Vergelijk wellness offertes
Vind dé wellness specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Wellness Zwemvijver maken

Zwemvijver maken

Ben je op zoek naar een natuurlijk zwembad dat mooi past bij je tuin? Dan is een zwemvijver maken de perfecte keuze. Op warme dagen geniet je van het zwemmen, terwijl je op koelere dagen geniet van een mooie vijver in de tuin. Ben je benieuwd hoe een zwemvijver maken in zijn werk gaat en wat de kosten zijn? Lees het allemaal in dit artikel.

Wat kost een zwemvijver maken?

De zwemvijver prijs ligt gemiddeld rond de € 30.000. De zwemvijver kosten verschillen flink van elkaar, de uiteindelijke prijs hangt onder andere af van de grootte en de afwerking. Bij een zwemvijver maken is ook de diepte belangrijk. Hoe dieper de zwemvijver is, hoe meer druk er op de bodem komt en daardoor is er een stevigere stabilisé-laag nodig. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je zwemvijver maken duurder uitpakt. Bekijk hieronder de gemiddelde kosten van een zwemvijver maken.

ProjectGemiddelde prijs
(inclusief arbeid en btw)
Zwemvijver maken€ 100 - € 500 per m²
Warmtepomp € 3.700
Zwembadspecialist€ 35 - € 55 per uur

Zwemvijver maken

Wat is het verschil met een zwembad?

Een zwemvijver is een vijver die zo is gemaakt, dat je er heerlijk in zwemt. Bij een zwemvijver maken zorgt de zwemspecialist dat je zwemvijver mooi in je tuin verwerkt is. Hierdoor valt het dus niet op dat je een zwembad in de tuin hebt.
Een ander verschil tussen een zwemvijver maken en een zwembad, is dat er bij een zwemvijver geen chemische middelen in het water zitten. Je zwemvijver houdt zichzelf schoon door natuurlijke filtersystemen, zoals een zandfilter, lavastenen en waterplanten. Je hebt daardoor geen last van je huid na het zwemmen in je zwemvijver.

Voordelen en nadelen van een zwemvijver maken

Een zwemvijver maken is een flinke investering. Natuurlijk geniet je daardoor ‘s zomers van een frisse duik, maar wat is er nog meer zo fijn aan een zwemvijver maken en wat zijn de nadelen? Bekijk alles hieronder.

VoordelenNadelen
Functioneert zonder chloor of andere chemicaliënRelatief hoge prijs
Laag energieverbruikWarm zwembad hoger dan 26 graden is niet mogelijk
Natuurlijke uitstraling in je tuinWater ziet er niet schoon uit
Past in elke tuinGrote kans op algengroei
Weinig onderhoud
Op een lage temperatuur te verwarmen

Wat zijn de opties bij een zwemvijver maken?

Een natuurlijke vijver aanleggen is op verschillende manieren mogelijk. Hier lees je drie opties die mogelijk zijn bij een zwemvijver maken.

Standaard zwemvijver

Een standaard zwemvijver heeft vaak een rechthoekige vorm. Bovendien is de zwemvijver bak in twee onderdelen ingedeeld: een zwemgedeelte en het plantengedeelte. Door deze scheiding geniet je optimaal van je zwemvijver en is het bassin planten vrij. De planten zuiveren op natuurlijke wijze het water. Bij deze zwemvijver is de rand tussen het zwemgedeelte en de tuin duidelijk te zien. De muren lopen steil af en de vloer ligt netjes recht, net als bij een standaard zwembad.

Natuurvijver

Wil je geen standaard zwemvijver maken? Kies dan voor een natuurvijver. Een natuurvijver beschikt over een natuurlijke of informele vorm. De zuiverende planten bevinden zich bovendien in het zwembassin en de zijkanten van het zwembad lopen geleidelijk over in de tuin. Het lijkt op deze manier net alsof de vijver niet is aangelegd en er altijd al is geweest.

Zwemvijver maken buiten

Waar moet je op letten bij een zwemvijver maken?

Bij een zwemvijver maken moet je op een aantal zaken letten. Lees hier een handig stappenplan voor een zwemvijver maken.

Zwemvijver ontwerpen

Het begint natuurlijk allemaal met het uitwerken van een plan. Schrijf al je wensen en eisen op en bespreek dit met de vakspecialist. Bij een zwemvijver maken komt een hoop kijken, daarom is het slim om voor het ontwerp een expert in te schakelen. Bij een zwemvijver ontwerpen bepaal je wat de ideale locatie is om je zwemvijver te maken, welke vorm hij moet krijgen en hoe diep het water is. Hierbij houd je rekening met de twee zones van het zwembad. De ene zone is het gebied dat het water zuivert, in het andere deel zwem je.

Uitgraven van de grond

Nadat de plannen zijn uitgewerkt, begint het graven. Een graafmachine biedt hierbij uitkomst. De vakspecialist houdt hierbij natuurlijk rekening met leidingen in de grond en graaft de vorm van je zwemvijver netjes uit.

Worteldoek, vijverdoek, pomp en leidingen plaatsen

Na het graven begint het volgende deel van een zwemvijver maken; het aankleden. De vakspecialist legt een worteldoek in de vijver tegen de wortels. De zwembad filters zorgen dat het water reinigt. Hierop komt het vijverdoek, dit vormt de vloer van de zwemvijver. Om het doek op zijn plek te houden, plaatst hij een aantal stenen.

Inrichten van de natuurlijke filtering

De moeraszone vormt de natuurlijke filter van de vijver. Deze richt je in met lavastenen en waterplanten. Het staat je volledig vrij hoeveel waterplanten je in de moeraszone zet. De planten zorgen ervoor dat het water helder en schoon blijft.

Vullen met water en afwerken

Je zwemvijver maken is klaar zodra het gevuld is met vers water. Daarna werkt de vakspecialist aan de afwerking van je zwemvijver. Denk bijvoorbeeld aan een houten randafwerking of het aanleggen van een stenen rand. Hierna is het tijd om uitgebreid te genieten van je prachtige zwemvijver.

Handige tips voor een zwemvijver maken

Een zwemvijver maken is een behoorlijk karwei. Zelf aanleggen is mogelijk, maar het is verstandiger om een vakspecialist voor deze klus in te schakelen. Naast deze tip, lees je hieronder nog meer handige tips om jouw zwembad maken nog makkelijker te maken.

Kies voor een zwemvijver in de zon

Vermijd schaduw en maak de zwemvijver op een zonnige plaats in de tuin. Door de afwezigheid van bomen komen er minder bladeren en takken in je zwemvijver terecht. Gebruik daarnaast een donker afdekzeil voor het opvangen van meer zonnewarmte op de momenten dat je niet zwemt in de zwemvijver. Op die manier bespaar je al snel op de verwarmingskosten van je zwemvijver.

Let op keurmerken

Voor een zwemvijver maken in de tuin heb je de keuze uit een uitgebreid aanbod aan vakspecialisten. Let er hierbij op of de zwemvijver specialisten over bepaalde keurmerken beschikken. Voorbeelden hiervan zijn het KOMO keurmerk en de Kiwa certificaten. Als een vakspecialist deze kwalificaties heeft, mag je er van uitgaan dat ze een bepaalde kwaliteit leveren.

Check of je een vergunning nodig hebt

Wil je een zwemvijver maken die groter is dan 30 m2? Dan is het in veel gevallen nodig om een vergunning aan te vragen. Controleer daarom bij je gemeente of dit voor jouw zwemvijver maken ook geldt en wat de specifieke regels zijn. Je zwemvijver specialist helpt je hier natuurlijk ook graag bij.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden