Vergelijk wellness offertes
Vind dé wellness specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Wellness Zwemvijver kosten

Zwemvijver kosten

Minimale kosten
€ 2.100
Gemiddelde kosten
€ 31.050
Maximale kosten
€ 60.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 27.324 - € 36.630

Wil je graag de luxe van een zwembad in de tuin, maar wil je niet dat dit ten koste gaat van de natuur in je tuin? Dan is een zwemvijver de ideale oplossing voor je. Met een zwemvijver geniet je van de voordelen van een zwembad, maar valt hij mooi weg in je tuin. Ben je benieuwd naar de zwemvijver kosten en de mogelijkheden voor jouw tuin? Lees het in dit artikel.

Wat kost een zwemvijver aanleggen?

De zwemvijver kosten variëren van € 100 per m² tot € 500 per m². De prijs per vierkante meter is onder andere afhankelijk van de grootte van je zwemvijver, maar de zwemvijver kosten zijn ook afhankelijk van de extra’s die je kiest. Bekijk in deze tabel de gemiddelde zwemvijver kosten en die van verschillende opties.

ProjectGemiddelde prijs
(inclusief arbeid en btw)
Zwemvijver aanleggen€ 100 - € 500 per m²
Warmtepomp € 3.700
Zwembadspecialist€ 35 - € 55 per uur

Het verschil tussen een zwembad en een natuurzwembad

Het verschil tussen een zwembad en een zwemvijver zit vooral in het ontwerp. Een zwembad ziet eruit als een blauwe bak, maar een zwemvijver heeft een natuurlijke uitstraling en gaat helemaal op in je tuin. Een zwemvijver is een combinatie van een zwembad en een vijver. De zuivering van het water gebeurt op natuurlijke wijze en bacteriën en waterplanten zorgen voor gezond water zonder chemicaliën.

De opbouw van zwemvijver kosten

Uit verschillende offertes blijkt dat de kosten voor het aanleggen van een zwemvijver voor 65% bestaat uit arbeidskosten. De andere 35% wordt besteed aan accessoires.

Kostenverdeling zwemvijver kosten

Welke keuzes bepalen de zwemvijver kosten?

Om de ideale zwemvijver te creëren, zijn er verschillende keuzes te maken. Hier lees je welke keuzes dat zijn en wat het effect van deze keuzes is op de zwemvijver prijs.

Keuze 1: Grootte van de zwemvijver

Om lekker te zwemmen, bevelen zwembadspecialisten een minimale afmeting van 21 m² aan. De uiteindelijke grootte is onder andere afhankelijk van de grootte van de tuin en de hoeveelheid ruimte die je de vijver in beslag wil laten nemen. Als je uitgaat van een zwemvijver met een afmeting van 21 m² en een zwembadspecialist die € 150 per m² rekent, kom je uit op € 3.150 aan zwemvijver kosten. Het gaat dan om een simpel zwembad zonder accessoires.

Keuze 2: Vorm van de zwemvijver

Met een zwemvijver heb je de keuze uit verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan rechthoekig, maar is het ook een optie om een vijver met ronde vormen te kiezen. Voor een zwemvijver zonder rechte randen zijn de zwemvijver kosten over het algemeen lager. Dit komt omdat er dan geen zwemvijver kosten zijn voor het stabiliseren van de randen.

Keuze 3: Type filtersysteem

Een natuurlijk filtersysteem zorgt voor de filtering van het water in je zwemvijver. Er bestaan twee soorten filtersystemen: een helophytenfilter of een zandfilter. De goedkoopste filter is de helophytenfilter. Voor deze filter hoef je alleen maar lavastenen en waterplanten aan te schaffen die vervolgens het water zuiveren.

OnderdeelGemiddelde prijs
(inclusief btw)
WaterplantenVanaf € 4 per stuk
Lavastenen€ 5 per stuk
Zandfilter€ 400

Keuze 4: Extra opties

Er zijn veel extra’s beschikbaar voor je zwemvijver. Hierdoor lopen de zwemvijver kosten natuurlijk wel op, maar je geniet van meer luxe. Bekijk hieronder een overzicht van verschillende extra opties.

OptieGemiddelde prijs
(inclusief btw)
Verlichting€ 300 - € 1.500
Warmtepomp€ 3.700
Diagonale inloop trap€ 2.300
Terras van duurzaam hout€ 50 - € 100 per m2

Zwemvijver kosten

De voordelen van een natuurlijk zwembad

Het hebben van een zwemvijver brengt verschillende voordelen met zich mee. Ondanks de relatief hoge zwemvijver kosten, zijn er veel voordelen bij een zwemvijver in de tuin. Lees hieronder de drie grootste voordelen.

Eigen zwembad met een natuurlijk uitstraling

Met een natuurlijke zwemvijver geniet je van heerlijk zwemmen, maar dan wel met behoud van een natuurlijk ogende tuin. Dit is mogelijk dankzij het gebruik van natuurlijke materialen en accessoires. Denk bijvoorbeeld aan lavastenen, een terras van duurzaam hout, waterplanten en een waterval. Een regulier zwembad daarentegen, bestaat doorgaans uit een grote blauwe bak, die er onnatuurlijk uitziet.

Geen chloor of andere chemicaliën

Dankzij het natuurlijke filtersysteem van een zwemvijver hoef je geen chemicaliën toe te voegen om het water schoon te houden. De zuiverende waterplanten halen voedingsstoffen uit het water, zodat er geen algen groeien in je zwemvijver. Het heldere zwemwater irriteert daardoor je huid en ogen niet. Dit in tegenstelling tot een zwembad met chloor.

Minder onderhoud nodig

Dankzij het natuurlijke filtersysteem, hoef je maar één keer per jaar de planten te snoeien en verdwaalde blaadjes en draadalgen uit het water te scheppen. Daarnaast is het verstandig om eens in de drie jaar het slib op de bodem en aan de randen van de vijver te verwijderen. Dit in tegenstelling tot een zwembad, waarvan je de filter wekelijks moet reinigen, je de pH-waarde moet testen en je chloortabletten en vers water moet toevoegen.

Zwemvijver kosten klein

Zwemvijver aanleggen: Stappenplan

Wil je weten hoe het aanleggen van een zwemvijver in zijn werk gaat? Hieronder lees je alle losse stappen.

Stap 1: Ontwerpen van de vijver

Wil je graag een rechthoekige zwemvijver met duidelijke rand tussen de tuin en het zwemgedeelte, of liever een natuurlijke vijver aanleggen zonder folie? Bij je zwemvijver ontwerpen komt veel denkwerk kijken. Hierdoor is het slim om een zwembadspecialist in te schakelen om je te helpen en de zwemvijver uit te tekenen. Je weet dan zeker dat de tekening aan alle eisen voldoet.

Stap 2: Zwemvijver aanleggen

Ben je akkoord met het ontwerp en de zwemvijver kosten? Dan is het tijd voor de aanleg. De vakspecialist heeft al een zwemvijver bouwplan opgesteld, waardoor ze precies weten welke werkzaamheden ze uit moeten voeren. De zwembadspecialist zet de maten uit en eventuele leidingen in de grond krijgen een andere plaats. Bij een zwemvijver met folie brengt de vakspecialist eerst een beschermdoek aan, over het beschermdoek gaat de folie.

Stap 3: Vullen met water

Nu is het tijd om je zwemvijver te vullen met vers water. Vervolgens komen er randafwerkingen. De randafwerking bestaat bijvoorbeeld uit hout, graniet of blauw hardsteen. Ook de andere accessoires krijgen een plaats in of in de buurt van de vijver.

Homedeal bespaartips

Voer zelf het voorbereidende werk uit

Zelf een zwemvijver maken is een uitdagende klus om te doen. Toch is het mogelijk om zelf wat voorbereidend werk te doen zonder zelf de vijver te maken. Zo bespaar je toch op de zwemvijver kosten. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van de tuin, zodat de specialisten meteen met de klus starten en je alleen betaalt voor het aanleggen van de zwemvijver.

Check of je een vergunning nodig hebt

Soms is er een vergunning nodig voor het hebben van een zwemvijver. Of je wel of geen vergunning nodig hebt, verschilt per gemeente. Het is daarom verstandig om dit vooraf goed uit te zoeken, zodat je niet achteraf torenhoge zwemvijver kosten krijgt vanwege een boete, of dat je de gehele zwemvijver weg moet laten halen.

Vraag bij verschillende vakspecialisten offertes aan

Door eerst verschillende offertes aan te vragen bij bedrijven die zwemvijvers aanleggen, bespaar je ook op de zwemvijver kosten. Vergelijk de verkregen offertes met elkaar en schakel uiteindelijk het bedrijf in met de beste prijs.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden