Vind de beste gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Gevelreiniging Gevel reinigen

Gevel reinigen

Indien je in bezit bent van een woning dan is het noodzakelijk om eens in de zoveel tijd de gevel te reinigen. Dit is niet alleen om het aanzicht van het huis mooi te houden, maar draagt ook bij aan het vaste onderhoud van het huis. Wil je langere tijd genieten van een schone gevel? Dan kun je de gevel reinigen en impregneren. Een goede impregneerlaag beschermt je gevel gemiddeld 10 jaar. Lees hier meer over de prijzen en mogelijkheden.

Wat kost gevel reinigen?

De gevel van je woning staat bloot aan algengroei, weer, wind en luchtvervuiling. Je gevel laten reinigen kost gemiddeld € 300 tot € 1.320 bij een oppervlak van 60 m². Hieronder vind je een overzicht van de verschillende manieren om je gevel te reinigen met daarbij de gemiddelde prijs per vierkante meter.

Type gevelreinigingGem. kosten per m2, incl. arbeidskosten en btwWerking
Zandstralen€ 10 - € 17
Het grove straalmiddel wordt met een hogedrukreiniger tegen de gevel aangespoten waardoor het vuil van de gevel af vliegt.
Vochtstralen€ 12 - € 22
Het straalmiddel wordt gemengd met water en middels een hogedrukreiniger op de gevel gespoten. Het vuil wordt er als het ware afgespoten.
Nevelstralen€ 15 - € 20
Het fijne straalmiddel wordt met een lage druk droog of nat tegen de gevel aangespoten. Waardoor het vuil verwijderd wordt. De druk kan handmatig aangepast worden.
Stoomreinigen€ 5 - € 15
Het water wordt verhit tot 150 graden celcius en lost als het ware de vervuiling aan de gevel op.
Chemisch reinigen€ 15 - € 20
Chemisch middel wordt middels een borstel of handspuit op de gevel aangebracht. Na de inwerking ervan wordt de gevel gereinigd met een hogedrukreiniger.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Gevel reinigen

Welke manieren van gevel reinigen zijn er? 

Je kunt je gevel reinigen door deze te laten stralen. Het is daarnaast mogelijk om je gevel te laten reinigen met een chemisch reinigingsmiddel of met stoom. Lees hieronder wat de verschillende mogelijkheden inhouden.

Gevel stralen

Gevel stralen is een techniek waarbij er straalmiddel door middel van lucht op de gevel wordt gespoten. In sommige gevallen wordt het straalmiddel gemengd met water. De meest voorkomende manieren van gevel stralen zijn zandstralen, vochtstralen en nevelstralen.

Zandstralen

Zandstralen is de voordeligste manier van gevel stralen. Bij zandstralen worden er grove korrels straalmiddel op de gevel gespoten. Voorheen was dit straalmiddel kwartszand, maar tegenwoordig wordt er vaak gebruik gemaakt van olivinezand. Het gebruik van kwartszand is inmiddels al tientallen jaren verboden, doordat er bij het zandstralen de schadelijke stof kwarts vrij kwam. Naast olivinezand kan zandstralen ook nog gedaan worden met bijvoorbeeld aluminium silicaat of garnet.

Zandstralen is een vrij agressieve vorm van stralen en is daarom erg effectief bij het verwijderen van graffiti. De grove korrels zorgen ervoor dat zandstralen niet voor elke gevel geschikt is. Bij historische panden of kwetsbare materialen wordt zandstralen afgeraden.

Vochtstralen

Bij vochtstralen wordt het straalmiddel gemengd met water. Dit zorgt ervoor dat deze methode niet alleen milder is dan zandstralen, maar er komt hierdoor ook nog minder stof vrij. Toch is deze techniek niet voor alle gevels geschikt. Deze methode wordt sterk afgeraden voor gevels van natuursteen en zandsteen, omdat ze beschadigd kunnen raken. Vochtstralen wordt vaak ingezet bij matig tot zwaar vervuilde gevels.

Nevelstralen

Nevelstralen is de mildste manier van gevel stralen. Hierbij wordt er met lage druk fijne steentjes op de gevel gespoten. Je kunt de druk en de grootte van de straalkorrels handmatig aanpassen, waardoor deze manier uitermate geschikt is voor historische panden. 

De toevoeging van water is niet noodzakelijk, maar wel mogelijk. Daarnaast kun je het waterverbruik bij de natte manier van nevelstralen beperken. Tot slot wordt de verspreiding van stof net zoals bij vochtstralen beperkt ten opzichte van zandstralen.

Stoomreinigen

Je kunt je gevel ook schoonmaken door deze te laten stoomreinigen. Bij stoomreinigen wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van water. Hierdoor is het de goedkoopste manier van reinigen. Bij stoomreinigen wordt het water verwarmd tot een temperatuur van maximaal 150°C en onder hoge druk op de gevel gespoten.

Chemisch reinigen

Bij chemisch reinigen wordt er gebruik gemaakt van een biologisch of chemische reinigingsmiddel. Deze wordt met een borstel of handspuit aangebracht op de gevel waarna het middel voor gemiddeld 5 tot 30 minuten inwerkt. Vervolgens ontstaat er een chemische reactie waardoor het vuil wordt opgelost. Hierna wordt de gevel afgespoeld met een hogedrukreiniger of gestoomd om het loszittende vuil te verwijderen.

Welke manier van reinigen is geschikt voor mijn gevel? 

Welke reinigingsmethode geschikt is voor jouw gevel is afhankelijk van een aantal factoren. 

Ondergrond

Allereerst bepaald de ondergrond van je gevel of jouw gevel bestand is tegen een hardere reinigingsmethode zoals zandstralen. Óf dat je toch beter voor een mildere manier kan kiezen zoals stoomreinigen. Wanneer de reinigingsmethode namelijk te agressief is voor de ondergrond dan kan de gevel beschadigen. Om die schade te voorkomen kan het van belang zijn om het reinigen aan een gevelspecialist over te laten. 

Mate van vervuiling

Ook de mate van vervuiling speelt een rol. Bij lichte aanslag zoals mos of algen is stoomreinigen vaak al voldoende. Terwijl bij hardnekkig vuil zoals roet een hardere aanpak vereist is.

Voegen

Het voegwerk vormt de overgang tussen twee gelijke of verschillende materialen, zoals bakstenen en tegels. Deze voegen moeten in een goede staat zijn, omdat ze anders meestal niet bestand zijn tegen het straalmiddel. Wanneer je voegen aan renovatie toe zijn kan je de voegen vervangen voordat je de gevel laat stralen.

Kun je zelf je gevel reinigen? 

Ben je in het bezit van een hogedrukreiniger, dan is het mogelijk om de gevel zelf te reinigen. Toch wordt het sterk afgeraden om je gevel zelf te reinigen, omdat je bij verkeerd gebruik de gevel flink kunt beschadigen. In de meeste gevallen kun je het reinigen van je gevel beter uitbesteden. De gevelspecialist heeft de kennis en het materiaal om de gevel van je huis er weer als nieuw uit te laten zien, zonder deze te beschadigen. 

In het overzicht hieronder vind je een vergelijking tussen het zelf uitvoeren van gevelreiniging en het uitbesteden ervan.

Zelf de gevel reinigenGevel reinigen uitbesteden
Meestal iets lagere totaalkosten dan kosten voor het uitbesteden.Meestal hogere kosten dan het zelf doen (afhankelijk van de materialen waarover je reeds beschikt).
Het kost jezelf tijd.Het kost jezelf geen tijd.
Het is gevaarlijk om zelf op hoogte te werken.Voor jezelf veiliger, omdat er op hoogte wordt gewerkt. De specialist is een professional en weet wat hij doet.
Meestal beschik je zelf niet over alle materialen om zelf de gevel te kunnen reinigen.De specialist heeft alle benodigde materialen en middelen voor de gevelreiniging.

De voordelen van de gevel reinigen en impregneren

In de meeste gevallen wordt over gevelreiniging gedacht dat het alleen toegepast wordt om het aanzicht van het huis fraai en netjes te houden. Dat is zeker zo, maar het reinigen van de gevel biedt naast het opfleuren van het huis nog meer voordelen:

  • Gevelreiniging biedt bescherming voor zowel de buiten- als binnenmuur. 
  • Impregneren houdt plantengroei, vocht en schimmel buiten de deur.
  • Laat de waarde van het huis stijgen, omdat het onderdeel is van onderhoud.

Tips voor gevelreiniging

Om zo lang mogelijk van een mooie gevel te genieten heeft Homedeal nog een aantal tips. Naast gevelreiniging biedt de vakspecialist namelijk nog meer opties om de gevel te beschermen of te herstellen. De aanvullende opties voor gevel reinigen staan hieronder weergeven.

Impregneren van de gevel

Door je gevel te reinigen en impregneren voorkom je dat de gevel op de korte termijn weer beschadigd of vervuild raakt. Gemiddeld gezien heb je voor 10 jaar profijt van een geïmpregneerde gevel. Bij het impregneren wordt er een waterafstotende vloeistof aangebracht op je gevel. Het impregneren zorgt ervoor dat water niet meer door de muur wordt opgenomen. De stenen zetten hierdoor niet uit en de voegen brokkelen minder snel af. 

Gevelrenovatie

Is de gevel dermate beschadigd dat de gevel reinigen zinloos is? Dan kies je voor gevelrenovatie. Dit doe je wanneer voegen zijn afgebrokkeld of wanneer er grote scheuren in de muren zitten.

Voegwerk vervangen

Het voegwerk in je gevel zijn de verbindende stukken tussen de stenen. In de loop van de jaren verslijten ze en is het aan te raden om ze te vervangen. Doe je dit niet dan kan er vocht binnen dringen met als gevolg lekkages of schimmelvorming.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden