Vergelijk cv-ketel offertes
Vind dé cv-ketel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Cv-ketel Cv ontluchten

Cv ontluchten


Hoor je een borrelend geluid in je radiatoren? Dan is het tijd om de cv te ontluchten. Wanneer er lucht in de leidingen zit, kost dit je namelijk onnodig veel energie, doordat er minder verwarmd water kan worden rondgepompt. Benieuwd hoeveel je kwijt bent aan je radiatoren laten ontluchten? Wij vertellen je meer over de kosten en al het andere dat je wilt weten omtrent het ontluchten van je cv.

Inhoudsopgave.

Wat kost een cv ontluchten?

Wil je je cv laten ontluchten door een vakspecialist? Hoeveel je hiervoor betaalt, verschilt per vakspecialist. Gemiddeld liggen de kosten rond de € 75. Daarnaast is het ook mogelijk om je cv en radiatoren te laten onderhouden op basis van een onderhoudscontract. Bekijk hieronder wat dit gemiddeld kost. 

FactorenGemiddelde prijs (incl. btw) Toelichting
Cv ontluchten€ 50 – € 100Incl. voorrijkosten en arbeidskosten
Type onderhoudscontract
Onderhoudscontract€ 4 – € 8 per maandIncl. 2 jaarlijks onderhoud, voorrijkosten, onderhoudskosten
Servicecontract€ 5 – € 10 per maandIncl. 2 jaarlijks onderhoud, in een dag geholpen, onderhoudkosten, voorrijkosten, toestelonderdelen gedeeltelijk
All-in contract€ 10 – € 15 per maandIncl. 2 jaarlijks onderhoud, in een dag geholpen, onderhoudskosten, voorrijkosten, geen materiaalkosten, 24/7 bereikbaar
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
cv ontluchten

Wanneer moet ik mijn cv ontluchten?

Hoor je iets borrelen in een radiator? Dan betekent dit dat lucht zich in de leidingen heeft gedrongen. Door de cv te ontluchten, kom je van dit probleem af. Het is ook mogelijk om je leidingen periodiek te laten ontluchten. Zo ben je lucht in de leidingen voor en betaal je dus nooit te veel voor het verwarmen van je woning. 

Hoe vaak een periodieke ontluchting nodig is, hangt grotendeels af van de leeftijd van je ketel. Heb je een oudere ketel? Dan zal het ontluchten vaker moeten gebeuren. Het is aan te raden om jaarlijks je cv te laten onderhouden en controleren door een vakspecialist. Het is vaak niet nodig om de cv-installatie elk jaar volledig te laten ontluchten, tenzij er problemen zijn met de verwarming. 

Cv ontluchten – wat heb je ervoor nodig?

Voor het ontluchten van je cv heb je een aantal dingen nodig: 

 • Belangrijk is de ontluchtingssleutel. Deze sleutel heb je nodig om het ontluchtingsventiel van het systeem open te draaien. Wanneer je het systeem opendraait, ontsnapt de lucht uit de leidingen. 
 • Ook heb je een vulslang nodig. Met deze slang breng je het systeem na de ontluchting weer op de juiste druk.
 • Een doek voor als er eventueel water uit de radiator komt.

Hoe ontlucht je de verwarming?

Als je zelf je cv gaat ontluchten kun je onderstaand stappenplan volgen. Het is hierbij belangrijk dat je precies deze volgorde aanhoudt. 

 1. Zet de thermostaat zo hoog mogelijk voor ongeveer tien minuten. Dit zorgt ervoor dat de lucht in het systeem bij de ventielen van de radiatoren terechtkomt. 
 2. Vervolgens zet je de thermostaat op de laagst mogelijke stand.
 3. Ook moet de stekker uit het stopcontact worden gehaald. 
 4. Daarna wacht je in ieder geval 20 minuten voor je aan de slag gaat.
 5. Begin met de radiator die het laagste punt van je woning bemand. Vervolgens werk je van onder naar boven. 
 6. Sluit eerst de kranen van alle radiatoren. 
 7. Draai het ontluchtingsventiel van de eerste radiator met de ontluchtingssleutel open. Wacht totdat je een sissend geluid hoort, want dit betekent dat alle lucht uit het systeem is en er water begint te stromen. Houd een doekje bij de hand, want er kan water uit het ventiel komen. Gebeurt dit? Draai het ventiel dan direct weer dicht. 
 8. Komt er bij het opendraaien meteen water uit het ventiel? Dan kan dit wijzen op een probleem in het cv-systeem. We raden je aan om dan gelijk een vakspecialist in te schakelen om het probleem te onderzoeken en op te lossen. 
 9. Heb je alle radiatoren ontlucht? Dan kun je de radiatorkranen weer openen. Vervolgens mag de stekker van de installatie weer in de wandcontactdoos.
 10. Controleer tot slot de waterdruk van de cv-ketel. Deze hoort tussen de 1,5 en 2 bar in te liggen. Is de druk te laag? Vul dan de cv-ketel bij.

Een vakspecialist inschakelen voor het ontluchten van je cv

In principe is de radiatoren ontluchten niet een al te lastige klus, maar de stappen moeten in de juiste volgorde worden doorlopen om de cv goed en veilig te ontluchten. Heb je geen ervaring met het ontluchten van je cv en wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Schakel dan een vakspecialist in.

Zij hebben veel ervaring met deze klus en zullen ervoor zorgen dat alle lucht uit de cv-installatie verdwijnt en dat het systeem vervolgens weer de juiste druk heeft. Zo werkt na het ontluchten je verwarming optimaal en bovendien geruisloos.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het beste de radiatoren ontluchten?

Zolang je een ontluchtingssleutel, een vulslang en een betrouwbaar stappenplan hebt, kun je de cv zelf ontluchten. Begin altijd met de onderste radiator en werk vervolgens naar boven toe. Zeker weten dat het ontluchten goed gebeurt? Schakel dan een vakspecialist in. Op Homedeal kun je gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen en vergelijken. 

Waarom moet je een verwarmingsketel uitzetten voordat je gaat ontluchten?

Radiatoren ontluchten? Zet de verwarmingsketel uit en wacht minstens 20 minuten voor je aan de slag gaat. Door de ketel uit te zetten, komt het water tot rust en is het eenvoudiger om alle lucht uit de leidingen te krijgen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden