Vergelijk wellness offertes
Vind dé wellness specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Wellness Zwembad onderhoud

Zwembad onderhoud

Heb je een zwembad in de tuin en wil je je zwembad onderhoud laten uitvoeren? Ook als je van plan bent om een zwembad in je tuin te plaatsen is zwembad onderhoud belangrijk. Met goed onderhoud zorg je ervoor dat je zwembad altijd in topconditie is en daardoor ook langer meegaat. Lees hier alles over de prijzen en mogelijkheden.

Wat kost zwembad onderhoud?

Als je een zwembad hebt of deze binnenkort laat plaatsen, zijn er naast kosten voor de aanschaf ook kosten voor het zwembad onderhoud. De grootste kostenposten van een zwembad zijn: onderhoud en verwarming. De totale kosten van zwembad onderhoud zijn onder andere afhankelijk van de grootte van je zwembad en de intensiteit van het onderhoud. Bekijk hier de gemiddelde kosten van zwembad onderhoud.

OnderhoudGemiddelde kosten
(inclusief btw)
Zomer- en winterklaar maken€ 900 - € 1.500
Maandelijks onderhoud
(waterkwaliteit en PH-check)
€ 200
Onderhoudsproducten€ 400 - € 600 per jaar

Zwembad onderhoud hout

Wie doet jouw zwembad onderhoud?

Als je je afvraagt hoe je je zwembad onderhoudt; hiervoor schakel je eenvoudig een vakspecialist in. Onderhoud van een zwembad is vrij complex, er komen veel verschillende zaken bij kijken om je zwembad bij regelmatig gebruik in topconditie te houden. Stofzuigen, tegels schoonmaken en bladeren scheppen doe je eventueel zelf. Voor het nakijken van de pompen en chemicaliën doe je er goed aan een vakman in te huren. Gelukkig zijn er in Nederland talloze professionals, gespecialiseerd in zwembad onderhoud. Deze zijn meestal aangesloten bij bedrijven, maar werken ook regelmatig als zzp’er.

Laat het onderhoud van je zwembad uitvoeren door een ervaren vakspecialist. Zoek een vakspecialist die alleen werkt met producten met een CE-markering, dan weet je zeker dat de gebruikte chemicaliën en materialen van topkwaliteit zijn. Het KvINL waarborgt in Nederland de kwaliteit van alle zwembadinstallaties.

Waarom is zwembad onderhoud belangrijk?

Wil jij dat jouw zwembad altijd in topconditie is? Zorg dan dat je zwembad goed schoon is en besteed genoeg tijd aan zwembad onderhoud. Regelmatig onderhoud heeft de volgende voordelen:

  • Minder kans op lekkages
  • Minder kans op problemen met filters en pompen
  • Onderdelen zoals pompen en leidingen gaan langer mee

PH-waarde

Er zijn talloze zwembad onderhoudsproducten op de markt waarmee je de PH-waarde en waterkwaliteit meet. Is de PH-waarde zwembad te laag? Schakel dan snel een specialist in. Een te lage PH-waarde heeft flinke gevolgen voor het zwembad, de waterkwaliteit en jou als zwemmer. Bij een te lage PH-waarde is het mogelijk dat het zwembadwater verkleurt, doordat het chloor in zwembad niet optimaal werkt. Het zure water veroorzaakt ook corrosie aan de warmtepomp. Voor jou als zwemmer is een te lage PH-waarde ook niet prettig. Een te lage PH-waarde zorgt voor jeuk en geïrriteerde ogen. Ook slijt je zwemkleding sneller dan normaal, wanneer het water te zuur is. Laat de waterkwaliteit en PH-waarde dus regelmatig checken door een zwembadspecialist.

Soorten zwembad onderhoud

Standaard zwembad onderhoud begint met twee onderhoudsbeurten. Laat jij een eigen zwembad bouwen? Vergeet dan niet deze onderhoudsbeurten in te plannen. Tijdens de ene onderhoudsbeurt maakt de specialist jouw zwembad klaar voor de winter, tijdens de andere onderhoudsbeurt voor gebruik in de zomer. De specialist weet precies hoeveel chloortabletten in zwembad nodig zijn en heeft veel ervaring met zwembad reinigen.

Extra service

Laat naast de grote onderhoudsbeurten ook elke week of elke maand iemand langskomen voor zwembad onderhoud. De specialist maakt je zwembad schoon, checkt de waterkwaliteit, meet de PH-waarde en kijkt filters en pompen na. Eventuele problemen zijn op deze manier snel bekend en je zwembad gaat veel langer mee dankzij frequent onderhoud.

Robotstofzuiger voor in het zwembad

Wil je niet zelf blaadjes en viezigheid uit het zwembad vissen of wekelijks aan de slag moeten met een zwembad stofzuiger? Dan is er ook de zwembadrobot. Deze kun je aanschaffen voor zo’n € 500 tot € 1000 en werkt hetzelfde als een robotstofzuiger voor in huis, maar dan speciaal voor in het zwembad. Deze bodemzuiger helpt met het op peil houden van de waterkwaliteit en hierdoor hoef jij nog minder zwembad onderhoud zelf te doen.

Zwembad onderhoud water

Zwembad onderhoud: Stappenplan

Wat doet de vakspecialist eigenlijk als je hem inhuurt? Het onderhoud van je zwembad voor de zomer bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1: Algemene zwembadcheck

De zwembadspecialist inspecteert het zwembad met pomp en zwembadfilter en de vakspecialist bepaalt of het tijd is om het water te verversen. Daarnaast meet hij de PH-waarde en bepaalt de verhouding van de gebruikte chemicaliën. Indien nodig voegt hij nieuwe chloortabletten toe. Ook meet hij de watertemperatuur, hiermee ziet de zwembadspecialist of de verwarmingselementen naar behoren werken.

Stap 2: Schoonmaken

De vakspecialist vist met een skimmer blaadjes en takken die in het water drijven uit het zwembad. Dit is essentieel voor de conditie van de filters en pompen. Daarnaast maakt de specialist de bodem en wanden schoon met een (robot)stofzuiger. Ook moeten de tegels rondom en in het zwembad goed schoongemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat je zwembad na het schoonmaken minder snel weer vies is.
Zijn al deze stappen doorlopen, dan is het zwembad klaar voor gebruik. Het schoonmaken met stofzuiger en skimmer moet bij intensief gebruik regelmatig gebeuren. Zo houd je het zwembad met filter en de pompen schoon en gaan de verschillende onderdelen langer mee.

Winterklaar maken

Staat de winter voor de deur? Dan is de kans groot dat je jouw buitenzwembad de komende maanden niet gebruikt. Je wil natuurlijk niet dat de onderdelen van jouw zwembad kapot gaan door vorst en kou. Is het tijd voor de grote winterschoonmaak? Dan gaat de specialist verder met de volgende stappen:

Stap 3: De waterkwaliteit is gecontroleerd en eventueel verbeterd

Het is vervolgens belangrijk het waterniveau te laten zakken. De zwembadspecialist doet dit, zodat inbouwdelen bij vorst niet kapot gaan door het uitzetten van het bevriezende water. Filters en pompen reinigt hij extra als dit nodig is, zodat deze ook helemaal klaar zijn voor de winter.

Stap 4: Voorbereiden van de techniek installatie

De pomp en kraan koppelt de vakspecialist los en hij tapt het filtervat af. Dit is belangrijk voor het tegengaan van slijtage en aantasting door langdurig stilstaand water. Ook heel belangrijk is het leegmaken van de leidingen. Er blijft vaak water achter in leidingen. Dit is in de zomer geen probleem, maar veroorzaakt in de winter bij vorst gesprongen leidingen. Om dit tegen te gaan blaast de vakman al het achtergebleven water uit de leidingen. Dan zijn je leidingen helemaal droog en klaar voor de winter.

Stap 5: Toevoegen van overwinteringsvloeistof

Na het toevoegen speciale overwinteringsvloeistof dekt de vakspecialist je zwembad af met een afdekzeil. Hierdoor blijft de waterkwaliteit gedurende de wintermaanden hoog en hebben temperatuurschommelingen minder invloed op de chemicaliën. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is wachten tot het weer zomer is.

Handige tips voor het zwembad onderhoud

Naast alle informatie over het zwembad onderhoud en de bijbehorende prijzen, zijn er ook nog een aantal handige tips. Bekijk ze hier en haal het maximale uit het zwembad onderhoud.

Ga voor een onderhoudsabonnement

Informeer bij je zwembadspecialist naar onderhoudsabonnementen. Veel zwembadspecialisten bieden deze abonnementen aan. Voor een vast bedrag per maand of per jaar doen zij het onderhoud van je zwembad. Onderdeel van zo’n abonnement is het onderhoud in de zomer en winter. Ontstaan er tussendoor problemen? Dan komt er iemand langs en lost hij het gelijk voor je op.

Vraag verschillende offertes aan

Voordat je een vakspecialist kiest voor je zwembad onderhoud, is het slim om offertes aan te vragen. Hierdoor ga je niet met de eerste de beste in zee en krijg je een beter beeld van de prijzen en mogelijkheden van zwembad onderhoud. Kijk goed wat er bij de prijzen is inbegrepen en welke extra kosten erbij komen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden