Homedeal.nl Inspiratie Hoe lang moet stucwerk drogen?

Hoe lang moet stucwerk drogen?

Hoe lang droogt stucwerk

Bij het renoveren of opknappen van een woning komt vaak de vraag naar voren: “Hoe lang moet stucwerk drogen?”. De droogtijd van stucwerk is essentieel om te weten, zodat je de volgende stappen in je renovatieproces goed kunt plannen. In deze blog duiken we dieper in op de vraag “Hoe lang duurt stucen?” en de belangrijke aspecten van “hoe lang droogt stucwerk”. We geven je inzicht in wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt handelen om een optimaal resultaat te bereiken.

Hoe lang droogt stucwerk?

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag “Hoe lang moet stucwerk drogen?” Het antwoord van deze vraag hangt namelijk af van een aantal factoren. De belangrijkste variabele is de dikte van het stucwerk. Vuistregel is dat stucwerk 1 millimeter per dag droogt. Hoe dikker het stucwerk is, hoe langer het dus zal duren voordat het droog is. 

Stel je de vraag “Hoe lang droogt stucwerk als de laag met stucwerk 2 centimeter dik is?”, dan duurt het drogen van het stucwerk volgens de vuistregel 20 dagen. Het drogen duurt relatief lang doordat de specie die gebruikt wordt voor stucen voor meer dan de helft uit water bestaat. Al dit water moet afgevoerd worden en dit kost tijd.

Hoe lang moet stucwerk drogen: belangrijke aandachtspunten

Het antwoord op de vraag “Hoe lang droogt stucwerk?” gaat dus uit van een droogtijd van 1 millimeter per dag. Deze vuistregel gaat echter niet in alle gevallen op. De droogtijd van stucwerk wordt namelijk beïnvloed door een aantal omgevingsfactoren:

  • Luchtvochtigheid: bij een hoge luchtvochtigheid duurt het langer voor het stucwerk goed droog is. Dit komt doordat de lucht niet de capaciteit heeft om het vocht uit het stucwerk af te voeren.
  • Temperatuur:  Bij een lage temperatuur verdampt er minder vocht uit het stucwerk. Hierdoor duurt het langer voordat stucwerk droog is. Als ideale temperatuur om stucwerk te laten drogen, geldt een temperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius.
  • De mate van ventilatie: een goede luchtcirculatie bevordert de droogtijd. Het vocht uit het stucwerk moet namelijk afgevoerd worden. Het is dan ook het beste om een of twee ramen te openen tijdens het drogen.

Let ook op dat het stucwerk niet te snel droogt. Op het moment dat stucwerk te snel droogt dan kunnen er barsten en scheuren ontstaan in het stucwerk. Het moet dus ook niet te warm zijn in een ruimte waar net is gestuct.

Hoe lang duurt stucen? 

Veel mensen willen niet alleen antwoord op de vraag “Hoe lang droogt stucwerk?”, maar ook op de vraag “Hoe lang duurt stucen?” Je wilt immers weten hoe lang je een bepaalde ruimte niet kunt gebruiken en wanneer je weer verder kunt met je verbouwingsproject. Vanzelfsprekend duurt stucen langer als de kamer groter is. Ook zijn er vakspecialisten die veel sneller werken dan anderen. Richtlijn is dat je een slaapkamer in 1 dag kan stucen, daar waar het stucen van een hele woonkamer al snel 3 dagen duurt.

De droogtijd van stucwerk versnellen

Het antwoord op de vraag “Hoe lang droogt stucwerk?” valt je misschien tegen. Het drogen duurt relatief lang en je wilt de ruimtes van je huis snel weer gebruiken. De droogtijd van stucwerk kun je gelukkig versnellen door de inzet van kachels of een bouwdroger. Zoals gezegd hebben de luchtvochtigheid, temperatuur en mate van ventilatie invloed op de tijd dat het duurt om stucwerk te laten drogen. Warme lucht neemt meer vocht op dan koude lucht en ventilatie zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in een ruimte niet te hoog wordt. Kachels en een bouwdroger kunnen daarom het droogproces versnellen.

Wat als stucwerk niet droogt? 

Stucwerk dat niet goed droogt kan gaan schimmelen. Als het stucwerk niet droogt is het dus een goed idee om kachels en een bouwdroger in te zetten. Hiermee kan je mogelijke complicaties voorkomen. Maar let op: door het inzetten van deze apparaten kan het droogproces ook te snel gaan, waardoor barsten en scheuren in het stucwerk komen. Slaat het stucwerk op een gegeven moment geel uit? Dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door verontreiniging die zich onder de stuclaag bevindt. Deze verontreiniging kan bijvoorbeeld bestaan uit een oud rookkanaal dat is verwijderd of uit de resten van oude behanglijm.

Schakel een vakspecialist in

Voor stucwerk is het vaak verstandig om een stukadoor in te schakelen. Een stukadoor is namelijk een vakspecialist die deskundig is in het aanbrengen van stucwerk. Menig doe-het-zelver onderschat hoe lastig het is om stucwerk goed aan te brengen. Een doe-het-zelver brengt het stucwerk vaak niet alleen ongelijk aan op de muur, maar past meestal ook een te dikke laag toe. Dit gaat ten koste van de droogtijd en ten koste van de kwaliteit van het eindresultaat.

Via Homedeal kan je gemakkelijk en vrijblijvend de offertes van vakspecialisten opvragen en met elkaar vergelijken. Door offertes van vakspecialisten met elkaar te vergelijken betaal je niet alleen nooit teveel voor een project. Daarnaast kan je ook een goed beeld vormen van de betrouwbaarheid en deskundigheid van de betreffende vakspecialisten. Let in het geval van een project van stucwerk wel op wat precies geoffreerd wordt: een prijs voor het volledige project of een prijs per uur. De ene stukadoor werkt namelijk aanzienlijk sneller dan de andere stukadoor.