Vergelijk cv-ketel offertes
Vind dé cv-ketel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Cv-ketel Centrale verwarming prijzen

Centrale verwarming prijzen

Minimale kosten
€ 900
Gemiddelde kosten
€ 2.800
Maximale kosten
€ 25.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 2.296 - € 3.304

Wanneer je je centrale verwarming wilt vervangen, heb je keuze uit veel verschillende soorten. Het is dan lastig om te ontdekken wat de uiteindelijke kosten zijn. Dat is niet gek, want hoeveel een centrale verwarming aanleggen gaat kosten, is afhankelijk van veel factoren.

Wat zijn de centrale verwarming prijzen?

Ben je benieuwd naar de centrale verwarming prijzen? Reken op een gemiddelde prijs tussen € 1.100 en € 7.000. Wanneer je een warmtepomp laat installeren, is het mogelijk dat de prijs stijgt tot € 25.000.

De prijzen van een centrale verwarming laten plaatsen zijn afhankelijk van het type ketel dat je wilt, maar ook van de grootte van je woning. Daar komen ook nog de jaarlijkse stook- en onderhoudskosten bovenop.

Type centrale verwarmingGemiddelde kosten (inclusief installatie en btw)Gemiddeld jaarlijks verbruik
Vr-ketel€ 900 – € 1.500€ 1.300
Hr-Ketel€ 1.500 – € 3.500€ 1.100
Condensatieketel€ 2.500 – € 5.000€ 900
Pelletkachel€ 800 – € 5.000€ 500
Warmtepomp€ 7.500 – € 25.000€ 300
Zonneboiler€ 3.000 – € 6.000€ 400

Onderhoudskosten Uitleg:

  • Standaard Ketels (VR, HR, Condensatie): Gemiddeld €60 per jaar. Deze systemen zijn minder complex en vereisen daarom minder onderhoud.
  • Pelletkachel & Warmtepomp: Gemiddeld €200 per jaar. Deze hebben hogere onderhoudskosten vanwege hun complexiteit en de noodzaak van regelmatig onderhoud.
  • Zonneboiler: Gemiddeld €100 per jaar. Dit is meer dan standaard ketels maar minder dan complexere systemen zoals pelletkachels en warmtepompen.

Deze kosten zijn een belangrijke overweging bij de keuze van een verwarmingssysteem, gezien hun invloed op de totale exploitatiekosten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijsopbouw cv-installatie

Kostenverdeling centrale verwarming prijzen

Welke keuzes hebben invloed op centrale verwarming prijzen?

De centrale verwarming prijs is opgebouwd uit verschillende keuzes. Bekijk hieronder alle keuzes die invloed hebben op de prijs van je centrale verwarming.

Keuze 1: Type centrale verwarming

Hoeveel je cv aanleggen uiteindelijk kost, is afhankelijk van de cv-ketel die je laat plaatsen. Heb je een cv-ketel en wil je deze vervangen met een hr-ketel? Dan gebruikt de vakspecialist gewoon dezelfde aansluitingen.

Wil je een pelletkachel aansluiten? Dan zijn er extra onderdelen nodig die het kostenplaatje iets duurder maken. Het is dus ook belangrijk om rekening te houden met de cv installatie kosten.

Type installatieGemiddelde kosten inclusief btw
HR-Ketel (zelfde plek)€ 200
HR-Ketel (andere plek)€ 500
Houtkachel/Zonneboiler (zelfde plek)€ 400
Houtkachel/Zonneboiler (andere plek)€ 900

Keuze 2: CW-waarde

De kwaliteit van een cv-installatie is af te leiden aan de CW-klasse van de ketel. In totaal zijn er zes verschillende klassen. Deze klasse bepaalt de prestaties van de ketel, maar bepaalt daarnaast ook de centrale verwarming prijs. Bekijk hieronder de verschillende CW-waarden.

Klasse (CW-waarde)Gemiddelde prijzenLiters/minGeschikt voor
CW3€ 1.2k – € 1.8k10Keuken of douche
CW4€ 1.4k – € 2k13Keuken, douche of bad
CW5€ 1.8k – € 2.6k17Keuken, (stort-)douche of bad (beperkt samen)
CW6€ 2.4k – € 3k20Keuken en (stort-)douche of bad
Centrale verwarming prijzen radiator

Keuze 3: Type centrale verwarming

Wil je een cv-ketel gaan installeren en vraag je je af: wat zijn de centrale verwarming prijzen? Dat is afhankelijk van de beste verwarmingsketel die geschikt is voor jouw woning. Alle soorten centrale verwarming variëren sterk in prijs. Kijk hier als je een volledig overzicht wilt van wat een nieuwe cv ketel kost.

Vr-ketel

Wie een voordelige cv zoekt, moet een vr-ketel kopen. Deze ketels zijn net iets zuiniger dan de oude cv-ketels die niet meer te koop zijn, maar nog niet zo zuinig als een hr-ketel. Wel vind je deze types centrale verwarming voor prijzen die erg betaalbaar zijn.

Type centrale verwarmingGemiddelde prijs inclusief installatie en btw
Vr-ketel€ 900 – € 1.500

Hr-ketel

Een hoog rendement ketel werkt op basis van aardgas of stookolie. De ketel gebruikt deze brandstoffen om het water voor je centrale verwarming direct te verwarmen. Deze ketels hebben minder energie nodig om je huis te verwarmen, en dus een hoger rendement.

Gebruik je een combiketel, dan gebruik je het warme water niet alleen voor het verwarmen van je huis, maar ook voor je keuken en badkamer. Hr-combiketel prijzen liggen meestal wel wat hoger.

Type centrale verwarmingGemiddelde prijs inclusief installatie en btw
Hr-ketel€ 1.500 – € 3.500

Condensatieketel

Eigenlijk is een condensatieketel een hoogrendementsketel die nog zuiniger is. Tijdens het verwarmen van water, komt er namelijk condens vrij. Een condensatieketel gebruikt de hitte van deze condens opnieuw, waardoor de ketel nog minder energie verbruikt.

Type centrale verwarmingGemiddelde prijs inclusief installatie en btw
Condensatieketel € 2.500 – € 5.000

Houtkachel

Het is mogelijk om een houtkachel aan te sluiten als cv-installatie. Hierbij gebruik je pellets of ander brandhout om je woning te verwarmen. Het nadeel van een houtkachel is dat de installatie iets ingewikkelder is.

Type centrale verwarmingGemiddelde prijs inclusief installatie en btw
Pelletkachel € 800 – € 5.000

Warmtepomp

Waar een hr-ketel of een condensatieketel zijn warmte vanuit brandstoffen haalt, haalt een warmtepomp warmte uit de lucht of uit de grond. Het voordeel is dat je met deze installaties weinig tot geen stookkosten betaalt. Het nadeel is dat deze centrale verwarming prijs hoger is.

Type centrale verwarmingGemiddelde prijs inclusief installatie en btw
Warmtepomp € 7.500 – € 25.000

Zonneboiler

Met zonnecollectoren bovenop het dak is het mogelijk om een zonneboiler te laten installeren. De boiler gebruikt de warmte van de zon om het water in huis te verwarmen. Een zonneboiler is dus ook een goede cv-combiketel.

Type centrale verwarming
Gemiddelde prijs inclusief installatie en btw
Zonneboiler € 3.000 – € 6.000
Centrale verwarming prijzen

Extra opties voor centrale verwarming prijzen

Een aantal extra opties laten je centrale verwarming nog langer meegaan. Bekijk hieronder een aantal extra opties voor je centrale verwarming.

Extra optie 1: Onderhoud

Onderhoud is belangrijk voor vrijwel iedere cv-installatie. Toch zijn de kosten voor cv-ketel onderhoud niet altijd hetzelfde. Dit is gedeeltelijk afhankelijk van het bedrijf dat je inschakelt. Toch is het vooral de brandstof die bepaalt hoe duur het onderhoud is.

Zo zal de onderhoudsbeurt van de cv-ketel hoger uitvallen wanneer je pellets stookt, dan wanneer je een elektrische ketel gebruikt. De gemiddelde onderhoudskosten per jaar bedragen:

Type brandstofGemiddelde jaarlijkse onderhoudskosten
Aardgas€ 60
Mazout/stookolie€ 200
Elektriciteit€ 60
Pellethout € 200

Extra optie 2: verwarmingstoestel

Wanneer het water is opgewarmd, moet de cv-installatie het ook nog verspreiden door je woning. Laat je een centrale verwarming aanleggen, dan moet je misschien ook je cv radiatoren aanpassen.

Radiator prijzen variëren, afhankelijk van het type dat jij koopt. Bekijk hieronder de verschillende verwarmingsmogelijkheden.

TypeGemiddelde prijs
Radiator€ 70 – € 200 per stuk
Convectoren€ 130 – € 450 per stuk
Vloerverwarming€ 50 per vierkante meter
Wandverwarming€ 50 – € 100 per vierkante meter
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Subsidie

In sommige gevallen heb je recht op subsidie wanneer je een nieuwe cv-installatie laat plaatsen. Dit geldt vooral voor installaties die extra duurzaam zijn. Zo heb je mogelijk recht op een subsidie voor je warmtepomp of krijg je een tegemoetkoming van je gemeente voor je nieuwe zonneboiler. Ga dit altijd na voordat je de centrale verwarming laat plaatsen, want dit scheelt soms wel meer dan 1.000 euro.

Vervang je ketel in de zomer

Wist je dat veel cv-installateurs lagere prijzen rekenen in de zomer? Tijdens de wintermaanden is de vraag naar nieuwe cv-installaties groter, waardoor vakspecialisten ook meer rekenen voor hun diensten. In de zomermaanden krijg je jouw centrale verwarming voor prijzen die dus veel lager liggen, waardoor je weer wat extra bespaard hebt.

Huur of lease

Gemiddelde cv-ketel prijzen zijn vrij hoog, dus dit is een flinke investering. Wil je graag lagere maandelijkse stookkosten, maar is een duurzame ketel nog niet betaalbaar? Dan is het ook mogelijk om te leasen of te huren. Hierbij betaal je een vast maandbedrag voor de ketel. De kosten voor een onderhoudscontract zitten meestal in de prijs verwerkt. Mocht de ketel onverhoopt kapot gaan, dan hoef jij hem bovendien niet op eigen kosten te vervangen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden