Vergelijk cv-ketel offertes
Vind dé cv-ketel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Cv-ketel Koolmonoxidemelder plaatsen bij cv-ketel

Koolmonoxidemelder plaatsen bij cv-ketel

Bij ieder verbrandingsproces, dus ook in je cv-ketel, ontstaat in meer of mindere mate koolmonoxide. Het is dan ook een goed idee om een koolmonoxidemelder te plaatsen bij je cv-ketel. Maar wat is een koolmonoxidemelder eigenlijk? Wat is hier het belang van? En hoe wordt deze geplaatst? Op deze én andere vragen krijg je antwoord op deze pagina.

Inhoudsopgave

Wat zijn de kosten van een koolmonoxidemelder plaatsen bij je cv-ketel? 

Koolmonoxidemelders zijn er in verschillende soorten en maten. De prijzen van koolmonoxidemelders lopen dan ook behoorlijk uiteen van gemiddeld € 20 tot € 300. De prijsverschillen worden voornamelijk veroorzaakt door het merk, de kwaliteit en de extra functies. 

Soorten koolmonoxidemeldersGemiddelde kosten (incl. btw)
Eenvoudig modelVanaf € 20
Luxe modelTot € 300
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
koolmonoxidemelder plaatsen bij cv-ketel

Wat is een koolmonoxidemelder?

Een koolmonoxidemelder is een apparaat dat ook wel CO-melder genoemd wordt. Dit omdat CO de scheikundige benaming van koolmonoxide is. Het apparaat meet de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht en waarschuwt je door middel van een geluidssignaal op het moment dat er te veel koolmonoxide in de lucht zit. Koolmonoxide is namelijk een uiterst giftig gas, dat vrij kan komen op het moment dat in een verbrandingsproces geen volledige verbranding plaatsvindt. Onvolledige verbranding kan bijvoorbeeld plaatsvinden in je cv-ketel of geiser. Blootstelling aan te hoge concentraties kan niet alleen tot acute gezondheidsschade leiden, maar kan ook fatale gevolgen hebben.

In een koolmonoxidemelder bevindt zich een sensor. Deze sensor bevat onder meer een gel met zwavelzuur. Een chemische reactie ontstaat op het moment dat deze gel wordt blootgesteld aan een concentratie koolmonoxide die hoger is dan de grenswaarde. Hierop gaat het alarm af, zodat jij wordt gewaarschuwd dat er een te hoge waarde koolmonoxide in de lucht zit.

Waarom een koolmonoxidemelder plaatsen bij je cv-ketel?

De beste plaats om een koolmonoxidemelder te plaatsen is in de buurt van de mogelijke bron van koolmonoxide. Je cv-ketel is zo’n mogelijke bron van koolmonoxide. In je cv-ketel wordt immers gas verbrand en bij onvolledige verbranding kan koolmonoxide ontstaan. Het is verstandig om een koolmonoxidemelder te plaatsen bij je cv-ketel, omdat cv-ketels kunnen lekken en koolmonoxide kunnen produceren. 

Doordat koolmonoxide een gevaarlijk gas is dat kleurloos, smaakloos en geurloos is, kan het zich in een ruimte verspreiden zonder dat je het door hebt. Door een koolmonoxidemelder te plaatsen bij de cv-ketel, of te wel een mogelijke CO-bron, wordt je zo snel mogelijk gewaarschuwd op het moment dat koolmonoxide in de lucht zit, voordat het door je hele huis is verspreid. 

Bij een moderne en goed onderhouden cv-ketel is de kans echter zeer klein dat te hoge concentraties koolmonoxide vrijkomen. Met name op het moment dat je cv-ketel niet goed is afgesteld of slecht onderhouden is, is sprake van een verhoogd risico dat koolmonoxide vrijkomt. Vanwege het grote risico van koolmonoxide wordt desondanks ook bij moderne cv-ketels aanbevolen om altijd een melder van koolmonoxide te plaatsen.

Hoe plaats je een koolmonoxidemelder?

Het plaatsen van een koolmonoxidemelder is een uiterst eenvoudig klusje dat je gemakkelijk zelf kunt, zeker op het moment dat de koolmonoxidemelder op batterijen is, want dan hoef je de koolmonoxidemelder uitsluitend met een schroef aan de muur te hangen. Kies je voor een bedrade koolmonoxidemelder dan is de installatie vanzelfsprekend iets meer werk. 

Bekijk hieronder op welke punten je moet letten als je een koolmonoxidemelder plaatst. 

In een ruimte met verbrandingstoestel

De brandweer adviseert om koolmonoxidemelders in verschillende ruimtes te plaatsen. Het is in ieder geval verstandig om de koolmonoxidemelder te plaatsen bij je cv-ketel. Dit omdat je cv-ketel een verbrandingstoestel is. In de ruimte waar je cv-ketel zich bevindt plaats je de koolmonoxidemelder als volgt: 

 • Aan het plafond
 • Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron
 • Centraal in de ruimte
 • Op ten minste dertig centimeter van muren
 • Niet naast ventilatiekanalen 

In een ruimte zonder verbrandingstoestel

Als je de koolmonoxidemelder wilt ophangen in een ruimte waar waar geen verbrandingstoestel is, hang je de koolmonoxidemelder op deze manier op: 

 • Op ademhoogte (bijvoorbeeld aan de muur)
 • Niet achter gordijnen of kasten
 • Niet direct naast een ventilatiekanaal

Voor meer informatie over waar en hoe je het beste je koolmonoxidemelder kan ophangen kun je de website van de brandweer raadplegen. 

Wat moet je doen als het alarm van de koolmonoxidemelder gaat?

De kans dat een koolmonoxidemelder vals alarm geeft is heel klein. Dit komt door de chemische reactie die in de sensor moet plaatsvinden voordat het alarm gaat. Koolmonoxide is uiterst giftig. Je moet dus direct handelen. Bekijk hieronder welke stappen je moet volgen: 

 1. Open zo snel mogelijk alle ramen en deuren. 
 2. Zet de mogelijke bron van koolmonoxide (vaak is dit je cv-ketel, geiser of gasfornuis) uit
 3. Zorg dat iedereen je woning verlaat en ga ook zelf buiten in de frisse lucht staan. 
 4. Bel hierna de hulpdiensten. Afhankelijk van de precieze situatie komen zij langs of ze adviseren wat je moet doen.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan een cv-ketel koolmonoxide uitstoten?

Bij ieder verbrandingsproces kan koolmonoxide ontstaan, dus ook bij je cv-ketel. Koolmonoxide ontstaat in je cv-ketel op het moment dat het gas niet volledig verbrandt. Belangrijkste oorzaak hiervan is een onjuiste toevoer van zuurstof. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden door een vakspecialist. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan als je een vakspecialist hiervoor wilt inhuren. 

Is een koolmonoxidemelder verplicht?

In Nederland is een koolmonoxidemelder niet verplicht in je woning. Wel raden we je sterk aan om koolmonoxidemelder(s) te plaatsen in de buurt van mogelijke bronnen van koolmonoxide, zoals je cv-ketel of geiser. Koolmonoxide is namelijk niet alleen zeer gevaarlijk, maar ook onzichtbaar en reukloos. Een koolmonoxidemelder waarschuwt je snel op het moment dat de waarden van koolmonoxide in de lucht te hoog worden.

Wat is de beste plek voor een koolmonoxidemelder?

Het is het beste om in ieder geval een koolmonoxidemelder te plaatsen in de ruimte waar ook de mogelijke bron van koolmonoxide zich bevindt. In deze ruimte hang je de koolmonoxidemelder aan het plafond. In ruimtes waar geen verbrandingstoestellen zijn, is het juist het beste om de koolmonoxidemelder op ademhoogte te hangen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden