Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Wat doet een stukadoor? Ontdek de veelzijdigheid van dit ambacht

Wat doet een stukadoor? Ontdek de veelzijdigheid van dit ambacht

Heb je je ooit afgevraagd wat een stukadoor precies doet? Misschien denk je aan iemand die simpelweg muren glad maakt, maar het vakmanschap van een stukadoor gaat veel verder dan dat. Van het creëren van strakke wanden tot het aanbrengen van sierlijke ornamenten, een stukadoor is de kunstenaar van je interieur. Lees hier alles over wat een stukadoor is en kan doen voor jou. 

Wat is een stukadoor?

Voor diverse werkzaamheden is het mogelijk om een stukadoor in te huren: 

 • Nette afwerking van muren en plafonds, zodat deze er mooi verzorgd en strak uitzien. 
 • Het aanbrengen van stucwerk kan ook nodig zijn ter versteviging of als reparatie. Op welke wijze de stukadoor de afwerking doet, gebeurt in overleg met de klant. 
 • Een stukadoorsbedrijf schakel je niet alleen voor de plafonds en wanden in, maar ook voor de buitenkant van je huis. Zo kan je je gevel in de gewenste stijl laten stucen.

Wat doet een stukadoor aan voorbereiding? De vakspecialist moet de staat van de plafonds en muren die hij gaat stucen goed kennen en bepalen welke techniek hij gebruikt. Ook kan hij adviseren over de haalbaarheid van de wensen die je hebt over het pleisterwerk. Een stukadoor werkt niet alleen in woningen en bedrijfspanden, maar ook in monumentale panden. Het gaat dan vaak om het restaureren van pleisterwerk, waarvoor naast technische ook artistieke vaardigheden nodig zijn.

De diensten: wat doet een stukadoor precies?

De vraag ‘wat is een stukadoor’ is als volgt te beantwoorden: hij of zij is een echte professional. Een betrouwbaar stukadoorsbedrijf met kundige vakspecialisten is namelijk goed in:

 • Afwerken van (nieuwe) muren en plafonds in diverse stijlen;
 • Verzorgen van raapwerk (de laag onder de badkamer- of keukentegels);
 • Lijstwerk aanbrengen (decoratieve elementen, bijvoorbeeld voor de overgang tussen plafond en muur);
 • Schilderbaar stucwerk aanbrengen, dat glad en zonder oneffenheden is;
 • Sierpleister, zoals spachtelputz (een sierpleisterlaag met reliëf) aanbrengen;
 • Spack spuiten (korrelpleister met verschillende korrelgroottes) met een spackspuitmachine;
 • Betonlook of marmerstuc aanbrengen op wanden;
 • Repareren of restaureren van beschadigingen van muren en plafonds;
 • Vochtbestendig stucwerk aanbrengen in de badkamer;
 • Schilderen van de gestucte muren en plafonds.
Wat doet een stukadoor

De werkwijze van de stukadoor

Een stukadoor kan op twee manieren te werk gaan: handmatig of machinaal. Bekijk hieronder welke werkwijze wanneer gebruikt wordt.  

Handmatig

Stucwerkers beheersen veel handmatige technieken en gebruiken hiervoor allerlei gereedschappen. Ze reinigen de oppervlakken die ze moeten stucen en vullen gaten of scheuren op. Ze brengen vervolgens gipsspecie of pleistergips op de muur aan en strijken dit glad met een glad bord van hardhout of met een rubberen schuurbord met een structuur. Handmatig werken komt met name voor als het om oude huizen of een restauratie gaat. Ook herstelwerken doen ze meestal met de hand.

Machinaal

Wat doet een stukadoor tegenwoordig meestal machinaal? Machinaal stuccen zie je vaak in nieuwbouwwoningen, kantoren, opslagruimtes en fabrieken, waar het nodig is om grote oppervlakken te stucen.Wat doet een stukadoor voor je gevel?

Een mooie, frisse gevel is belangrijk voor de uitstraling van een pand. De buitenzijde van een woning vereist echter een ander soort stucwerk dan de binnenzijde, omdat de pleisterlaag tegen diverse weersomstandigheden bestand moet zijn. Wat doet een stukadoor om een gevel te verfraaien? Met een gladde afwerking zorgt hij voor een moderne uitstraling en met een grovere afwerking creëert hij een natuurlijke look. Voor een glad effect kan je het beste kiezen voor kalkcement met een kleine korrel, dat er van een afstand glad geschuurd uitziet.

Tips voor de kleur van het stucwerk

Je kan je muren glad, met een structuur of met een patroon laten afwerken. Maar wat doet een stukadoor met de kleur van het stucwerk? Veel stukadoorsbedrijven bieden de mogelijkheid om de mortel met een kleur te mengen. Zo hoef je, nadat het pleisterwerk er eenmaal op zit, zelf niet meer te schilderen. Bovendien zijn krassen op het gekleurde stucwerk minder snel zichtbaar en blijft de oorspronkelijke kleur na verloop van tijd goed behouden.

Wat doet een stukadoor wat je zelf niet kan?

Een echte vakspecialist maakt je muren effen, egaal en waterpas. Stucwerk aanbrengen is echter voor iemand zonder ervaring een lastig project. Of je nu gaat voor eenvoudig stucwerk of een luxe marmerlook, een ervaren stukadoor brengt het project vast en zeker tot een goed einde. Wat doet een stukadoor tot slot voor de waarde van je woning? Een huis met mooi afgewerkte muren en plafonds is interessant voor potentiële kopers. Zo heb je zelf plezier van goed stucwerk en verhoog je meteen de waarde van je huis.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden