Vergelijk cv-ketel offertes
Vind dé cv-ketel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Cv-ketel Gaat de traditionele cv-ketel na 2021 verdwijnen?

Gaat de traditionele cv-ketel na 2021 verdwijnen?

Verschillende energiebedrijven, installatiebedrijven en milieuorganisaties gaan samenwerken om de traditionele cv-ketel te laten verdwijnen in Nederlandse huishoudens. Cv-ketels zetten gas relatief inefficiënt om in warmte. Daarom willen de partijen dat de ruim 350.000 cv-ketels die jaarlijks in Nederland vervangen worden, vanaf 2021 alleen nog vervangen worden door een hybride systeem, een waterpomp of een andere duurzame manier van verwarming.

50% minder CO2-uitstoot

Als cv-ketels vanaf 1 januari 2021 niet meer volledig op gas mogen draaien, moeten de ketels worden aangepast of vervangen. Uit onderzoek van Ecorys blijkt dat het op dit moment voor een rijtjeshuis ongeveer € 18.000 kost om gasloos te worden. Een gasloze warmtepomp is namelijk veel duurder dan een cv-ketel, maar verlaagt de CO2-uitstoot van je huis met 50 tot 60 procent. Omdat het een behoorlijke investering is pleiten de partijen dan ook voor een systeem waarbij je per woning een service contract afsluit voor alle installaties die voor warmte en stroom zorgen. Bij de verkoop van je huis neemt de volgende eigenaar het contract over.

Alternatief: hybride warmtepomp

Een alternatief is de hybride warmtepomp. Deze pomp werkt naast je cv-ketel en is goedkoper dan de warmtepomp. Een hybride warmtepomp kost gemiddeld € 3.500 tot € 5.000. De hybride pomp doet het meeste werk en verlaagt de CO2-uitstoot van je huis met 35 procent. De cv-ketel gaat alleen aan als het erg koud is en zorgt voor warm water. Een nadeel van de hybride warmtepomp is dat deze geen definitieve oplossing is. Nederland wil uiteindelijk helemaal van het gas af.

CV-ketel temperatuur

Isoleren is een must

Milieu Centraal is een voorstander, maar waarschuwt wel voor (hybride) warmtepompen. Slecht geïsoleerde huizen zijn niet geschikt voor warmtepompen. “De warmte vliegt gewoon de deur uit en het huis is niet warm genoeg te krijgen.” Het goed isoleren van je huis zorgt ook voor een vermindering van de CO2-uitstoot. Milieu Centraal adviseert daarom om eerst een isolatiecheck te doen, vervolgens de isolatie aan te brengen en dan pas een warmtepomp aan te schaffen.

Verbeteren van warmtepompen nodig

Het duurt niet lang meer voor het 1 januari 2021 is, en het heeft dan ook haast om de (hybride) warmtepompen te verbeteren. De hybride warmtepomp heeft momenteel nog verbetering nodig op geluidsniveau, de netbelasting en de grootte van de pomp. Een ander knelpunt is het tekort aan geschoolde technici. UNETO-VNI is bereid om 30.000 cv-installateurs zo snel mogelijk bij te scholen, zodat ook zij de waterpompen kunnen plaatsen.

Afwachten besluit Tweede Kamer

Het voorstel is een breed gedragen initiatief van organisatiebureau Berenschot en wordt ondersteund door o.a. Essent, Eneco, Gasunie, Milieudefensie, Greenpeace en de belangenorganisatie van ketelfabrikanten (VFK). Ook in de Tweede Kamer zijn er al voorstellen geweest om afscheid te nemen van de traditionele cv-ketel. Het ziet er dan ook naar uit dat het voorstel een kans heeft om in de praktijk gebracht te worden.

We houden jullie op de hoogte als er nieuwe updates zijn over het afschaffen van traditionele cv-ketels.

Nog niet klaar voor warmtepompen?

Is het (bijna) tijd om je cv-ketel te vervangen, maar ben jij nog niet helemaal klaar voor (hybride) warmtepompen? Vervang dan voor 2021 je cv-ketel voor een HR++ combiketel. Een HR++ ketel heeft een rendement van minimaal 100%, kortom er is in ieder geval geen verlies van warmte wat een besparing tot 10% op je energierekening kan opleveren. Gemiddeld kost een hr++ ketel € 1.380.

Bron afbeelding: Verwarmingprijs

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden