Vergelijk cv-ketel offertes
Vind dé cv-ketel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Cv-ketel Expansievat

Expansievat


Heb je een cv-ketel in huis dan zal hiernaast altijd een expansievat hangen. Dit vat, dat ook wel drukvat genoemd wordt, is nagenoeg altijd rood en lijkt te bestaan uit twee losse pannen die op elkaar zijn bevestigd. Maar ken jij het nut van dit drukvat? En waarom het belangrijk is om een expansievat te ontluchten en tijdig te vervangen? Op deze pagina krijg je antwoord op al deze vragen.

Inhoudsopgave.

Wat kost een expansievat vervangen?

De kosten voor het vervangen van een expansievat variëren afhankelijk van het type ketel en de grootte van het vat. Gemiddeld kost het vervangen van een expansievat tussen de € 130 en € 200, inclusief arbeidskosten en materialen. Het wordt aanbevolen om het expansievat elke 5 tot 10 jaar te vervangen om problemen te voorkomen. Bekijk hieronder alle gemiddelde kosten. 

FactorenGemiddelde kosten (incl. btw) Toelichting
Expansievat aanschaffen
– drukvat, klein modelVanaf € 30
– drukvat, model voor gemiddeld huishouden€ 50 – € 100
Arbeidskosten
Arbeidskosten expansievat vervangen€ 100 – € 130
Arbeidskosten expansievat ontluchten€ 50 – € 100Incl. voorrijkosten en arbeidskosten
Onderhoudscontract
Onderhoudscontract€ 4 – € 8 per maandIncl. 2 jaarlijks onderhoud, voorrijkosten, onderhoudskosten
Servicecontract€ 5 – € 10 per maandIncl. 2 jaarlijks onderhoud, in een dag geholpen, onderhoudkosten, voorrijkosten, toestelonderdelen gedeeltelijk
All-in contract€ 10 – € 15 per maandIncl. 2 jaarlijks onderhoud, in een dag geholpen, onderhoudskosten, voorrijkosten, geen materiaalkosten, 24/7 bereikbaar
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Expansievat

Wat is de functie van een expansievat in een verwarmingssysteem?

Het expansievat speelt een cruciale rol in je verwarmingssysteem. Je centrale verwarming is een gesloten systeem. Water dat wordt verwarmd, zet uit. In totaal kan het water dat zich in je cv-installatie bevindt in volume zo’n 3% uitzetten. Als gevolg van dit warmere water dat uitzet ontstaan drukverschillen in het gesloten systeem.

Deze drukverschillen moeten opgevangen worden. Dit wordt gedaan door het drukvat, omdat de leidingen en radiatoren die van metaal zijn gemaakt onvoldoende flexibel zijn om de drukverschillen op te vangen.

Het drukvat bestaat uit twee delen die van elkaar zijn gescheiden door een membraan. Het ene deel is gevuld met stikstof, het andere deel staat in verbinding met het water van je verwarmingssysteem. Stikstof is een gas dat in tegenstelling tot water samengedrukt kan worden. Loopt de druk in je verwarmingssysteem op, dan beweegt het membraan in het drukvat zich in de richting van het gas.

Hierdoor wordt het stikstof in het drukvat samengedrukt en is er meer ruimte in het verwarmingssysteem voor het water dat in volume is uitgezet.

Waarom is het belangrijk om een expansievat te ontluchten?

Je zal je verwarmingssysteem met name in de wintermaanden gebruiken. Zet je de verwarming aan, dan kan je een borrelend en trillend geluid horen in de leidingen en radiatoren. Dit wordt veroorzaakt door lucht die in het verwarmingssysteem zit. Lucht in het verwarmingssysteem kan ervoor zorgen dat je minder efficiënt stookt, omdat het verwarmde water minder goed door je radiatoren stroomt. Bovendien kan lucht in je verwarmingssysteem schadelijk zijn voor je cv-ketel. Je moet dus niet alleen periodiek je expansievat ontluchten, maar je gehele verwarmingssysteem. Je ontlucht dan ook gelijktijdig met je drukvat je radiatoren. Je verwarmingssysteem is immers een gesloten systeem.

Je kunt ervoor kiezen om je expansievat en cv-ketel te laten ontluchten door een vakspecialist, maar je kunt het eventueel ook zelf doen. Hiervoor heb je een ontluchtingssleutel en vaatdoek nodig. Je begint bij de hoogste radiator in je woning en draait deze open met de ontluchtingssleutel.

Hierna ontlucht je de andere radiatoren in je huis. Hangt je drukvat in een beugel, dan ontlucht je deze op precies dezelfde manier als een radiator. Dus door de ontluchter aan de bovenkant van het drukvat te openen met de ontluchtingssleutel.

Wanneer moet je een expansievat vervangen?

Je moet je drukvat (laten) vervangen op het moment dat deze kapot is, of op het moment dat deze aan het einde van zijn levensduur zit. Een drukvat heeft een levensduur van ongeveer 7 jaar. Daarmee is de levensduur aanzienlijk korter dan die van je cv-ketel, welke normaliter tussen de 12 en 15 jaar bedraagt. 

Veel mensen hebben voor hun cv-ketel onderhoud een onderhoudsabonnement met een cv-specialist. Deze vakspecialist verzorgt niet alleen het periodieke onderhoud van je verwarmingssysteem, maar zal je ook adviseren wat het beste moment is om je drukvat te vervangen. Advies is om je drukvat tijdig te vervangen en niet te wachten totdat deze kapot gaat. Een kapot drukvat kan namelijk ook schade veroorzaken aan de rest van je verwarmingssysteem.

Hoe kan je een expansievat vervangen?

Een expansievat vervangen is een klus die je gemakkelijk zelf kunt doen op het moment dat je een beetje handig bent. Volg hierbij onderstaand stappenplan:

  1. Trek de stekker van je cv-ketel uit het stopcontact.
  2. Sluit een slang aan op de aftapkraan en laat je cv-installatie leeglopen.
  3. Maak je oude drukvat los.
  4. Maak je nieuwe drukvat waterdicht door het schroefdraad te omwikkelen met teflon-tape.
  5. Maak je nieuwe drukvat vast aan de ophangbeugel.
  6. Vul je cv-installatie met water. Dit kan je doen door de slang op de vulkraan aan te sluiten.
  7. Vul de ketel tot de druk tussen de 1,5 en 2 bar is.
  8. Open de ontluchtingsnippel van het drukvat tot het moment dat er water uitkomt.
  9. Controleer of de druk nog steeds tussen de 1,5 en 2 bar is. Vul het systeem nogmaals bij als de druk is teruggelopen.
  10. Sluit de kranen en maak de slang los.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het vervangen van een expansievat?

Laat je je expansievat vervangen, dan heb je zowel met materiaalkosten als installatiekosten te maken. Het materiaal kost gemiddeld € 30 tot € 70. Voor de installatiekosten zul je ongeveer € 100 tot € 130 kwijt zijn. In totaal betaal je dus tussen de € 130 en € 200 voor het laten vervangen van je expansievat. Vraag hier gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan en vergelijk deze met elkaar. 

Waarom is een expansievat nodig?

Een expansievat is nodig in je verwarmingssysteem, omdat dit een gesloten systeem is waarin drukverschillen ontstaan bij het verwarmen van water. Deze drukverschillen kunnen niet opgevangen worden door de inflexibele leidingen en radiatoren van metaal. Daarom worden deze opgevangen door het drukvat.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden