Homedeal.nl Inspiratie Wek je eigen stroom op met de HRe-ketel

Wek je eigen stroom op met de HRe-ketel

hre-ketel thermostaat

Er is een nieuwe cv-ketel op de markt. Dit is niet zo maar een cv-ketel, maar een echte luxe uitvoering. De HRe-ketel en wekt niet alleen maar warmte op, maar ook elektriciteit. Hiermee bespaar je flink op je energierekening.

Hoe werkt een HRe ketel?

Het nieuwe aan de HRe-ketel is dat er behalve warmte ook stroom opgewekt wordt. Er zijn 2 soorten HRe-ketels die beide een andere manier hebben van elektriciteit opwekken. Er zijn HRe-ketels met een Sterling motor en HRe-ketels die gebruik maken van brandstofcellen.

Sterling motor

De Sterling motor wordt ook wel een hetelucht motor genoemd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van het feit dat lucht en andere gassen uitzetten bij warmte en samentrekken bij verkoeling. Ook in de HRe-ketel wordt er warme lucht afgestoten en dit wordt omgezet door de motor tot elektriciteit.

Brandstofcellen

In een brandstofcel komen 2 verschillende chemische stoffen bij elkaar. Wanneer deze samenkomen wordt er energie afgegeven. De vrijgekomen energie wordt door de HRe-ketel omgezet in elektriciteit.

Welke HRe-ketel is geschikt voor je huis?

De HRe-ketel met een Sterling Motor geeft vooral warmte af en een beetje elektriciteit, de brandstofcellen leveren in verhouding meer elektriciteit. Dit betekent dat een al goed geïsoleerd huis meer heeft aan een HRe-ketel op basis van brandstofcellen, omdat de stookkosten over het algemeen al laag liggen.

Is er nog veel te besparen op stookkosten? Kies dan voor de HRe-ketel met Sterling motor. Als je twijfelt, is het verstandig een specialist om advies te vragen.

Wat kost een HRe-ketel?

De prijs van een HRe-ketel ligt gemiddeld hoger dan die van gewone hoogrendements (hr) ketels. De prijzen variëren van € 8.000 tot € 12.000. Het rendement van deze ketels is zo’n 140%. Dit houdt in dat er 140% van het gebruikte gas wordt omgezet in bruikbare energie en warmte.

Het aanschaffen van een HRe ketel is een flinke investering, maar door het hoge rendement is de terugverdientijd gemiddeld maar 5 jaar. Een ketel gaat tussen de 10 en 15 jaar mee. Dit betekent dat elke euro die je minder betaalt na de eerste 5 jaar een echte besparing is. Dit is dus 5 tot 10 jaar lang.

Hoeveel kun je besparen?

Een HRe-ketel verbruikt gemiddeld meer gas dan een reguliere HR-ketel, maar gas is goedkoper dan elektriciteit. Hoewel je een wat meer betaalt voor het gasverbruik, ben je toch ruim goedkoper uit door de opwekking van elektriciteit. Een gemiddeld huishouden bespaart € 500 per jaar op de kosten voor elektriciteit. Dit is wel afhankelijk van je huidige ketel en hoe goed je huis is geïsoleerd.

Maak een afspraak voor specifiek advies

Wil je zeker weten hoeveel jij kunt besparen met de aanschaf van een HRe-ketel? Maak dan een afspraak met een maatwerkadviseur. Deze adviseur komt bij je thuis de situatie bekijken en aan de hand daarvan ontvang je een advies. In dit advies staan maatregelen om je huis zuiniger te maken en een prettiger binnenklimaat te creëren. Maak van tevoren duidelijk afspraken over wat je wil weten, zodat je een goed antwoord krijgt op je vragen.

Bespaar nog meer met subsidie

De Nederlandse overheid is erg gericht op milieuvriendelijkheid en vermindering van de uitstoot van schadelijke gassen. Daarom zijn er voor veel duurzame producten subsidies aan te vragen. Ook de HRe-ketel is een duurzaam product. Wil je weten of jij ook subsidie krijgt voor de aanschaf van een HRe ketel? Kijk dan op de subsidiewijzer of neem contact op met je gemeente.