Vergelijk cv-ketel offertes
Vind dé cv-ketel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Cv-ketel Cv-ketel kopen

Cv-ketel kopen

Een nieuwe cv-ketel kopen is niet iets dat je ieder jaar doet. Laat je daarom goed informeren, voordat je tot een aankoop overgaat. Ben je benieuwd naar tips, voordelen en prijzen van cv ketels? Lees het hier.

Welke cv-ketel kopen?

Bij het kopen van een cv-ketel kom je voor veel keuzes te staan. Hoe weet je nu welke het beste bij jouw woning en behoeften past? Allereerst, stel jezelf de vraag: wat is de grootte van je huis en hoeveel warm water heb je dagelijks nodig? Hiermee kun je bepalen hoe krachtig je nieuwe ketel moet zijn.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met je budget. Er zijn veel verschillende ketels op de markt, van basis tot luxe modellen. Overweeg ook hoeveel je op de lange termijn wilt besparen op energiekosten.

De ketels worden met gemiddelde prijzen en het gemiddelde rendement per type ketel weergeven in onderstaand overzicht.

Type CV ketelGemiddelde prijzen, incl. montage en btwRendement
VR ketel€ 1.400 – € 2.400+85%
HR ketel€ 1.500 – € 3.500+95%
HRe ketel€ 10.000 – € 11.500+140%
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Bovengenoemde bedragen zijn inclusief cv ketel, montage en btw weergeven en gelden als indicatie. Uitgebreide prijsinformatie vind je in de prijsgids: Cv-ketel prijzen.

cv-ketel kopen

Hoe kies je de beste cv-ketel?

Het vergelijken van cv ketels kan in het begin overweldigend lijken, maar als je weet waar je op moet letten, wordt het een stuk eenvoudiger. Dit om te voorkomen dat je een verkeerd type cv-ketel koopt voor een te hoge prijs.

 1. Zoek eerst naar beoordelingen en ervaringen van andere kopers. Dit geeft je een idee van de betrouwbaarheid en prestaties van een bepaald model.
 2. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar het energielabel; een zuinige cv ketel heeft een hoger label en dus beter voor je portemonnee én het milieu.
 3. Tenslotte, denk aan de levensduur van de ketel. Een goede cv-ketel kan wel 15 jaar meegaan, dus het is de moeite waard om in een kwalitatief goed model te investeren.

De klassieke conventionele verwarmingsketel word helaas niet meer in Nederland verkocht. Dit met de reden dat de techniek ervan gedateerd is. De vr ketel en HR ketel zijn de opvolgers van de klassieke cv-ketel. De energiezuinige HR ketels wordt het meest verkocht in Nederland.

Ben je benieuwd naar de verschillen in cv-ketel types? In onderstaand overzicht vind je de voor- en nadelen per type cv ketel.

CV ketel soortVerwachte levensduurVoordelenNadelen
VR ketel12 – 15 jaarGoedkoper in aanschaf dan HR en HRe ketel en geen condensafvoer nodig.Minder rendement en een iets kortere levensduur dan een HR ketel.
HR ketel15 jaarErg hoog rendement tegen een aantrekkelijke prijs. Condensafvoer noodzakelijk.
HRe ketel15 jaarDeze ketel wekt elektriciteit op bij de opwarming van water. Je hebt met een HRe ketel een eigen energiecentrale en dit zorgt voor een forse besparing op de elektriciteitsrekening.Prijzig in aanschaf en een condensafvoer noodzakelijk.

Comfort waarde nieuwe cv-ketels

Het comfort warm water of CW waarde label is in het leven geroepen om een ketel op maat te kiezen die past bij je huidige warmwater verbruik. Iedereen kent het moment dat hij of zij staat te douchen en iemand in de keuken de warme kraan aanzet. Een hard gegil is het gevolg. Dit komt doordat de ene cv-ketel een grotere capaciteit heeft dan de andere.

Heb je een huishouden van 2 personen of minder? Dan volstaat vaak een cv-ketel met een lage CW waarde. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende CW waarden met de bijhorende specificaties en prijzen.

CW waardeVerwerkings capaciteitVermogen van de CV ketel (in kW)Warm water op meerdere plekken tegelijkGemiddelde prijzen, inclusief materiaal, montage en btw
CW 310 L20 kWNiet mogelijk€ 1.200 – € 1.800
CW 413 L25 kWBeperkt mogelijk€ 1.400 – € 2.000
CW 517 L30 kWBeperkt mogelijk€ 1.800 – € 2.600
CW 620 L30 kWMogelijk€ 2.400 – € 3.000

Wil je een verwarmingsketel kopen? Dan is het belangrijk om je bewust te zijn van een aantal zaken. Hier volgen een aantal tips die je helpen met het uitzoeken van een geschikte cv-ketel.

man controleert cv ketel met meter

De voordelen van regelmatig onderhoud

Net als elk apparaat in je huis, heeft ook je cv-ketel regelmatig onderhoud nodig. En hoewel het misschien verleidelijk is om dit over te slaan om kosten te besparen, zijn er tal van voordelen verbonden aan het regelmatig laten nakijken van je ketel

 • Efficiëntie: Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je ketel optimaal blijft presteren. Dit betekent dat hij minder energie verbruikt om je huis te verwarmen, wat je terugziet op je energierekening.
 • Levensduur: Door je cv ketel goed te onderhouden, verleng je de levensduur. Een goed onderhouden ketel kan wel tot 15 jaar meegaan, terwijl een ketel zonder onderhoud vaak eerder vervangen moet worden.
 • Veiligheid: Een van de grootste risico’s van een slecht onderhouden ketel is koolmonoxidevergiftiging. Regelmatig onderhoud kan dit risico aanzienlijk verminderen.
 • Minder onverwachte kosten: Niets is vervelender dan een plotselinge koude douche omdat je ketel het begeeft. Met regelmatig onderhoud voorkom je onverwachte defecten en de kosten die daarbij komen kijken.

In het kort, het regelmatig laten nakijken en onderhouden van je cv-ketel is een investering in je eigen comfort en veiligheid.

5 tips voor het kopen van een cv-ketel

1. Kies voor een gerenommeerd merk

Indien je een cv-ketel wil kopen is het af te raden om te kiezen voor een B-merk. De diverse B-merken die op de markt zijn, hebben regelmatig last van storingen en andere ongemakken. Met een A-merk cv-ketel is de veiligheid en betrouwbaarheid van de ketel gewaarborgd. Hieronder volgt in een willekeurige volgorde een lijst van bekende A-merken cv ketels.

 • Vaillant
 • Nefit
 • ATAG
 • Intergas
 • Remeha
 • Bosch

2. Controleer op keurmerken

Twijfel je over de kwaliteit van je nieuwe cv-ketel? Kijk goed als je een verwarmingsketel gaat kopen of deze beschikt over het Gaskeur-label. Gaskeur is een onafhankelijk keurmerk. De verschillende Gaskeur-labels zijn:

 • Gaskeur HR: Hoog Rendement
  Om het label ‘HR’ te mogen dragen moet de cv-ketel een rendement halen van minimaal 95%.
 • Gaskeur CW: Comfort Warm water
  Ieder huishouden heeft een ander warmwater verbruik. Het ene huishouden heeft op meerdere plekken tegelijk warm water nodig, terwijl een ander huishouden genoeg heeft aan een ‘lager comfort’. Achter de letters CW staat een waarde van 1 tot 6. Een 1 betekent een laag comfort gehalte en een 6 duidt op een hoog comfort gehalte.
 • Gaskeur HRww
  HRww ketels zorgen voor warm wat door middel van een boiler. Op het moment dat dit warme water op een schone en efficiënte wijze wordt verkregen, dan krijgt de cv-ketel het Gaskeur HRww label, dat staat voor: hoog rendement voor warm water.
 • Gaskeur SV: Schone verbranding
  Het Gaskeur SV label laat zien dat de cv-ketel een schone verbranding heeft en dus weinig stikstofoxide produceert. Een cv ketel met dit type keurmerk voorkomt smogvorming en milieuverzuring.
 • Gaskeur NZ: Naverwarming Zonneboiler
  Ben je de trotse eigenaar van een zonneboiler op je dak? Kies dan voor een nieuwe cv ketel met Gaskeur NZ. Wanneer de zonneboiler het water niet voldoende verwarmt, springt de cv-ketel bij als naverwarming.
 • Gaskeur HRe:
  Indien de cv-ketel zelf elektriciteit produceert uit de verwarming van het water met gas, dan krijgt deze een HRe-label. Met een HRe ketel heb je dus als het ware je eigen energiecentrale in huis.

Wil je een nieuwe cv-ketel kopen, kijk dan ook of het installatiebedrijf beschikt over een VCA keurmerk. Dit keurmerk staat voor Veiligheids Certificering Aannemersbedrijven en laat onder andere zien of het bedrijf een veilige werkwijze hanteert.

3. Let op het rendement

Het rendement van een cv-ketel geeft aan hoe efficiënt de ketel is in het omzetten van gas in warmte. Een hoger rendement betekent dat de ketel zuiniger is, wat je op de lange termijn geld bespaart.

4. Vraag advies aan een expert

Elk huis is anders en heeft andere behoeften. Een expert kan je woning bekijken en je adviseren over welke ketel het beste bij jouw situatie past. Dit kan je veel hoofdpijn en extra kosten in de toekomst besparen.

5. Nieuwe cv-ketel voor de toekomst

Eens in de 12 tot 15 jaar moet de oude cv installatie worden vervangen. Het kopen van een verwarmingsketel biedt veel voordelen. Hieronder staan de verschillende voordelen op een rij:

 • Een nieuwe cv-ketel verbruikt minder stroom.
 • De kans op storingen is kleiner met een nieuwe cv.
 • Een nieuwe cv is beter voor het milieu.
 • Het is goedkoper stoken met een nieuwe cv ketel installatie.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen.

Hoe weet ik welk type cv-ketel geschikt is voor mijn huis?

Het kiezen van het juiste type cv-ketel hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je woning, het aantal bewoners, en je warmwaterbehoefte. Een eengezinswoning heeft bijvoorbeeld een krachtigere ketel nodig dan een appartement. Ook als je huis goed geïsoleerd is, kan dit invloed hebben op het type ketel dat je nodig hebt. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een verwarmingsspecialist. Zij kunnen een inschatting maken van je behoeften en je adviseren over de beste optie.

Is het mogelijk om een cv-ketel te huren in plaats van te kopen?

Ja, het is mogelijk om een cv-ketel te huren. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn als je de hoge aanschafkosten van een nieuwe ketel wilt vermijden. Bij het huren van een cv-ketel betaal je een vast bedrag per maand. Dit bedrag is inclusief onderhoud en eventuele reparaties. Het voordeel is dat je geen grote investering vooraf hoeft te doen en je altijd verzekerd bent van een goed werkende ketel.
Echter, op de lange termijn kan huren duurder uitvallen dan kopen. Het is belangrijk om de kosten en voordelen van beide opties tegen elkaar af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden