Vergelijk cv-ketel offertes
Vind dé cv-ketel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Cv-ketel Cv-ketel installeren

Cv-ketel installeren

Je cv-ketel vormt het hart van het centraal verwarmingssysteem in je woning. Wil je een nieuwe cv-ketel installeren of wil je je oude cv-ketel vervangen? Lees in dit artikel welke opties er zijn, hoe het installeren van een cv-ketel in zijn werkt gaat en waar je op moet letten bij de aanschaf van een cv-ketel.

Kosten cv-ketel installeren

De cv-ketel prijzen liggen gemiddeld tussen de € 1.200 en € 3.000, inclusief installatie. Wanneer je een cv-ketel koopt spelen de volgende factoren een rol: het type cv-ketel, de CW-waarde (comfort) en het aantal liter per minuut. Wat voor jou de beste ketel is, hangt af van hoe je de ketel gebruikt.

Zo is de CW-waarde afhankelijk van de hoeveelheid water dat je gebruikt. Bekijk in het onderstaande overzicht de verschillende typen cv-ketels, inclusief de installatiekosten.

Klasse (CW-waarde)Gemiddelde prijzenLiters/minGeschikt voor
CW3€ 1.2k – € 1.8k10Keuken of douche
CW4€ 1.4k – € 2k13Keuken, douche of bad
CW5€ 1.8k – € 2.6k17Keuken, (stort-)douche of bad (beperkt samen)
CW6€ 2.4k – € 3k20Keuken en (stort-)douche of bad

Klik verder als je al gelijk een vrijblijvende homedeal cv offerte wilt ontvangen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Cv-ketel installeren

Prijsopbouw

De kosten voor cv-ketel installeren bestaan voor 60% uit de cv-ketel zelf en voor 40% uit arbeidskosten. Gemiddeld bedragen de arbeidskosten zo’n € 40 tot € 50 per uur.

Een cv-ketel installeren neemt ongeveer 4 uur in beslag. Kies ervoor om samen met de vakspecialist verschillende soorten cv-ketels te vergelijken. Hij geeft aan welk type het best bij jouw huis en watergebruik past.

Na hoeveel jaar moet je een nieuwe cv-ketel laten plaatsen?

Van een goede ketel geniet je een lange tijd. De levensduur van een cv-ketel is gemiddeld 15 tot 20 jaar. Het vervangen van cv-ketels gebeurt vaak al na 12 tot 15 jaar, omdat de onderhoudskosten dan te hoog zijn.

Daarnaast bespaar je met een nieuwe, zuinige cv-ketel op de stookkosten, haal je een optimaal rendement uit het verwarmingssysteem en verhoog je de waarde van je woning.

Cv-ketel installeren: het stappenplan

In de meeste gevallen regel je bij de aankoop van een cv-ketel ook direct de installatie. Ben je benieuwd hoe deze installatie in zijn werk gaat? Bekijk hieronder het stappenplan voor het laten installeren van een cv-ketel.

Stap 1: Demonteren en afvoeren van de oude cv-ketel

De installateur komt langs en maakt de oude ketel leeg. Daarna sluit hij het water en gas af en vervolgens demonteert hij de oude cv-ketel. Bij het vervangen van de gasketel inspecteert de installateur ook het rookgaskanaal. Door de cv-ketel ontstaat er condens, waardoor er in het kanaal mogelijk gaat roesten.

Als dit het geval is, vervangt de vakspecialist het rookgaskanaal. Voor de veiligheid is het namelijk van belang dat eventuele schadelijke gassen goed naar buiten worden gevoerd.

Stap 2: Nieuwe cv-ketel installeren

De installateur plaatst de nieuwe cv-ketel op de plek van de oude cv-ketel. Als je ervoor kiest om de oude verwarmingsketel op een andere plek te laten plaatsen, kost dit extra tijd. De installateur vertelt daarbij waar de cv-ketel mag hangen wat de mogelijkheden zijn. Bovendien is het in sommige gevallen nodig om bepaalde leidingen te vervangen.

Stap 3: Aanbrengen van een nieuw expansievat

Naast de verwarmingsketel, sluit de vakspecialist andere onderdelen aan op het verwarmingssysteem, zoals de vulkraan, gaskraan en inlaatcombinatie. Ook legt hij een nieuw expansievat aan.

Het expansievat regelt de druk in de cv-ketel en is daarom onmisbaar bij een nieuwe cv-ketel installatie. De kosten van een expansievat zijn gemiddeld zo’n € 40, maar is in sommige gevallen inbegrepen bij de cv-ketel installatie.

Stap 4: Vullen en controleren van de cv-ketel

Nadat de cv-ketel is aangesloten, vult de installateur de cv-ketel bij. Ook opent hij de gaskraan en waterleiding. Hij perst daarbij de gasleiding altijd af, om te controleren of er lekkages zijn.

Stap 5: Uitleg over de werking van de nieuwe cv-ketel

De installateur controleert de cv-ketel en neemt de tijd om aan jou de werking van de ketel uit te leggen. Met de installatie achter de rug geniet je weer jarenlang van een verwarmd huis.

Cv-ketel thermostaat

Cv-ketel installeren: Extra opties

Bij het aansluiten van een nieuwe cv-ketel zijn er verschillende extra opties die invloed hebben op de prijs. Zo is het mogelijk om de cv-ketel op een andere plek te installeren, de radiatoren te vervangen, een zonneboiler te plaatsen of een slimme thermostaat in je woning te plaatsen.

Daarnaast is het ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten met de vakspecialist. Deze komt dan op regelmatige basis langs om je cv-ketel te controleren. Goed onderhoud aan je cv-ketel voorkomt immers grote problemen. Bekijk het onderstaande overzicht voor de opties en bijbehorende kosten.

Extra optieGemiddelde prijzen Kenmerk
Radiator€ 100 – € 600Een efficiënte manier om een ruimte te verwarmen
Zonneboiler€ 2.000 – € 4.000Duurzame manier om het water te verwarmen
Slimme thermostaat€ 100 – € 300Thermostaat en energiemeter in één
Onderhoudscontract€ 50 – € 1752 jaarlijks onderhoud aan je cv-ketel

Tips voor het installeren van een cv-ketel

Nu je alles hebt gelezen over het installeren van een cv-ketel zijn hier nog een aantal handige tips die de aanschaf en installatie nog voordeliger maken.

Schaf je cv-ketel aan in de zomermaanden

Over het algemeen zijn de prijzen van cv-ketel installateurs in de zomer lager dan in de winter. Pas wanneer de cv-ketel stuk gaat op het moment dat het het hardst nodig is, denk je eraan om een nieuwe cv-ketel te installeren.

Dit gebeurt bij de meeste mensen pas als het koud wordt, waardoor er meer vraag is naar cv-ketel specialisten. Door de cv-ketel in de zomer te installeren, bespaar je niet alleen geld, maar voorkom je ook dat je onnodig in de kou zit.

Lease of huur je cv-ketel

Het kopen van een cv-ketel is een flinke kostenpost. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een cv-ketel te huren of leasen. Zo hoef je niet in één keer een groot bedrag te betalen, maar maak je kleinere bedragen per maand over.

In de meeste gevallen is het onderhoud van de cv-ketel bij het bedrag inbegrepen. Mocht de cv-ketel daarnaast problemen veroorzaken, lost de verhuurder dit meestal op.

Kies een modulerende thermostaat

Voor de optimale verwarming van je woning is een modulerende thermostaat de beste keuze. Oude thermostaten slaan pas af zodra de ingestelde temperatuur is bereikt. De verwarming blijft hierna nog een tijd lang verwarmen.

De temperatuur in je woning wordt hierdoor hoger dan de temperatuur die je instelt. Modulerende thermostaten zijn zo gebouwd, dat ze precies weten wanneer ze moeten stoppen met verwarmen. Dit scheelt extra stookkosten.

Kies een duurzaam alternatief

Let bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel op mogelijke subsidieregelingen. De overheid stimuleert namelijk duurzame oplossingen. Het is daarom aan te raden te letten op de energiezuinigheid van de cv-ketel wanneer je de cv-ketel vervangt.

Zo is het vervangen van een cv-ketel door pelletkachel een duurzaam alternatief, net als een warmtepomp of een elektrische ketel.

Laat een koolmonoxidemelder installeren

Het is essentieel om bij de aanschaf van een cv-ketel ook te denken aan de veiligheid van jezelf en je gezin. Koolmonoxide (CO) is een reukloos en kleurloos gas dat kan leiden tot levensbedreigende situaties. Een cv-ketel kan een bron zijn van koolmonoxidevergiftiging als deze niet goed wordt onderhouden of als er sprake is van een defect. Daarom is het verstandig om bij de aanschaf van een cv-ketel ook gelijk een koolmonoxidemelder te laten plaatsen in de buurt van de cv-ketel. Zo kan je tijdig worden gewaarschuwd als er sprake is van een verhoogde concentratie koolmonoxide en kun je passende maatregelen nemen om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden