Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Waarom moet je stucwerk schilderen?

Waarom moet je stucwerk schilderen?

Als je antwoord wilt krijgen op de vraag “Waarom moet je stucwerk schilderen?”, dan doe je er goed aan om deze blog te lezen. Je bent namelijk niet de enige die zich afvraagt “Waarom moet je stucwerk schilderen?” Op deze pagina krijg je echter ook antwoord op al je andere vragen omtrent het verven van stucwerk. Dus ook als je antwoord wilt op de vraag “Wanneer stucwerk schilderen?” ben je op de juiste pagina beland.

Waarom moet je stucwerk schilderen?

Er zijn twee antwoorden op de vraag “Waarom moet je stucwerk schilderen?” Het eerste antwoord heeft betrekking op de uitstraling van de wand. De wand is nog niet ‘af’ op het moment dat er nog geen muurverf of latex is aangebracht. Een muur die wel gestuct maar niet geverfd is, is minder mooi dan een muur die zowel gestuct als geverfd is. De tweede reden is een praktische. Een geverfde muur kan je redelijk eenvoudig schoonmaken. Dit geldt niet voor een muur waar uitsluitend stucwerk op is aangebracht. Het aanbrengen van verf zorgt er dus voor dat je muur en langer strak en fris uitziet.

Samenvattend, waarom moet je stucwerk schilderen? Je moet stucwerk zowel vanwege het optische aspect als de praktische functie verven.

Waarom moet je stucwerk schilderen

Wanneer stucwerk schilderen?

Nu je antwoord hebt gekregen op de vraag “Waarom moet je stucwerk schilderen?” is het tijd voor het antwoord op de vraag “Wanneer stucwerk schilderen?” Je mag stucwerk schilderen op het moment dat dit droog genoeg is. De droogtijd van stucwerk is afhankelijk van de dikte van de aangebrachte specie. Per millimeter stucwerk moet je rekening houden met een droogtijd van een dag. Is het stucwerk 1 centimeter dik, dan zal je dus rekening moeten houden met een droogtijd van 10 dagen. Je kunt aan de kleur van het stucwerk zien dat het droog is, maar let op: mogelijk is het stucwerk alleen nog droog aan het oppervlak. Je doet er dan ook goed aan om pas te gaan schilderen als je het vochtpercentage in het stucwerk hebt gemeten. Dit percentage mag niet meer dan 2% bedragen.

De vraag ‘Wanneer stucwerk schilderen?” heeft echter ook betrekking op de vraag óf je stucwerk kunt schilderen. Het is namelijk niet zo dat je ieder stucwerk kunt verven. Dit is wel het geval voor glad stucwerk, maar niet voor behangklaar stucwerk. Behangklaar stucwerk is namelijk minder strak afgewerkt. Ga je behangklaar stucwerk toch verven, dan zal het eindresultaat vaak tegenvallen.

Waarom moet je stucwerk schilderen: stappenplan om stucwerk te verven

Wanneer je stucwerk gaat schilderen, kan je dit doen door onderstaand stappenplan te volgen:

Stap 1: schuren

Ondanks dat een pas gestucte muur strak is afgewerkt, is het toch een goed idee om de muur nog na te lopen met fijn schuurpapier. Zo haal je ook de laatste oneffenheden uit de muur. Gebruik schuurpapier met een zeer fijne korrel, bij voorkeur nog fijner dan korrel 220.

Stap 2: afplakken

Door de muur af te plakken zorg je dat er uitsluitend verf komt daar waar het hoort: op de muur. Afplakken van de muur zorgt er tevens voor dat de lijnen strak zijn bij aangrenzende plafonds en muren. Op de vloer kan je stucloper aanbrengen tijdens het schilderen.

Stap 3: voorstrijken

Eerder hebben we al antwoord gegeven op de vraag ‘waarom moet je stucwerk schilderen?’, maar voor het beste eindresultaat is het belangrijk om voor het verven eerst voorstrijk aan te brengen op het stucwerk. Voorstrijk zorgt dat de zuigende werking van de muur wordt opgeheven. Breng je geen voorstrijk aan, dan zal het stucwerk al het vocht uit de verf opzuigen. Hierdoor komt de muur er vlekkerig uit te zien.

Stap 4: verven

Last but not least: verven! Vanzelfsprekend kan je hier het beste niet alleen kwalitatief uitstekende verf voor gebruiken, maar ook goede rollers en kwasten. De hoeken van de muur zal je verven met een kleine roller en kwast, de grote banen met een grote roller. Werk bij het verven nat-in-nat. Dit betekent dat je in een keer door moet verven en niet in banen moet verven die al droog zijn.

Zelf schilderen of uitbesteden?

Je kunt ervoor kiezen om na het stucen zelf je stucwerk te schilderen, maar vaak is het raadzaam om hiervoor een binnenschilder in te huren. Een schilder zorgt vaak voor een mooier eindresultaat dan een doe-het-zelver. Dit komt niet alleen door zijn kennis en ervaring, maar ook doordat hij exact kan bepalen welk soort verf het meest geschikt is om te gebruiken op jouw nieuwe stucwerk. Je kan via Homedeal vrijblijvend meerdere offertes van stukadoors opvragen. Zo betaal je altijd de beste prijs voor deskundig uitgevoerd schilderwerk.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden