Homedeal.nl Inspiratie De besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas

De besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas

De besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas

Inhoudsopgave

Benieuwd naar de besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas en wat de terugverdientijd is van HR++ glas? Vele jaren geleden maakten we kennis met dubbel glas, de opvolger van enkel glas. Sinds die tijd zijn ook HR glas, HR+ glas en HR++ glas op de markt gekomen. Twijfel jij of de kosten van HR++ glas opwegen tegen de besparing die het meebrengt en of dubbel glas vervangen door HR++ glas zinvol is? Lees dan snel verder, want in dit artikel lees je meer over de besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas.

Wat is HR++ glas?

Er zijn verschillende soorten glas. Enkele tientallen jaren geleden was enkel glas de standaard. Enkel glas bestaat uit één laag glas. Hierna kwam dubbel glas op de markt. Zoals de naam al verklapt, bestaat dubbel glas uit twee lagen glas. Dit verbeterde de isolerende werking wel iets, maar niet maximaal. Hier komt HR++ glas om de hoek kijken. Dit glas bestaat namelijk uit twee lagen glas, met een coating en isolerend gas tussen de platen in. De coating en het gas dat tussen de glazen in zit, zorgt voor een optimale isolatie.

Waar komt de besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas vandaan?

De besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas ontstaat door het feit dat HR++ glas een hogere isolatiewaarde heeft. Dit betekent dat het glas de kou van buiten minder gemakkelijk doorlaat dan dubbel glas. Ook gaat de warmte van binnen minder snel naar buiten als je HR++ glas hebt. Het gevolg? Je hoeft minder te stoken in de winter. Bovendien blijft het in de zomer – als de buitentemperatuur tot een maximum stijgt – lekker koel in huis.

Wat is de besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas?

De besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas is afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan:

 • Het soort woning dat je hebt. De besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas is bijvoorbeeld hoger voor een vrijstaande woning dan voor een tussenwoning.
 • De gasprijs die je betaalt. Hoe hoger de gasprijs, hoe hoger de besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas.
 • Het aantal ramen dat je voorziet van HR++ glas. Hoe meer ramen je vernieuwt, des te hoger de besparing. Wel zijn de kosten in dit geval logischerwijs ook hoger.
 • De isolatiewaarde van het glas dat je nu hebt. Heb je bijvoorbeeld overal nog enkel glas, dan is de besparing van HR++ glas uiteraard nog hoger.

De uiteindelijke besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas verschilt dus per huishouden. Wel kunnen we gemiddelden geven:

 • Gemiddelde besparing voor een tussenwoning: 80 euro per jaar.
 • Gemiddelde besparing voor een hoekwoning: 85 euro per jaar.
 • Gemiddelde besparing voor een 2-onder-1-kapwoning: 95 euro per jaar.
 • Gemiddelde besparing voor een vrijstaande woning: 120 euro per jaar.

Bij bovenstaande besparingen zijn we uitgegaan van een gasprijs van 1,20 euro per m3. Is de gasprijs hoger? Dan wordt de besparing vanzelf ook hoger. Bij een gasprijs van 3 euro per m3 kan je bijvoorbeeld uit gaan van een jaarlijkse besparing van 200 euro voor een tussenwoning, 210 euro voor een hoekwoning, 230 euro voor een 2-onder-1-kap woning en 30 euro voor een vrijstaande woning. Niet gek!

Wat is de terugverdientijd van HR++ glas?

Nu je de besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas weet, is het interessant om te weten wat de terugverdientijd van HR++ glas is. Want hoe lang doe je erover om jouw investering in HR++ glas terug te verdienen?

Uiteraard is ook dit afhankelijk van diverse factoren, namelijk:

 • De totale kosten van je investering in HR++ glas.
 • De eventuele subsidie die je krijgt. Let op: je krijgt alleen subsidie als je minimaal twee isolatiemaatregelen neemt.
 • De besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas in de praktijk.

Om de terugverdientijd van HR++ glas te berekenen, moet je eerst weten wat de totale investering gaat zijn. Dit kun je achterhalen door offertes op te vragen bij diverse glasbedrijven. Als je de totale kosten van het HR++ glas weet, kan je de terugverdientijd van HR++ glas berekenen.

Stel, je woont in een tussenwoning en laat al het dubbel glas vervangen door HR++ glas. Dit kost je 3000 euro. Je voert geen tweede isolatiemaatregel uit, dus je hebt geen recht op subsidie. In een tussenwoning is de gemiddelde besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas 80 euro per jaar bij een gasprijs van 1,20 euro per m3. Omdat je de daadwerkelijke besparing nog niet weet, ga je van dit gemiddelde uit.

In dit geval is jouw terugverdientijd van HR++ glas 37,5 jaar (€3000/€80).

Bij een hoge gasprijs van 3 euro per m3 is dit 15 jaar (€3000/ €200).

Is dubbel glas vervangen door HR++ zinvol?

Zoals je ziet, kan de terugverdientijd van HR++ glas vrij lang zijn. Toch is dubbel glas vervangen door HR++ zinvol. Ten eerste bespaar je op de lange termijn geld door HR++ glas te laten plaatsen. Dit kan wat jaren duren, maar de uiteindelijke besparing komt er altijd. Daar komt nog bij dat HR++ glas niet alleen geld bespaart, maar ook voor comfort zorgt. Heb je regelmatig last van tocht en condens? Dan is dubbel glas vervangen door HR++ zinvol.

Tot slot is dubbel glas vervangen door HR++ zinvol als je het energielabel van je woning wil verbeteren. Heeft jouw woning bijvoorbeeld energielabel D? Dan kan je zomaar naar energielabel C gaan door het glas te laten vervangen. Dit maakt dubbel glas vervangen door HR++ zinvol als je je huis eventueel wil verkopen.

In het kort: is dubbel glas vervangen door HR++ zinvol? Ja, want:

 • HR++ glas zorgt voor een besparing op de energiekosten. Op de lange termijn verdien je jouw investering hiermee terug.
 • HR++ glas zorgt voor meer comfort in huis.
 • HR++ glas zorgt voor een beter energielabel. Dit is een voordeel als je jouw woning eventueel wil verkopen.

Vraag HR++ glas offertes aan

Ben je overtuigd van HR++ glas en ben je klaar om je huidige glas te vervangen? Via Homedeal kun je gratis meerdere glaszetter offertes opvragen om zo de kosten van verschillende glasspecialisten te vergelijken. Op deze manier krijg je inzicht in de kosten van HR++ glas voor jouw situatie en kies je de glaszetter uit die het beste bij jou past. Vraag direct gratis glaszetter offertes op.