Vergelijk hekwerk offertes
Vind dé hekwerk specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Hekwerken IJzeren hekwerk

IJzeren hekwerk

Denk je erover om een ijzeren hekwerk aan te schaffen? Een ijzeren hekwerk is perfect voor grondbezitters die op zoek zijn naar een stijlvolle omheining die weinig onderhoud vergt. Op deze pagina lees je alles over de verschillende soorten ijzeren hekwerken. Ook vind je hier een overzicht van de kosten voor het plaatsen van een ijzeren hekwerk.

Hoeveel kost een ijzeren hekwerk?

Wanneer ijzer wordt verhit, kan het tot allerlei verschillende vormen worden gesmeden. Aangezien er verschillende soorten ijzeren tuinhekken op de markt zijn, kan de prijs van een ijzeren hekwerk behoorlijk verschillen. Hieronder vindt je een overzicht van de gemiddelde prijzen van verschillende soorten ijzeren hekken, gerangschikt van laag naar hoog. Deze prijzen zijn gebaseerd op een afmeting van 100 x 100 cm. De montagekosten zijn hierbij niet inbegrepen, deze bedragen op basis van de voorgenoemde afmeting ongeveer € 10 tot € 20.

 • Een gaashekwerk kost tussen de €2,50 en €25.
 • Een dubbelstaafmat hekwerk kost tussen de €15 en €55.
 • Een sierhekwerk kost tussen de €30 en €90.
 • Een spijlen hekwerk kost tussen de €35 en €65.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
IJzeren hekwerk

Verschillende soorten ijzeren hekwerken

Er zijn verschillende typen ijzeren hekwerken. Deze soorten verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in functie.

 • Het gaashekwerk is het goedkoopste hekwerk. Deze hekken maken ze van staal. Staal bestaat uit een combinatie van ijzer en koolstof. De koolstof maakt het ijzer steviger. Van het staal maken ze dunne draden, die ze op hun beurt in een ruitjespatroon aan elkaar vlechten, waardoor gaas ontstaat. Dit type hekwerk is erg veelzijdig. Wanneer ze de staaldraden dicht op elkaar vlechten, biedt het hekwerk veel privacy, wat het gaashekwerk uitermate geschikt maakt voor de omheining van een tuin. Een gaashekwerk met een lagere dichtheid is daarentegen geschikter voor de omheining van dieren of de afrastering van publieke plekken, zoals een speeltuin. Daarnaast kun je prikkeldraad op het hekwerk laten bevestigen wanneer extra beveiliging gewenst is, bijvoorbeeld bij een zakelijke terrein.
 • Het dubbelstaafmat hekwerk is één van de populairste ijzeren hekwerken. Het dubbelstaafmat hekwerk is namelijk niet alleen stevig, maar heeft daarnaast ook een elegante uitstraling. Dit type hekwerk bestaat uit horizontale- en verticale spijlen, waardoor er verschillende ‘open vakjes’ bestaan. Deze vakjes noemen ze ook wel mazen. Doordat de mazen bij een dubbelstaafmat hekwerk relatief klein zijn (bijvoorbeeld in vergelijking met een enkelstaafmathekwerk), is dit type hekwerk erg stevig. Net zoals het gaashekwerk is dit type hekwerk erg voordelig.
 • Een sierhekwerk is, zoals de naam al zegt, geschikt voor grondbezitters die op zoek zijn naar een hekwerk met een mooie uitstraling. Dit hekwerk bestaat veelal uit spijlen, waaraan je wijd uiteenlopende ontwerpen kan toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld bogen, pijlen, hartjes en andere vormen in het hekwerk laten verwerken. Het is zelfs mogelijk om het sierhekwerk zelf te ontwerpen in vorm en kleur. Ook kun je er extra onderdelen aan toevoegen, zoals een brievenbus. Sierhekwerken gebruik je meestal voor de omheining van tuinen of imposante gebouwen. Laat de naam ‘sierhekwerk’ je echter niet misleiden: naast het feit dat deze omheiningen erg mooi zijn, zijn deze hekken namelijk ook nog eens stevig.
 • Het spijlen hekwerk is gemiddeld gezien het duurste hekwerk. Dit is echter niet zonder reden: dit type hekwerk is namelijk het stevigst. Het spijlen hekwerk is dus uitermate geschikt voor de beveiliging van privé- of zakelijk terreinen. Er bestaan twee soorten spijlen hekwerk. De klassieke variant noemen ze ook wel ‘sierhekwerk’ (zie hierboven). De moderne versie heeft een minimalistische, strakke uitstraling. Voor dit type hekwerk gebruiken ze veelal ronde of vierkante spijlen.
ijzeren hekwerk sier

Onderhoud en duurzaamheid van een ijzeren hekwerk

De stevigheid is niet het enige voordeel van ijzeren hekwerken: deze hekwerken behoeven ook nog eens weinig onderhoud. Wanneer ijzer normaal gesproken in aanraking komt met water, ontstaat er roest. Dit verlaagt de kwaliteit van het ijzer. Hier hoef je echter niet bang voor te zijn bij een ijzeren hekwerk. De meeste ijzeren hekwerken worden hier namelijk tegen beschermd door verzinking en coating.

 • Verzinking wil zeggen dat ze zink aan het ijzer hebben toegevoegd. Dit laagje vormt een barrière tussen het ijzer en het water, waardoor het ijzer niet in aanraking komt met het water. Je hekwerk zal dus ook mooi blijven na tientallen regenbuien. Het zinklaagje kunnen ze op twee manieren aanbrengen. Bij thermisch verzinken verhitten ze het zink, zodat deze vloeibaar wordt. Vervolgens dompelen ze het ijzer in deze vloeistof. Ook kan het zink door elektriciteit op het ijzer worden aangebracht. Bijna alle ijzeren hekwerken worden verzinkt.
 • Voor extra bescherming kunnen ze na het verzinken ook nog een coat aanbrengen. Een coat is eigenlijk een verflaagje, en kan dus in verschillende kleuren aangebracht worden. De verf wordt in poedervorm op het ijzer gespoten. Vervolgens wordt het ijzer gebakken. Wanneer het ijzeren hekwerk niet alleen is verzinkt, maar ook gecoat, hoeft het hekwerk helemaal niet meer onderhouden te worden.

Mag je zomaar een hekwerk plaatsen?

Je hebt in beginsel geen vergunning of toestemming nodig om een ijzeren hekwerk te plaatsen rond je terrein. Dit betekent echter niet dat er helemaal geen beperkingen bestaan met betrekking tot het plaatsen van een hekwerk. Het hekwerk moet namelijk aan de volgende vereisten voldoen.

 • Ten eerste mag een hekwerk aan de voorkant van het erf maximaal één meter hoog zijn.
 • Ten tweede mag een hekwerk tussen twee woningen in maximaal twee meter hoog zijn. Wanneer je het hek op de erfgrens wilt zetten, is het verstandig om hierover goede afspraken te maken met je buren om conflicten te voorkomen. Soms is het namelijk onduidelijk waar de erfgrens precies loopt. Zet de gemaakte afspraken voor de zekerheid altijd op papier.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een ijzeren hekwerk?

De kosten van een ijzeren hekwerk kunnen sterk verschillen afhankelijk van meerdere factoren, zoals het type hekwerk, de grootte, hoogte, materiaal, afwerking en installatiekosten. Over het algemeen ligt de prijs tussen de € 50 en € 150 per meter. Als je het hekwerk op maat moet laten maken, met bijvoorbeeld extra versieringen, dan kunnen de kosten hoger liggen. Het is daarom raadzaam om verschillende hekwerk offertes aan te vragen, zodat je een beter idee krijgt van de kosten voor het gewenste hekwerk.

Wat kost een hekwerk per m²?

De kosten van een hekwerk plaatsen per m² kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type hekwerk, de grootte, hoogte, materiaal, afwerking en installatiekosten. Over het algemeen kan het kostenbereik per m² variëren van € 40 tot € 200, afhankelijk van de genoemde factoren en andere overwegingen zoals de locatie en eventuele vergunningsvereisten. Je kunt naast ijzer ook denken aan andere materialen, zoals kunststof hekwerk, aluminium of metalen hekwerk.

Wat kost een stalen hekwerk?

De kosten van een stalen hekwerk zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type hekwerk, de grootte, hoogte, materiaal, afwerking en installatiekosten. Over het algemeen kost een standaard stalen hekwerk € 50 tot € 150 per meter.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden