststof plaat of minerale wol. Wanneer het rolluik naar beneden is zal deze ook geluiddempend werken en het raamkozijn beschermen tegen weersinvloeden. 

Ben je benieuwd naar de exacte prijs van deze soorten rolluiken? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte rolluiken plaatsen aan bij Homedeal. Daarnaast kun je ook offertes aanvragen voor verschillende soorten reparaties, zoals het vervangen van de rolluikband.

Om alvast een indicatie te krijgen van de kosten kun je hieronder de gemiddelde rolluiken plaatsen kosten bekijken:

Soort rolluikGemiddelde prijs (incl. btw). Toelichting
Opbouwrolluik€ 250 - € 4201 tot 2 m²
Voorzetrolluik€ 115 - € 3201 tot 2 m²
Inbouwrolluik€ 150 - € 320 1 tot 2 m²

Welk materiaal rolluiken kun je laten plaatsen? 

De meest gebruikte materialen voor rolluiken zijn: kunststof en aluminium. Daarnaast zijn er ook rolluiken van hout of staal, maar deze komen minder vaak voor. 

Kunststof rolluiken 

De grootste voordelen van kunststof rolluiken ten opzichte van aluminium zijn de prijs en het gewicht. Doordat kunststof kozijnen erg licht zijn kunnen ze ook met de hand bediend worden. Dit is bij aluminium door het gewicht een stuk lastiger waardoor er vaak elektrische bediening vereist is. Kunststof rolluiken zijn daarnaast zon- en geluidwerend en hebben een natuurlijke uitstraling. Verder zijn ze ook gemakkelijk schoon te houden en in veel kleuren verkrijgbaar. In tegenstelling tot aluminium rolluiken zijn ze niet inbraakpreventief en relatief makkelijk open te krijgen door inbrekers. 

Aluminium rolluiken 

Aluminium rolluiken zijn vaak wat duurder dan kunststof, maar aluminium is ook kwalitatief sterker en duurzamer. Doordat aluminium een goed isolerend materiaal is houd het in de zomer de warmte buiten en is het in de winter lekker warm. Je kunt hiermee dus ook besparen op je energiekosten. Verder heeft aluminium een strakke en moderne uitstraling en is het een veelgekozen materiaal bij nieuwbouwwoningen. Door het sterke materiaal is het ook erg geschikt voor inbraakpreventie.

Bekijk hieronder de gemiddelde rolluiken plaatsen kosten van veelvoorkomende materialen:

Rolluik materialenGemiddelde prijs (incl. btw). Toelichting
Kunststof
€ 90 - € 150
100 x 100 cm
€ 250 - € 350 200 x 200 cm
Aluminium€ 100 - € 250
100 x 100 cm
€ 350 - € 600
200 x 200 cm

Hoe worden rolluiken geplaatst? 

Het plaatsen van een rolluik is een zwaar karwei. Bedenk je goed dat je lange tijd een rolluik omhoog moet houden op een ladder, moet oppassen dat je je gevel of kozijnen niet beschadigt en dat je het rolluik niet kapot maakt, want dan kan de garantie komen te vervallen. Ook moet je bij elektrische bediening enige kennis hebben over het aansluiten van elektra. Neem deze punten mee in je overweging om de rolluiken zelf te plaatsen of dit door een vakspecialist te laten doen. 

Als de rolluiken op een bestaand raam worden geplaatst doorloopt de vakspecialist bij de montage over het algemeen de volgende stappen: 

 • Voorbereiding; voorafgaand aan de plaatsing worden de ramen en/of deuren door de vakspecialist opgemeten. 
 • Op maat maken; na het meten kan de vakspecialist aan de slag met het op maat maken van onder andere de rolluikkast en de lamellen. 
 • Plaatsing; wanneer alles de juiste afmeting heeft kunnen er kleine gaatjes geboord worden in de gevel of kozijnen. Vervolgens monteert hij de rolluikkast en de zijgeleiders in de gaten. Ook boort hij een gat voor de bediening. 
 • Lamellen plaatsen; de lamellen kunnen nu in de eerder geplaatste zijgeleiders geschoven worden. Waarna het hele rolluik gemonteerd is. 
 • Afstellen; tot slot worden de rolluiken afgesteld. Dit is erg belangrijk want met het afstellen zorgt de vakspecialist ervoor dat alles naar behoren werkt. 

Hoe kun je zelf het rolluik plaatsen? 

Wanneer je ervoor kiest het rolluik zelf te plaatsen, lees dan de volgende 4 stappen die je helpen bij het plaatsen van je rolluik.

Stap 1: Op welke manier wil je het rolluik plaatsen?

Voordat je de maten op gaat meten moet je voor ogen hebben op welke manier je het rolluik wilt plaatsen. Lees hieronder de 2 manieren:

 1. Montage op de muur: Bij montage op de muur wordt het frame op de muur geplaatst. Vanuit je huis zie je niet dat er een rolluik aan de buitenkant van het raam is bevestigd.
 2. Montage op het kozijn: Bij montage op het kozijn wordt het frame van het rolluik binnen de muren geplaatst. Het rolluik is minder zichtbaar van buitenaf.

Stap 2: Hoe lees je de juiste maten af?

Lees hoe je voor beide montage mogelijkheden de juiste maten afleest.

Montage op de muur

Let op: houd er rekening mee dat de gebruikte maten een gemiddelde zijn. Ga altijd bij je rolluik aanbieder na welke maten van toepassing zijn voor jouw rolluik.

 • Meet allereerst nauwkeurig de buitenmaten van je kozijnen op, dit is de afstand van muur tot muur. Doe dit voor zowel de breedte als de hoogte van het raam.
 • Tel bij de breedte altijd een aantal cm op, deze centimeters zijn de breedte van de zijgeleiders die op de muur worden bevestigd.
 • Kijk of de ruimte boven het raam groot genoeg is voor het plaatsen van de omkasting van je rolluik. Is dit niet het geval, dan blokkeert de omkasting het open en dichtgaan van de ramen.

Let op: houd er rekening mee dat de gebruikte maten hieronder een gemiddelde zijn. Ga altijd bij je rolluik aanbieder na welke maten van toepassing zijn voor jouw rolluik.

 • Meet eerst goed de buitenmaten van je kozijnen op, dit is de afstand van muur tot muur. Doe dit voor zowel de breedte als de hoogte van het raam.
 • Verminder zowel de breedte als hoogte maten met enkele cm. Je muren zijn namelijk niet overal recht, met deze marge voorkom je dat het rolluik niet past of knelt.

Stap 3: Houd rekening met de bediening

Elektrische bediening is uiteraard lastiger te monteren dan handbediening. Standaard worden rolluiken geleverd met een bandopwinder. Deze bediening is geschikt voor rolluiken met een maximale grootte van 4 m². Voor grotere maten is het aan te raden om je rolluik te plaatsen met elektrische bediening. Om te weten op welke manier je de bediening van jouw rolluik plaatst, is het verstandig hiervoor een online handleiding te raadplegen of te informeren bij de aanbieder van je rolluik.

Elektrische rolluik

Stap 4: Hoe monteer je het rolluik?

De instructies voor het plaatsen van je rolluik op de muur of je kozijn verschillen. Lees hieronder hoe je stapsgewijs te werk gaat. De gebruikte maten zijn een gemiddelde in veelvoorkomende situaties.

Montage op de muur

 1. Begin met het tekenen van de gaten die geboord moeten worden op de geleiders van je rolluik. Teken het eerste gat op gemiddeld 15 cm van het uiteinde van de geleider. Vervolgens teken je om de 40 cm nog een gat. Teken de gaten op het dichte gedeelte van de geleider.
 2. Boor de gaten met een diameter van gemiddeld 5 mm.
 3. Daarna boor je de gaten aan de voorkant tot een diameter van gemiddeld 10 mm, zodat de kop van de schroef hier doorheen kan.
 4. Schuif vervolgens de geleiders op de omkasting. Plaats het rolluik op de plek waar het rolluik bevestigd moet worden. Teken de gaten van de geleiders af op de muur en ook op de plek waar de omkasting bevestigd moet worden.
 5. Boor gaten in de muur met een diameter van gemiddeld 8 mm zodat je hier een plug in kunt stoppen.
 6. Boor vervolgens een gat door de muur voor de bediening van het rolluik. Voor een bandopwinder is dat een gat met een diameter van gemiddeld 22 mm en voor elektrische bediening gemiddeld 10 mm. Boor altijd van buiten naar binnen, zodat het gat op de juiste plaats uitkomt. Houd bij het boren van het gat rekening met mogelijk buizen die in de buitenmuur lopen.
 7. Trek het band of de elektrische kabel door het gat naar binnen en monteer het rolluik op de juiste plaats.
 8. Controleer of het rolluik waterpas hangt en schroef de geleiders vast in de pluggen. Draai de schroeven goed aan en dek de gaten af met afdekdopjes.
 9. Je rolluik is nu bevestigd.

Montage op het kozijn

 1. Begin met het tekenen van de gaten die geboord moeten worden op de geleiders van je rolluik. Teken het eerste gat op gemiddeld 15 cm van het uiteinde van de geleider. Vervolgens teken je om de gemiddeld 40 cm nog een gat. Teken de gaten op het dichte gedeelte van de geleider.
 2. Boor de gaten met een diameter van gemiddeld 5 mm.
 3. Daarna boor je de gaten aan de voorkant tot een diameter van gemiddeld 10 mm, zodat de kop van de schroef hier doorheen kan.
 4. Teken het gat waar de bedieningskabel doorheen gaat op het kozijn.
 5. Boor vervolgens een gat door het kozijn voor de bediening van het rolluik. Voor een bandopwinder is dat een gat met een diameter van gemiddeld 20 mm en voor elektrische bediening gemiddeld 10 mm. Boor altijd van buiten naar binnen, zodat het gat op de juiste plaats uitkomt. Houd bij het boren van het gat rekening met mogelijk buizen die in de buitenmuur lopen.
 6. Trek de band of elektrische kabel naar binnen en hang het rolluik op de juiste plaats.
 7. Controleer of je rolluik waterpas hangt en schroef de schroeven door de gaten in de geleiders in het kozijn. Dek tot slot de gaten af met afdekdopjes.
 8. Je rolluik is nu bevestigd.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kosten rolluiken inclusief montage?

Rolluiken laten plaatsen kost gemiddeld € 200 tot € 1.050. De prijs is afhankelijk van het soort, materiaal en de grootte van het rolluik. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte van rolluiken plaatsen aan om de exacte prijs van jouw project in te zien. 

Wat is beter kunststof of aluminium rolluik?

Een aluminium rolluik is over het algemeen beter dan een kunststof rolluik. Aluminum is een sterker en duurzamer materiaal. Kunststof is daarentegen wel weer een stuk goedkoper dan aluminium. 

Hoeveel kosten rolluiken gemiddeld?

Rolluiken kosten gemiddeld € 90 tot € 600. Als je deze ook nog wilt laten monteren en bediening wilt laten installeren kunnen de prijzen oplopen van € 200 tot € 1.050. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden