Homedeal.nl Inspiratie Vervang je cv-ketel tijdens de zomermaanden

Vervang je cv-ketel tijdens de zomermaanden

cv-ketel vervangen zomer

Tijdens deze warme zomermaanden denk je er misschien niet aan, maar er zitten veel voordelen aan het vervangen of onderhouden van je cv-ketel in de zomer. Je kunt hierdoor namelijk veel geld besparen. Met een nieuwe cv-ketel bespaar je jaarlijks 15 tot 20% op stookkosten ten opzichte van een oude ketel. Dat kan je jaarlijks een besparing opleveren tot € 300. Lees hier meer over het vervangen van je cv-ketel en ontdek de bespaartips.

Voordelen van vervanging van je cv-ketel in de zomer
Na 12 tot 15 jaar is je cv-ketel aan vervanging toe. Het is geen verrassing dat je jouw cv-ketel in de warme zomermaanden minder nodig hebt. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat je het in huis niet koud krijgt. Het perfecte moment om je cv-ketel te laten nakijken of vervangen. De vraag naar cv-ketels bij aanbieders is in deze maanden laag, waardoor de prijzen van cv-ketels en de installatiekosten ervan in de zomer een stukje lager liggen. Doordat de installateurs het minder druk hebben, hoef je bovendien minder lang te wachten. Vanaf de herfstmaanden stijgen de prijzen van cv-ketels en stijgt de vraag naar installateurs. Er bestaat een kans dat je cv-ketel stuk gaat wanneer jij hem net hard nodig hebt. In de herfst en winter wil je natuurlijk niet in de kou gezet worden.

Ben je benieuwd naar de kosten van het onderhouden van je cv-ketel? Lees er meer over in dit artikel of vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een vakspecialist bij jou in de buurt.

duurzaam verwarmen

Wat kost een nieuwe cv-ketel?
De kosten van een nieuwe cv-ketel hangen af van de soort ketel die je kiest en het aantal uur dat de installateur kwijt is aan de installatie ervan. Ketels hebben een warm water klasse die wordt uitgedrukt in Comfort Warm water, oftewel: CW waarde. Deze variëren van 1 t/m 6. Hoe hoger de waarde, hoe meer warm water de ketel per minuut kan opwekken. De meest gekozen ketel is de CW5 ketel. Deze is geschikt voor je keuken, de douche en het bad. De prijs voor de CW5-ketel ligt tussen de € 1.800 en € 2.600, inclusief installatie.

De meest energiezuinige warmte-apparaten
Buiten de standaard cv-ketels zijn er dankzij de technologische ontwikkelingen een aantal nieuwe milieuvriendelijke manieren om je huis van warmte en warm water te voorzien. Bovendien is het dankzij subsidies vaak voordeliger om deze apparaten aan te schaffen. De hoogte van deze subsidies hangen af van het soort apparaat en het vermogen. Hieronder sommen we 3 milieuvriendelijke apparaten op:

  • Hybride warmtepomp

Er is de laatste tijd veel in het nieuws over het afschaffen van de oude en vertrouwde cv-ketel. Elk huishouden zou dan overstappen naar een warmtepomp, die gebruik maakt van de warmte van de aarde om je huis op te warmen. Sta je nu op het punt om je cv-ketel te vervangen, sta je dus best voor een keuze. Als je huis voorzien is van goede isolatie, is de investering in een warmtepomp zeker het overwegen waard. Deze pomp haalt warmte uit ventilatie- of buitenlucht. De hybride warmtepomp springt aan wanneer het nodig is, waardoor je 50% minder CO2-uitstoot. Heel milieubewust dus. Je bespaart jaarlijks € 260 bij een gasverbruik van ongeveer 1400 m³ per jaar. Je besparing is hoger wanneer je meer gas verbruikt. Een hybride warmtepomp kun je het beste combineren met een lagetemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. De aanschaf van het apparaat ligt tussen de € 3.700 en € 4.500.

temperatuur

  • Zonneboiler

Een zonneboiler is een combinatie van een zonnecollector op het dak en een reservoir om al het warme water in op te slaan. Dit apparaat kost gemiddeld tussen de € 2.000 en € 4.300 en levert je een gemiddelde energiebesparing van € 90 per jaar op. Het apparaat zorgt ervoor dat je in de zomer warm water hebt. Via de zonneboiler komt geen CO2 vrij. Om in de winter te zorgen dat je warm water hebt, is het installeren van een zonneboilercombi handig. Deze wekt warm water op en verwarmt tegelijkertijd je woning. 

  • Een wtw-douche

Wtw staat voor warmteterugwinning. Een douche met wtw kost gemiddeld € 700 en gaat gemiddeld 30 jaar mee. Het apparaat gebruikt de warmte uit wegstromend douchewater om koud leidingwater voor te verwarmen. Kies je voor deze optie, dan bespaar je hiermee zo’n € 60 per jaar.

Subsidie aanvragen voor je cv-ketel

Weet je niet of je jouw oude cv-ketel al wilt vervangen? Tot 2021 kun je subsidie krijgen voor het laten installeren van een warmtepomp of zonneboiler. De subsidies zijn afhankelijk van je huidige situatie, het type en het vermogen van het apparaat dat je aanschaft. Je bespaart op deze manier dus veel kosten.

  • De subsidies voor een hybride warmtepomp met het vermogen van 5 kW op buitenlucht liggen tussen de € 1500 – € 1800.
  • De subsidie voor een zonneboiler bedraagt gemiddeld € 1100.

Welke cv-ketel is het meest geschikt?
Ben je benieuwd welk type cv-ketel voor jouw situatie de beste oplossing is om in de zomer te kopen? Laat je adviseren door een betrouwbare installateur. Deze specialisten geven advies over de voor- en nadelen van verschillende cv-ketels. Zo weet je precies welke mogelijkheid het beste bij jouw situatie past.

Bespaartips verwarmen
Let je nog nergens op bij het verwarmen van je woning? Met een paar tips kun je honderden euro’s per jaar besparen en nog steeds in een warme woning rondlopen. Hieronder vind je enkele bespaartips waarmee je op een simpele en goedkope manier je huis verwarmt.

  1. Verwarm alleen de ruimtes waar je bent en sluit de tussendeuren

Op deze manier blijft de warmte hangen in de juiste ruimtes en stook je niet onnodig veel. Hierdoor bespaar je gemiddeld € 190 per jaar.

  1. Zet de verwarming lager als je niet thuis bent

Je bespaart er gemiddeld € 130 euro per jaar mee. Tegenwoordig zijn er alle slimme thermostaten die je op afstand kunt bedienen. Het is dus niet nodig om de hele dag je verwarming aan te laten staan. Ook als je ‘s nachts in bed ligt kun je gemiddeld € 80 per jaar besparen door je thermostaat lager te zetten.

  1. Zet de thermostaat één graad lager

Ben je gewend om je thermostaat altijd op 20 graden te zetten? 19 graden is vaak een goede temperatuur als je bezig bent. Door de verwarming één graad lager te zetten, bespaar je wel € 70 per jaar.