Vergelijk cv-ketel offertes
Vind dé cv-ketel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Cv-ketel Cv-ketel vervangen

Cv-ketel vervangen

Een cv-ketel is essentieel om je huis warm te houden in de winter. Het is daarom belangrijk dat je deze tijdig laat vervangen. Lees je voor de tijd goed in over wat bij jouw woonsituatie past en welke verschillende opties je hebt. In dit artikel lees je wanneer je de cv-ketel moet vervangen, hoe duur dit is, welke opties je hebt en hoe de installatie in zijn werk gaat.

Inhoudsopgave.

Wanneer moet je je cv-ketel vervangen?

Het is niet altijd meteen duidelijk wanneer het tijd is om je cv-ketel te vervangen. Toch zijn er enkele tekenen die aangeven dat het moment daar is.

 • Na 12-15 jaar
 • Wanneer een dure reparatie nodig is
 • Als je iets goeds wilt doen voor het milieu
 • Als je wilt besparen op energie kosten.

Het is lastig om te bepalen wanneer je een cv-ketel moet vervangen. De levensduur van een ketel is gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar. Na deze tijd is het verstandig om een nieuwe aan te schaffen, aangezien vanaf dat moment vaak essentiële functies uitvallen.

Het is ook verstandig je cv-ketel te vervangen wanneer er een dure reparatie plaats moet vinden. Hier kom je achter tijdens een onderhoudsbeurt. In dit geval is het vaak voordeliger om een nieuwe verwarmingsketel aan te schaffen. Aangeraden is om 1 à 2 keer per jaar een onderhoudsbeurt in te plannen.

Wat zijn de kosten van een cv-ketel vernieuwen?

De prijs van een cv-ketel vervangen is gemiddeld € 500 – € 900 exclusief ketel. Je wilt natuurlijk weten wat de kosten van je oude cv-ketel vervangen zijn. Wanneer je een nieuwe wilt plaatsen zijn er zijn verschillende soorten om uit te kiezen: de vr/ de hr en de hre-ketel.

De prijs van de ketels verschilt, omdat het niet altijd in dezelfde cw-klasse valt. De cw-waarde van je cv-ketel geeft aan op hoeveel plekken er mogelijk gelijktijdig warm water is. Meer over cw-klassen en cw-waardes lees je later in dit artikel.

Bekijk in het onderstaande overzicht de kosten van het vervangen van een cv-ketel en het rendement. 

Type cv-ketelGemiddelde prijsRendement
Vr-ketel€ 900 – €1.500+90%
Hr-ketel€ 1.000 – € 2.600+100%
Hre-ketel€ 8.000 – € 11.000+140%
Montagekosten per klus€ 500 – € 900
Centrale verwarming die hersteld word door monteur
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe gaat een specialist te werk bij het vernieuwen van je cv-ketel?

Een cv-ketel installateur stelt veiligheid en efficiëntie voorop. Een cv-ketel installeren is doe je niet zomaar. Een vakspecialist helpt je daarom graag.

Bekijk hieronder de stappen om de cv-ketel te vervangen. 

 1. Het sluiten van de gastoevoer naar de ketel en het warme water er uit laten lopen.
 2. De oude cv-ketel verwijderen
 3. Het vervangen van de cv-ketel, waarbij ook het verleggen van de leidingen aan bod komt, zodat alles weer goed past.
 4. Alle kranen onder de ketel en het expansievat vervangen.
 5. Het inregelen en afstellen van de cv-ketel.

Kies altijd een vakspecialist met een keurmerk, zij zijn gediplomeerd en werken volgens een transparant stappenplan. Er is ook een mogelijkheid om de installateur nog een veiligheidscheck te laten doen na het plaatsen v, waarbij hij of zij naloopt of de rookgasafvoer en gasleidingen nog in tact zijn en of er koolmonoxide rondom de ketel hangt. In de meeste gevallen betaal je voor een dergelijke check rond de € 150.  

Daarnaast is het mogelijk om na het vervangen van de cv-ketels ook gelijk een koolmonoxidemelder bij te laten plaatsen. Koolmonoxide is een kleur- en geurloos gas dat erg gevaarlijk is. Met een koolmonoxidemelder wordt je tijdig gewaarschuwd zodat je direct maatregelen kunt nemen.

Cv-ketel vervangen

Cv-ketel vervangen: Welke opties zijn er?

Je kiest tussen drie verschillende soorten cv-ketels: de vr-ketel, hr-ketel en de hre-ketel. Het verschil tussen de drie is hoeveel warmte er verloren gaat en hoeveel je bespaart op je energierekening na de aanschaf.

Onder de cv-ketels is dan ook nog weer een onderscheid tussen cw-waardes, oftewel hoeveel capaciteit een cv-ketel heeft. Cw staat voor comfort waarde, een cv met een hoge cw-waarde zorgt ervoor dat je op meerdere plekken in huis tegelijk warm water hebt. Heb je een klein huishouden en is de kans klein dat er mensen tegelijkertijd op twee plekken warm water gebruiken? Dan volstaat vaak een lage cw-waarde.  

Welke het beste is voor jou, ligt dus aan jouw woonsituatie. Voor de beste keuze is het verstandig om meerdere cv-ketel te vergelijken. Bekijk in de onderstaande tabel de voor- en nadelen.

Cv-ketel soortVerwachte levensduurVoordelenNadelen
Vr-ketel12 – 15 jaar Goedkoper in aanschaf dan HR en HRe ketel en geen condensafvoer nodig.Minder rendement en een iets kortere levensduur dan een HR ketel.
Hr-ketel15 jaarErg hoog rendement tegen een aantrekkelijke prijs.Condensafvoer noodzakelijk.
Hre-ketel15 jaarDeze ketel wekt elektriciteit op bij de opwarming van water. Je hebt met een HRe ketel een eigen energiecentrale en dit zorgt voor een forse besparing op de elektriciteitsrekening.Prijzig in aanschaf en een condensafvoer noodzakelijk.

Duurzame alternatieven voor je cv-ketel

In maart 2018 is er een wetsvoorstel gedaan over de afschaffing van de cv-ketel. Het plan was om vanaf 2021 ketels alleen nog te vervangen met duurzame systemen. Dit wetsvoorstel is niet aangenomen, maar het is wel verstandig om bewust te zijn van alle duurzame alternatieven. 

Hier staan ze op een rijtje:

 • Warmtepomp: gebruikt warmte uit de bodem, lucht of grondwater en vervangt de cv-ketel. Het verlaagt de CO2-uitstoot met 50%. Deze vorm van verwarming vereist wel een goed geïsoleerd huis, zodat de warmte niet ontsnapt.
 • Pelletkachel: is efficiënter dan een houtkachel en geeft geen stank door schone verbranding. Het stoot nog wel fijnstof uit.
 • Hybride warmtepomp: dit is een aanvulling op de cv-ketel (dus geen vervanging) en gebruikt buitenlucht en ventilatielucht om het huis te verwarmen.  Deze pomp verlaagt de CO2-uitstoot van je huis met 30%.
 • Zonneboiler: dit is een aanvulling op de cv-ketel (dus geen vervanging), hiermee bespaar je in een standaardgezin ongeveer 190 kuub gas. Dit is vooral interessant wanneer je veel warm water gebruikt. Zorg wel dat je zonneboiler het Zonnekeur Keurmerk heeft, zodat je zeker weet dat het van goede kwaliteit is.
TypeKosten inclusief installatieSubsidie beschikbaar?
Pelletkachel€ 6.000Ja
Hybride warmtepomp€ 3.000 – € 5.000Ja
Zelfstandige warmtepomp€ 6.000 – € 20.000Ja
Zonneboiler€ 3.300Ja

Subsidies voor duurzame alternatieven

De Nederlandse overheid wil duurzame apparaten aantrekkelijker maken en stelt daarom subsidies beschikbaar. Voor alle duurzame alternatieven biedt de overheid een tegemoetkoming aan zodat de aanschaf laagdrempeliger is.

Het verschilt wel per apparaat hoe groot de vergoeding is, maar het is makkelijk om uit te zoeken hoeveel dat in jouw geval zou zijn. Via de Energiesubsidiewijzer is dit makkelijk na te kijken. Verder zijn er mogelijkheden om voordelig geld te lenen voor duurzame alternatieven. Dit gaat via het Regeling Groenproject en de Energiebespaarlening.

Handige tips voor het vervangen van je cv-ketel

Je hebt nu alles gelezen over een cv-ketel vervangen. Ben je benieuwd naar een aantal handige tips? Bekijk onderstaande tips, zodat je een nog betere keus maakt.

 1. Onderzoek doen: Voordat je een nieuwe cv-ketel koopt, is het verstandig om je goed te oriënteren. Kijk naar verschillende merken en modellen en lees reviews van andere gebruikers.
 2. Vraag meerdere offertes aan: Door bij meerdere specialisten een offerte aan te vragen, kun je prijzen vergelijken en de beste deal vinden.
 3. Let op het rendement: Een hoger rendement betekent dat de ketel efficiënter is, wat kan leiden tot lagere stookkosten.
 4. Onderhoud is belangrijk: Zorg ervoor dat je de nieuwe cv-ketel regelmatig laat onderhouden. Dit verlengt de levensduur en zorgt voor een optimale werking.
 5. Overweeg duurzame alternatieven: Als je toch bezig bent met vervanging, overweeg dan ook de duurzamere alternatieven zoals een warmtepomp of zonneboiler.
 6. Help een handje: Voor het cv-ketel vervangen komt er vaak een tweede monteur mee om te helpen met het tillen van de ketel en om gereedschap aan te geven en op te ruimen. Vaak is het ook mogelijk dit zelf te doen en hoeft er dus geen tweede monteur mee, zo bespaar je flink wat kosten.  Vraag voor je met een bedrijf in zee gaat wat de mogelijkheden zijn.
 7. Vervang in de zomer: Wanneer we overgaan van warm naar koud weer, moet je cv-ketel weer hard werken. Vaak is dit een moment waarop een oude ketel kuren vertoont. Als je zeker wilt zijn van een lekker warm huis in de winter, zorg dan dat je in de zomermaanden je cv-ketel laat vervangen. Daarnaast zijn installateurs vaak erg druk in het begin van de winter, aangezien mensen dan pas weer denken aan de verwarming van hun huis. Wanneer je de aanvraag doet in de zomer heb je meer kans op een installateur wanneer het jou uitkomt.   
 8. Huur een cv-ketel: Het is ook een mogelijkheid om je cv-ketel vervangen door een huur ketel. Het voordeel van huren is dat je niet ineens een grote uitgave hoeft te doen en dat het huurcontract overdraagbaar is bij eventuele verhuizing. Het blijft wel altijd eigendom van het verhuurbedrijf en huren is niet fiscaal aftrekbaar, waardoor het een iets minder goede investering is.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel vervangen?

Over het algemeen wordt aangeraden om een cv-ketel na ongeveer 15 jaar te vervangen. Dit hangt echter af van het merk, het model en hoe goed de ketel is onderhouden.

Is het mogelijk om zelf mijn cv-ketel te vervangen?

Hoewel technisch mogelijk, wordt het over het algemeen afgeraden vanwege de complexiteit en mogelijke veiligheidsrisico’s. Het is beter om een specialist in te schakelen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden