Homedeal.nl Inspiratie De gevaren van slecht cv-ketel onderhoud

De gevaren van slecht cv-ketel onderhoud

cv-ketel vervangen zomer

Een cv-ketel levert warm water en zorgt voor een aangename temperatuur in huis. Je moet hem wel goed onderhouden, anders kan dit handige apparaat voor gevaren in huis zorgen, en dat wil je natuurlijk niet.

Gevaren met de waterdruk van je cv-ketel

De cv-ketel bevat een expansievat en een overdrukventiel. Deze onderdelen zorgen er samen voor dat de waterdruk in de ketel niet te hoog is. Het expansievat bestaat uit 2 delen: een deel dat gevuld is met water en een deel dat stikstof bevat. Tussen deze 2 delen zit een rubberen membraan dat zorgt voor de juiste druk in de ketel. Na een aantal jaren slijt dit membraan, waardoor het expansievat kan gaan lekken. Een expansievat heeft een gemiddelde levensduur van 7 jaar. Is jouw expansievat ouder? Dan is het controleren ervan geen overbodige luxe. Wanneer de waterdruk in het vat te hoog is, kan het namelijk exploderen.

Controleer gemakkelijk of het expansievat nog goed werkt:

  • Tik met een voorwerp op de boven- en de onderkant van het vat.
  • Check of je aan beide kanten een verschillend geluid hoort: het deel met water klinkt dof, het andere deel klinkt hol.
  • Als beide delen hol klinken, dan is het expansievat lek.
  • Controleer de manometer. Grote drukverschillen geven aan dat het expansievat defect is.

Check de manometer
De cv-ketel bevat een manometer waardoor je kunt zien hoe hoog de druk is in de ketel. Deze druk moet ongeveer tussen de 1,5 – 2,0 zijn. Is de druk lager? Dan moet je de cv-ketel met water bijvullen. Als de druk te hoog is, dien je water te laten ontsnappen uit het expansievat. Mocht de druk erg hoog zijn, dan raden wij aan om het expansievat te controleren om een eventueel lek te ontdekken. Als je twijfelt, schuw dan niet om je installateur te vragen om te komen kijken. Het is uiteraard altijd beter om problemen te voorkomen.

Het gevaar op koolstofmonoxidevergiftiging

Elk jaar weer overlijden er mensen aan de gevolgen van koolstofmonoxidevergiftiging. Koolstofmonoxide is een gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van stoffen, zoals aardgas en hout. Je kunt dit gas niet zien, ruiken of proeven. Dit is een van de redenen dat het zo gevaarlijk is. In een slecht onderhouden cv-ketel is het risico van onvolledige verbranding veel groter dan wanneer de ketel wel regelmatig wordt onderhouden.

Er zijn koolstofmonoxidemelders te koop die je waarschuwen wanneer er koolstofmonoxide vrij is gekomen. Je betaalt hiervoor gemiddeld € 20 tot € 50. Het is maar een kleine investering, waarmee je ernstig gevaar voorkomt. Daarnaast is het mogelijk om de cv-ketel regelmatig te laten nakijken. Dit raden wij altijd aan.

Wat kost het onderhouden van de cv-ketel?

Het onderhouden van je cv-ketel laat je doen door de installateur. Een vaste onderhoudsbeurt kost gemiddeld € 70. Ook is het mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Er zijn 3 soorten onderhoudscontracten:

  • Onderhoudscontract € 50 – € 90 per jaar
  • Servicecontract € 70 – € 130 per jaar
  • All-in contract € 130 – € 175 per jaar

Het onderhoudscontract is een basiscontract waarbij de installateur 2 keer per jaar je cv-ketel voorziet van een onderhoudsbeurt en waarbij de voorrijkosten in de prijs zijn inbegrepen. Het servicecontract is iets uitgebreider, want daarbij worden toestel onderdelen gedeeltelijk gedekt. Bij het all-in contract zijn alle onderdelen volledig vergoed en betaal je geen extra kosten voor het onderhoud. Meer informatie over mogelijkheden en prijzen vind je in onze prijsgids over cv-ketel onderhoud.