Vind de beste asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Subsidie asbest

Subsidie asbest

Asbest kan erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Longkanker, longvlieskanker en stoflong zijn slechts enkele voorbeelden van ziektes die deze groep mineralen kan veroorzaken. Helaas komt deze gevaarlijke stof vaak erg dichtbij: asbest is te vinden in veel huizen gebouwd in de twintigste eeuw. Misschien is deze levensgevaarlijke stof zelfs wel bij jou thuis te vinden. Het verwijderen van asbest kan dus van levensbelang zijn – maar hoeveel kost dat? En moet je dat helemaal zelf betalen?

Welke kosten komen kijken bij het verwijderen van asbest?

Asbest vormt niet alleen een gevaar voor de bewoners van het huis, maar ook voor de personen die aangewezen zijn om de asbest te verwijderen. Het verwijderen van asbest moet dan ook op een uiterst veilige manier gebeuren. Om die reden is de verwijdering aan strenge regels gebonden. Dit houdt ook in dat huiseigenaren de asbest in principe niet zelf weg mogen halen, tenzij het zeker is dat er geen asbestvezels kunnen vrijkomen en er geen beschadiging kan ontstaan. Dit is echter een uitzondering: normaal gesproken moet er dus een gecertificeerd bedrijf worden ingeschakeld. Bovendien moet hier een melding van worden gemaakt bij de gemeente. De gemiddelde kosten voor het verwijderen van asbest door een gecertificeerd bedrijf zijn als volgt:

Asbestsanering projectGem. kosten, incl. btw
Asbest verwijderen
- Golfplaten 1 - 10 m2€ 675
- Golfplaten 11 - 20 m2€ 800
- Golfplaten 21 - 30 m2€ 850
- Golfplaten 31 - 50 m2€ 925
- 1 ruimte tot 35m2€ 1.050
- 2 ruimtes tot 40m2€ 1.150
- 3 ruimtes tot 50m2€ 1.450
- 2 ruimtes tot 70m2€ 1.700
Asbesthoudend materiaal verwerken
- Verpakking voor asbesthoudend materiaal€ 0 - € 30 (geschikt voor 1.500 kg)
- Asbesthoudend materiaal storten€ 0 - € 25 per 100 kg

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Gemiddeld wordt er ongeveer €1.400 uitgegeven per project. De kosten van het verwijderen van asbest zijn dus niet mis. De hamvraag is natuurlijk – wie betaalt dat eigenlijk? De gemiddelde huiseigenaar kan er immers niks aan doen dat er destijds bij de bouw gebruik is gemaakt van asbest als isolatiemateriaal.

Subsidie asbest

Subsidie voor asbest verwijdering: wat is het?

Asbest heeft een isolerende werking, is relatief goedkoop en ook nog eens brandvrij. Om die redenen vind je asbest vaak in golfplaten en dakleien. Deze werden in de twintigste eeuw vaak gebruikt in daken van huizen, schuren, stallen en andere gebouwen. Vanwege het grote gezondheidsrisico heeft de overheid asbestdaken vanaf 1 januari 2024 verboden. Bevat jouw dak asbest? Dan ben je verplicht om de asbest vóór deze datum te laten verwijderen. Aangezien het verwijderen van asbest niet goedkoop is, komt de overheid eigenaren van asbestdaken tegemoet met een subsidieregeling. Behalve in daken vind je asbest soms ook in onder andere schoorstenen en riolering. Hier is geen subsidieregeling voor beschikbaar. Dit komt doordat het gezondheidsrisico van asbestdaken aanzienlijk groter is dan bij andere asbesttoepassingen: asbestdaken komen in aanraking met de buitenlucht, waardoor er asbestvezels vrijkomen. Door de wind kunnen deze vezels door de omgeving worden verspreid.

Wie kan de asbest subsidie aanvragen?

De subsidie heeft alleen betrekking op de verwijdering van asbest van daken: andere plekken komen niet aanmerking. Heb je je asbestdak onlangs laten verwijderen? Dan kun je de subsidie aanvragen. Niet alleen particulieren komen in aanmerking voor de subsidieregeling. Naast natuurlijke personen kunnen namelijk ook bedrijven, non-profit organisaties en overheidsinstellingen een beroep doen op de subsidieregeling. Let op: alleen degene die betaalt voor de rekening van het verwijderen van het asbestdak kan de subsidie aanvragen. Je partner, vriend(in) of familielid kan de subsidie dus niet voor jou aanvragen.

Wanneer wordt een aanvraag van asbest subsidie toegewezen?

Je ontvangt een schriftelijke beslissing binnen 13 weken na de aanvraag. Je aanvraag wordt toegewezen als je aan de volgende voorwaarden voldoet.

 • Jij bent degene die de factuur voor de verwijdering betaalt.
 • De verwijdering vond plaats tussen 1 januari 2016 en 31 december 2019. Let op: de verwijdering moet gestart en voltooid zijn in deze periode.
 • Je hebt het dak laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf voor asbestsanering.
 • Het gaat om een dak dat in contact staat met de buitenlucht. Gevels, wanden of losliggend materiaal komen dus niet in aanmerking.
 • Je hebt de factuur van het saneringsbedrijf met de subsidieaanvraag meegestuurd.
 • Je hebt de subsidie uiterlijk 6 maanden na de verwijdering aangevraagd.
 • Het asbestsaneringsbedrijf heeft de verwijdering gemeld in het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS). Zonder deze melding wordt er helaas geen subsidie toegekend.
 • Op jouw adres (straat en huisnummer) is nog geen subsidieaanvraag ingediend. Per adres kan er namelijk maar één aanvraag ingediend worden.

Wat moet er op de factuur bij de aanvraag van de asbest subsidie staan?

Wanneer je de subsidie aanvraagt, moet je een factuur van het asbestsaneringsbedrijf meesturen. Op deze factuur moet de volgende informatie te vinden zijn.

 • Op de factuur moet uitdrukkelijk staan dat het gaat om de verwijdering van een asbestdak. Het noemen van ‘golfplaten’ is niet voldoende. Zo kan de overheid controleren of het daadwerkelijk om een asbestdak gaat, en niet om een andere asbesttoepassing.
 • Daarnaast moet er op de factuur staan hoeveel vierkante meter asbestdak is verwijderd.
 • Ten slotte moet de factuur het adres bevatten van het gebouw waarvan het dak is verwijderd.

Subsidie asbest aanvragen

Hoeveel bedraagt de asbest subsidie?

Voor 2018 heeft de overheid maar liefst €11,3 miljoen beschikbaar gesteld voor deze subsidieregeling. Het subsidiebedrag wordt berekend op basis van het aantal vierkante meters verwijderd asbestdak. Per vierkante meter verwijderd asbestdak, ontvang je €4,50 subsidie. Het bedrag dat je aan subsidie kunt ontvangen is echter niet ongelimiteerd: de subsidie bedraagt maximaal €25.000 per adres. De subsidie wordt giraal uitbetaald op je bankrekening.

Is het mogelijk om extra subsidie te krijgen?

De subsidie die hierboven is besproken, is een landelijke subsidie. Deze kan door iedereen aangevraagd worden. Soms is er echter ook een plaatselijke subsidie beschikbaar. De provinciën en de gemeentes kunnen er namelijk voor kiezen om een extra asbest subsidie beschikbaar te stellen. Neem dus contact op met je provincie en/of gemeente om erachter te komen of je recht hebt op een extra asbest subsidie. De plaatselijke subsidies worden niet verrekend met de landelijke subsidie. Je krijgt dus niet minder landelijke subsidie als je een beroep doet op een subsidie van de provincie of de gemeente.

Is het toegestaan om asbest zelf te verwijderen?

Asbest verwijderen is erg gevaarlijk voor de verwijderaar én voor zijn leefomgeving. Het verwijderen van asbest is daarom aan strenge regels gebonden. De mogelijkheden om zelf asbest te verwijderen zijn dan ook erg beperkt. Particulieren mogen asbest alleen zelf verwijderen wanneer het gaat om een kleine hoeveelheid, namelijk minder dan 35m2. Daarnaast moet het 100% zeker zijn dat er geen asbestvezels vrij kunnen komen bij de verwijdering. Vanwege de gezondheidsrisico’s wordt het in algemeen echter afgeraden om zelf aan de slag te gaan. Het is verstandiger om voor alle zekerheid een gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Deze bedrijven beschikken over de benodigde kennis en gereedschap, zodat de verwijdering gegarandeerd zo veilig mogelijk verloopt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden