1 miljoen projecten verricht

Homedeal.nl > Inspiratie > Duurzaam wonen > Onderzoek: woningwaarde stijgt bij energielabel A en B

Onderzoek: woningwaarde stijgt bij energielabel A en B

energielabel

Heeft jouw woning energielabel A of B? Dan profiteer je niet alleen van lagere maandlasten, uit onderzoek van Tilburg University blijkt ook dat je woning daadwerkelijk meer waard is bij de verkoop. Twijfel jij nog of je gaat investeren in je woning voor een hoger energielabel? Lees hier alles wat je moet weten over het energielabel van je woning.

Het onderzoek naar energielabels

De onderzoekers hebben de energielabels (voorbeeld energielabel) van ruim 62.000 van de verkochte woningen in de eerste helft van 2017 onderzocht. Ongeveer 32% van de verkochte woningen beschikte over energielabel A of B (het hoogste) en 15% over energielabel F of G (het laagste). De informatie is afkomstig van transactiecijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), in combinatie met informatie over energielabels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit zijn de twee interessantste ontdekkingen uit het onderzoek.

Resultaat 1: De woningen staan gemiddeld een maand korter in de verkoop

Uit het onderzoek blijkt dat de woningen met energielabel A of B gemiddeld een maand korter in de verkoop staan dan woningen met energielabel F of G.

Resultaat 2: De woningen leveren gemiddeld € 6.000 meer op

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat woningen met energielabel A of B gemiddeld € 6.000 meer opleveren bij de verkoop van de woning dan de woningen met energielabel F of G.

Energielabel woningen

Waarom een energielabel?

Het energielabel bestaat uit klasse A tot en met G, dit geeft de mate aan van hoe energiezuinig je woning is. Heb jij energielabel A (groen), dan heb je een zeer zuinige woning. Heb jij energielabel G (rood), dan heb je juist een zeer onzuinige woning. Hoe hoger je op de ladder van het label klimt, hoe lager je vaste lasten zoals energie worden.

Dirk Brounen, Professor of Real Estate en hoofd van het onderzoek laat weten dat voor veel mensen de kosten van het verduurzamen van de woning zwaar weegt. “Veel mensen kunnen de besparingen op lange termijn moeilijk inschatten. Het ontbreekt hen aan vertrouwen dat de investering in verduurzaming van een huis zich ook daadwerkelijk terugverdient”.

Bovenstaand onderzoek laat zien dat je enkel met de verkoop van je huis de investering in het verduurzamen van je woning al kunt terugverdienen. Maar niet alleen dit onderzoek toont dit aan, er zijn veel cijfers bekend over de jaarlijkse besparing op je energierekening. Enkele voorbeelden van projecten:

ProjectGemiddelde jaarlijkse besparing energierekeningGemiddelde investeringskosten
Vervangen van VR-combiketel naar HR-combiketel € 140€ 2.100
Isoleren spouwmuur€ 190€ 680
Vervangen van enkel glas door HR++ glas€ 230€ 3.200

Kortom, investeren in duurzame projecten aan je woning is tegenwoordig een stuk rendabeler dan de rente die je van je bank krijgt over je spaargeld.

Bekijk prijsinformatie voor diverse duurzame projecten

Wil jij meer weten over de projecten die ervoor zorgen dat je energierekening omlaag gaat en je energielabel omhoog? Bekijk hier diverse prijsgidsen:

Dakisolatie
Gevelisolatie
Hr-ketels
Hr+++ glas
Isolatie
Spouwmuurisolatie
Vloerisolatie
Zonneboiler
Zonnepanelen

zonnepanelen energielabel

Hoe kom je aan een energielabel?

Sinds begin 2015 hebben alle huiseigenaren in Nederland van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Ga je je huis verkopen, dan moet je dit energielabel definitief maken. Dit kost enkele tientjes omdat een erkend deskundige de gegevens gaat controleren. Het definitief maken doe je online bij de Rijksoverheid.

Op je energielabel vind je tevens suggesties voor het behalen van een hoger label.  Besluit je om voor de verkoop van je woning toch nog één van deze projecten uit te voeren, dan is het mogelijk daarna je energielabel te vernieuwen. Het definitieve energielabel is vervolgens tien jaar geldig.

Check hier het energielabel van jouw woning

Ben je benieuwd naar het energielabel van jouw woning? De Rijksoverheid heeft de website zoekuwenergielabel.nl gelanceerd waar je je voorlopige energielabel kunt checken. Vul je postcode en huisnummer in en zie je voorlopige energielabel.

 

Gerelateerde artikelen:

Thermaskirt: meer ruimte, meer voordelen

Nieuwe trend: zonwering op zonne-energie

5 duurzame manieren om je huis te verwarmen