Vergelijk wellness offertes
Vind dé wellness specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Wellness Zwembad bouwen

Zwembad bouwen

Minimale kosten
€ 5.000
Gemiddelde kosten
€ 30.000
Maximale kosten
€ 100.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 26.400 - € 35.400

Het is de ultieme droom van veel mensen; een prachtig zwembad bouwen in de tuin. Op zomerdagen of na een lange werkdag genieten van je zwembad. Een zwembad bouwen zorgt ervoor dat het altijd vakantie in je tuin is. Maar wat kost een zwembad bouwen en wat komt hier allemaal bij kijken? Lees alles over dit onderwerp in dit handige artikel.

Wat kost een zwembad bouwen?

De zwembadaanleg kosten lopen flink uiteen, ze liggen gemiddeld tussen de € 5.000 en € 100.000. Een aantal factoren spelen een rol bij de prijs van een ingebouwd zwembad. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het zwembad, het type zwembad, de accessoires die je kiest en de aankleding. Bekijk onderstaand kostenoverzicht voor een overzicht van de zwembad bouwen kosten bij de verschillende typen zwembaden:

Type zwembadAfmeting van het zwembadGemiddelde kosten
(inclusief btw en arbeid)
Hout 4 x 6 meter
€ 5.000 - € 7.000
Hout 4 x 10 meter € 7.000 - € 10.000
Staal 4 x 6 meter
€ 7.000 - € 9.000
Staal 4 x 10 meter € 9.000 - € 12.000
Polyester4 x 6 meter
€ 10.000 - € 25.000
Polyester4 x 10 meter € 25.000 - € 40.000
Beton 4 x 6 meter
€ 30.000 - € 60.000
Beton 4 x 10 meter € 60.000 - € 100.000
Zwemvijver 30 vierkante meter € 25.000 - € 40.000

Prijsopbouw van een zwembad bouwen

Kostenverdeling zwembad bouwen

Welke keuzes hebben invloed op de prijs?

Wanneer je een zwembad laat bouwen in je tuin, zijn er verschillende keuzes die de prijs bepalen. Lees ze hieronder.

Keuze 1: Soort zwembad

Of een inbouw zwembad goedkoop is, hangt onder andere af van het soort zwembad dat je laat bouwen.

Houten zwembad bouwen

Een houten zwembad is heel populair vanwege de natuurlijke uitstraling. In de meeste gevallen zijn de houten zwembaden gemaakt van duurzaam hout. Dit is gemakkelijk te zien aan het FSC of PESC keurmerk. Er is veel keuze op het gebied van dit soort zwembaden. Een klein bad van 4 bij 4 meter kost gemiddeld € 3.500 tot € 4.000.

Stalen zwembad bouwen

Ben je op zoek naar een goedkoop ingegraven zwembad? Stalen zwembaden zijn hierbij de beste optie. Er is bij dit type zwembad zelfs niet altijd een betonnen fundering nodig en het is snel ingebouwd. Je hebt hierbij wel een beperkte keuze, de zwembaden zijn altijd rond of ovaal. Verder gebruik je bij een rvs zwembad een los zwembad doek die sneller aan vervanging toe is. Dit type zwembad bouwen kost gemiddeld € 5.000 tot € 12.000.

Polyester zwembad bouwen

Een prefab zwembad van polyester is zeer populair. De zwembaden zijn sterk en licht en beschikken over een gladde structuur die prettig aanvoelt. Doordat de baden zijn voorgevormd, gaat het zwembad bouwen heel snel. Meestal is er wel een betonnen fundament nodig. Het zwembad is makkelijk te onderhouden en heeft een lange levensduur. De prijs van dit type zwembad bouwen bedraagt gemiddeld € 10.000 tot € 40.000.

Zwembad van beton bouwen

Voor de volledige vrijheid bij het ontwerp van je zwembad, is een betonnen zwembad bouwen de perfecte keuze. De ingebouwde zwembad prijs is wel hoger dan bij een prefab zwembad. De prijzen lopen uiteen tussen de € 30.000 en € 100.000. De zwembaden zijn wel heel duurzaam en gaan daardoor een leven lang mee.

Keuze 2: Binnen- of een buitenzwembad bouwen

Met een binnenbad maak je 365 dagen per jaar gebruik van je zwembad. Bovendien kost het minder onderhoud. Het nadeel is dat een binnenbad bij een bestaande woning moeilijk te bouwen is, hierdoor stijgen de prijzen met een flink tempo. Veel mensen kiezen daarom om een buitenzwembad te bouwen. Wil je wel altijd de mogelijkheid hebben om te zwemmen? Kies dan voor een zwembadoverkapping, hiervoor betaal je gemiddeld € 5.000.

Zwembad bouwen tuin

Zwembad bouwen: Stappenplan

Een zwembad bouwen in de tuin brengt de nodige werkzaamheden met zich mee. Lees hier het stappenplan, zo weet je precies wat er gebeurt.

Stap 1: Ontwerpen van je zwembad

Allereerst ga je met de zwembadspecialist om tafel om het te bouwen zwembad te ontwerpen. Denk goed na over je eisen, hierdoor verloopt het ontwerpen soepeler. Hoeveel ruimte wil je dat je zwembad inneemt? Denk ook alvast na over materialen en eventuele extra’s. De zwembadspecialist adviseert je natuurlijk graag.

Stap 2: Graafwerkzaamheden

Nadat het plan is vastgesteld, begint de zwembadspecialist met het uitgraven van de grond voor de zwembad bak. Een graafmachine is hierbij handig, net als een laser om de grond volledig uit te vlakken. De vakspecialist let hierbij op dat hij geen belangrijke leidingen of kabels kruist.

Stap 3: Betonvloer storten en muren plaatsen

De betonvloer is het fundament van het zwembad. Op een perfect vlakke ondergrond brengt de vakspecialst een betonlaag aan van zo’n 15 tot 20 cm. De vloer moet volledig waterpas zijn. Daarna trekt hij de muren op van ofwel betonblokken, ofwel EPS polystyreen of styropur bouwstenen. Hij stapelt de blokken, verankert ze aan de vloer en stort ze vol met beton. Dit zorgt voor een extra stevige fundering van het zwembad.

Stap 4: Installeren van het zwembad

Voor een perfect werkend zwembad plaatst de vakspecialist een aantal belangrijke inbouwdelen. Een standaard set bestaat uit inspuiters, skimmers en een aanzuigpunt in het zwembad. Ook plaatst hij eventueel verlichting in het zwembad. Vervolgens legt hij de PVC leidingen in de grond en de zandfilter en zwembadpomp. Daarna bekleedt hij het zwembad met gewapend zwembadfolie of liner.

Stap 5: Afwerking van het zwembad

De basis van het zwembad is af. Nu volgt een mooie afwerking van het zwembad. De vakspecialist monteert bijvoorbeeld randtegels van hardsteen of natuursteen. Daarna werkt hij het zwembad af met tegels rondom het zwembad of een terras.

Zwembad bouwen buiten

Heb je een vergunning nodig voor een zwembad bouwen?

In sommige gevallen is voor de aanleg van je privé zwembad een vergunning nodig. De grootte van het zwembad speelt hierbij een rol, maar ook de locatie van het zwembad is belangrijk. Als je zwembad bijvoorbeeld zichtbaar is voor anderen of op een ruimtelijk kwetsbaar gebied staat, is er vaak een bouwvergunning nodig. De voorwaarden over de grootte en de locatie lees je hier.

Afmetingseisen zwembad bouwen

Voor kleine zwembaden zijn over het algemeen geen vergunningen nodig. Als het zwembad groter is dan 30 vierkante meter en hoger dan 1,50 meter (inclusief afdekking) moet je wel een vergunning aanvragen.

Locatie van je zwembad

Bij voorkeur plaats je het zwembad in de achtertuin, bij het plaatsen in de voortuin heb je namelijk een bouwvergunning nodig. Ook mag het zwembad niet verder dan 30 meter van je woning staan. Buiten een straal van 30 meter heb je namelijk een bouwvergunning nodig. Ook moet je een vergunning hebben voor het bouwen van een zwembad in een vijf meter brede strook vanaf een waterloop en in een oeverzone. Tot slot geldt een vergunning voor een zwembad bouwen in ruimtelijk kwetsbare gebieden.

Homedeal bespaartips

Doe zelf voorbereidend werk

Ben je zelf handig? Door al wat voorbereidend werk te verrichten, gaat de vakspecialist meteen aan de slag. Haal bijvoorbeeld de tuin leeg voordat de werkzaamheden beginnen, of begin alvast met de graafwerkzaamheden.Stem dit wel altijd af met de zwembadspecialist om oponthoud en verwarring te voorkomen.

Vraag meerdere offertes aan

Het aanbod aan zwembadspecialist is flink en de prijzen variëren onderling hierdoor. Daarom is het slim om offertes op te vragen bij verschillende vakspecialisten. Vergelijk de prijzen en wat er inbegrepen is. Zo betaal je niet teveel voor je zwembad bouwen en geniet je snel van het eindresultaat.

Kies voor een zwembadspecialist in de buurt

Bij de keuze voor een zwembadspecialist in de omgeving, hou je de voorrijkosten laag. Sommige vakspecialisten adverteren zelfs dat ze in dat geval helemaal geen voorrijkosten rekenen. Houd daarom tijdens het zoeken naar een zwembadspecialist rekening met de locatie van het bedrijf en de afstand naar jouw huis.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden