Vind de beste cv-ketel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Cv-ketel Verwarmingsketel

Verwarmingsketel

Minimale kosten
€ 1.200
Gemiddelde kosten
€ 2.100
Maximale kosten
€ 3.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.722 - € 2.478

Een verwarmingsketel houdt je huis zelfs op de koudste dagen warm. Is je huidige ketel toe aan vervanging of ben je op zoek naar een duurzame oplossing? Bekijk hier alle kosten per type verwarmingsketel en alle andere kosten die hierbij komen kijken.

Wat kost een verwarmingsketel?

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de prijs van de verwarmingsketel, namelijk het merk en het type cv-ketel, de CW-waarde en het aantal liters per minuut. De gemiddelde prijzen variëren hierdoor tussen de € 1.200 en € 3.000.

De CW-waarde geeft aan hoeveel warm water de verwarmingsketel per minuut levert. Het getal erachter geeft aan hoe hoog de waarde is. Hoe hoger het getal, hoe meer water per minuut de ketel levert. Je koopt tegenwoordig een verwarmingsketel vanaf CW3. Stichting Gaskeur heeft deze waarde vastgesteld. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van een verwarmingsketel.

CW-waardePrijs
(inclusief installatie en btw)
CapaciteitGeschikt voor
CW3€ 1.200 – € 1.800 10 literKeuken, douche of bad, niet tegelijk
CW4€ 1.400 – € 2.000 13 literKeuken, douche of bad, niet volledig tegelijk
CW5€ 1.800 – € 2.60017 literKeuken, douche of bad, beperkt tegelijk
CW6€ 2.400 – € 3.00020 literKeuken, douche of bad
Vervangen verwarmingsketel

Een erkende installateur kost al snel € 50 á € 60 per uur en is gemiddeld een halve dag bezig. Je bespaart in kosten door cv-ketel offertes op te vragen. Zorg wel dat het installeren altijd vakkundig gebeurt, anders bespaar je nu wat extra geld maar met vervelende gevolgen voor later. Laat voor de zekerheid de installateur ook een veiligheidscheck doen. Deze extra check komt uit rond de € 150.

Soort klusGemiddelde prijs incl. btw
Cv-ketel€ 800 - € 2.300
Montage€ 400 - € 700
Totale kosten klus€ 1.200 - € 3.000

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Verwarmingsketel prijzen

Wat is een verwarmingsketel?

Een verwarmingsketel is ook wel bekend als hr-ketel, cv-ketel of combiketel. Deze ketel verwarmt je woning en zorgt ervoor dat er lekker warm water uit de kraan komt. Deze verwarmingsketel gaat gemiddeld tussen de 12 tot 15 jaar mee. Het merendeel van de nieuwe ketels die men plaatst, zijn hr-ketels omdat je hier een rendement van meer dan 100% mee haalt. Deze verwarmingsketels gebruiken ook de condens die ontstaat bij het verwarmen. Het is dus verstandig om te kijken of deze ketel ook voor jouw woning geschikt is.

Prijsopbouw van een verwarmingsketel

Kostenoverzicht verwarmingsketel

Welke keuzes hebben invloed op de prijs?

Houd ook rekening met de andere factoren die de cv-ketel prijs bepalen, zoals het type, functies en het merk. Bekijk hieronder de prijzen voor verschillende keuzes voor een verwarmingsketel.

Keuze 1: Soort verwarmingsketel

Er zijn verschillende soorten verwarmingsketels, zo zijn er bijvoorbeeld ketels in een hr- of een vr-uitvoering. Het verschil tussen deze twee typen is het verschil in rendement. De ene ketel gebruikt zijn energie nuttiger dan de andere. Een vr-verwarmingsketel zet bijvoorbeeld 89% van de energie om in nuttige warmte. Bij de hr-ketel ligt dit percentage hoger dan 100%.

Vr-ketel

Een VR soloketel zet je in voor de centrale verwarming. Hierbij heb je dus ook nog een boiler of geiser nodig als je ook warm water wilt uit je kraan. De cv combiketel voorziet wel in warm water. Deze ketel is geschikt voor verwarming en warm water.

Gemiddelde prijs inclusief installatie en btwRendement
Verwachte levensduurVoordelenNadelen
Vr-solo ketel
€ 1.200 - € 1.500

Vr-combi ketel
€ 1.400 - € 1.800
Zetten 89% energie om in warmte 12 tot 15 jaarGoedkoper in aanschaf dan HR- of HRe-ketel. Geen condensafvoer nodig Het rendement is wat lager en de levensduur wat korter dan een HR of HRe-ketel
Hr-ketel

Deze ketel heeft een rendement van minimaal 100%. Daarbij hergebruikt de hr-ketel ook nog eens de warmte van de verbrandingsgassen. Ook dit wordt omgezet naar nuttige warmte. Dit voordeel van de hr-ketel is niet alleen gunstig voor je energienota, maar het is ook beter voor het milieu.

Gemiddelde prijs inclusief installatie en btwRendement
Verwachte levensduurVoordelen Nadelen
Hr-solo ketel
€ 1.500 - € 2.500
Hr-combi ketel
€ 1.800 - € 3.000
Meer dan 100% energie door het hergebruik van warmte15 jaarHoog rendement en aantrekkelijke prijs
Heeft een condensafvoer nodig
HRe-ketel

Een ketel die erg in opkomst is, is de HRe ketel. Deze verwarmingsketel levert naast warmte en warm water ook nog eens elektriciteit, je hebt met deze ketel dus een soort eigen energiecentrale. De HRe verbrandt net zoals andere ketels aardgas om het water te verwarmen en bij deze verbranding komen gassen vrij. De HRe ketel gebruikt deze gassen om ook stroom op te wekken. Deze combinatie heet warmtekrachtkoppeling en hiervoor gebruikt de HRe-ketel een stirlingmotor. Deze motor werkt op hete lucht in plaats van brandstof. Deze HRe ketel is zeer rendabel als je meer dan 1.600 m³ gas per jaar verbruikt. Dat is een gemiddeld verbruik voor 4 personen in een appartement of tussenwoning of 2 personen in een hoekwoning.

Gemiddelde prijs inclusief installatie en btwRendement
Verwachte levensduurVoordelen
Nadelen
Hre-ketel
€ 7.500 - € 11.000
Zet 140% om in warmte, warm water en elektriciteit15 jaarDe ketel wekt ook elektriciteit op tijdens de opwarming van water.
Bespaart veel op de elektriciteitsrekening.
Condens afvoer noodzakelijk en de ketel is prijzig in aanschaf
Hr++ ketel

Dan is er nog de hr++ cv-ketel. Met deze cv-ketel bespaar je ook op je gaskosten. Dit loopt op tot 15 tot 30% in vergelijking met een normale hr-ketel. Omdat deze ketels een energiezuinige pomp hebben, bespaar je ook op elektriciteit. Doordat de ketel prima samenwerkt met een warmtepomp of een zonneboiler is het ook een goede investering in een milieubewuste woning.

Gemiddelde prijs
RendementVoordelenNadelen
Tussen de € 5.500 - € 26.000140 tot 147% met een warmtepomp
Levert warmte, warm water én elektriciteit.
Levert een flinke besparing op. Deze ketel is energiezuinig en dus beter voor het milieu
Hogere aanschafprijs

Keuze 2. Merken verwarmingsketels

Er zijn verschillende merken verwarmingsketels. De meeste merken hebben verwarmingsketels met verschillende CW-waardes. Bekijk hieronder een cv-ketel vergelijking van de verschillende gerenommeerde merken, in een CW4 uitvoering, exclusief het installeren van de ketel.

PrijsklasseMerken
Gemiddelde verwarmingsketel prijs inclusief btw
Laag
AWB, Ferroli, Intergas, Remeha€ 1.200 - € 1.700
Midden
Bosch, Daalderop, Vaillant € 1.500 - € 2.300
Hoog Atag, Nefit
€ 1.700 - € 3.000
Keuze 3: Extra opties

Naast een verwarmingsketel zijn er nog een aantal aanvullende opties die je huis behaaglijker of duurzamer maken. Bekijk in het onderstaande overzicht de verschillende extra opties bij een verwarmingsketel.

Extra optieGemiddelde prijzen inclusief btwKenmerk
Radiator€ 250 - € 400Snelle manier van ruimte verwarmen
Boiler€ 250 - € 350Noodzakelijk bij solo ketel
Zonneboiler€ 2.000 - € 4.000Warmte opwekking op zonne-energie
Slimme thermostaat€ 200 - € 300Thermostaat en energiemeter in één
Onderhoudscontract€ 70 - € 130Goed onderhoud voorkomt problemen

Verwarmingsketel laten installeren

Wanneer vervang je een verwarmingsketel?

Wanneer moet je je cv-ketel laten vervangen. Lees hier een aantal veelvoorkomende redenen.

  • Na 12 tot 15 jaar
  • Wanneer er een defect is en er een dure reparatie nodig is
  • Als je wilt besparen op je energierekening
  • Je wilt milieubewust energie gebruiken

Zo zuinig is je verwarmingsketel

Ook al is je verwarmingsketel nog goed, een verouderde ketel kost meestal meer energie en levert minder rendement op. Een nieuwe verwarmingsketel bespaart wel tot wel € 300 per jaar op de energierekening. Als hij ouder is, zijn de onderhoudsbeurten ook steeds duurder. Bekijk hieronder het verschil tussen een oude versus een nieuwe verwarmingsketel.

Verwarmingsketel
EnergiekostenWoonsituatieWaarde van het huis
Oude verwarmingsketel
Verbruikt meer gasGekozen voor oude woonsituatieGeen extra waarde
Nieuwe zuinige verwarmingsketel- Verwarmt sneller, heeft dus minder gas nodig
- Minder stroomverbruik
– Minder onderhoudskosten
Aangepast aan nieuwe woonsituatieVerhoogt verkoopwaarde huis aanzienlijk

Installatie verwarmingsketel

Wat zijn de werkzaamheden van de installateur als hij een nieuwe verwarmingsketel plaatst? Het plaatsen van de nieuwe ketel gebeurt volgens vaste procedures. Alleen zo blijft de verwarmingsketel lang en optimaal presteren.

Stap 1. Afkoppelen oude verwarmingsketel

De verwarmingsketel specialist komt langs om de oude verwarmingsketel af te koppelen. Hij maakt de oude verwarmingsketel leeg en controleert het rookgaskanaal op eventuele tekenen van roest. Wanneer hier sprake van is, vervangt de vakspecialist deze om te voorkomen dat schadelijke gassen in huis ontsnappen.

Stap 2. Installeren van de nieuwe verwarmingsketel

De vakspecialist plaatst de nieuwe verwarmingsketel op de plaats van de oude. Wanneer je deze op een andere plaats wilt hangen, trekt hij hier extra tijd voor uit. Hiervoor met de vakspecialist wel een aantal nieuwe leidingen plaatsen.

Stap 3. Plaatsen van het expansievat

Naast een verwarmingsketel installeert de vakspecialist ook een nieuw expansievat. Deze drukregelaar is essentieel voor het goed laten werken van de verwarmingsketel. Ook andere onderdelen vervangt en sluit de vakspecialist aan, zoals de gaskraan, inlaatcombinatie en vulkraan. De kosten van een expansievat vallen mee. Je bent hier gemiddeld € 40 voor kwijt en is in sommige gevallen zelfs al inbegrepen bij de verwarmingsketel installatie.

Stap 4. Verwarmingsketel klaarmaken voor gebruik

Wanneer alles is aangesloten en vervangen, maakt de verwarmingsketel specialist de cv-ketel klaar voor gebruik. Hij sluit de leidingen weer aan en laat de cv-ketel vullen. Daarbij perst hij de gasleiding altijd af, om te controleren of hier geen lekkages zijn.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Vervang je verwarmingsketel in de zomer

Als je een verwarmingsketel in de zomer koopt, zijn de verwarmingsketel kosten meestal lager. Mede omdat de vraag naar de verwarmingsketels ook lager is, met als extra voordeel dat ook de installateur eerder tijd voor je heeft. Zo ga je veilig en duurzaam de winter in.

Kies voor leasen of huren

Als je niet in één keer een groot bedrag wilt of kunt betalen, kies dan voor leasen of huren. Dit kan ieder type ketel zijn, ook een verwarmingsketel zonder gas of een elektrische cv-ketel. Meestal zit het onderhoud ook in het contract. Wil je toch een eigen ketel en misschien hiervoor een energiebespaarlening aangaan? Je leent als particulier minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 om je energiebesparende investeringen te financieren. De lening heeft een looptijd van 7 tot 15 jaar.

Vraag subsidie aan

Op de HRe ketel krijg je soms wel een subsidie van gemiddeld € 2.000, wat 20% van de aankoopprijs is. Dit maakt de aanschaf van zo’n verwarmingsketel nog interessanter. Check altijd goed de voorwaarden van de subsidies, deze voorwaarden verschillen soms op gemeentelijk niveau.

Stem je verwarmingsketel af

Wil je zoveel mogelijk besparen? Kies dan voor de juiste ketel. De capaciteit moet ongeveer gelijk zijn aan jouw verbruik. Hierdoor voorkom je onnodig warmteverlies en onnodig gasverbruik. Zorg ook dat de installateur de ketel goed afstelt en inregelt voor een hoger rendement en een lagere energierekening.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden