Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Rendement zonneboiler

Rendement zonneboiler

Gebruik maken van zonne-energie is een goede stap richting een duurzamer leven. Ben jij overgestapt op zonne-energie en heb of overweeg je een zonneboiler? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar het zonneboiler rendement en of dit een waardevolle investering is. In dit artikel lees je alles over het rendement van een zonneboiler en hoe je dit rendement zo hoog mogelijk houdt.

Hoe werkt een zonneboiler?

Allereerst is het goed om te weten hoe de werking van een zonneboiler in elkaar steekt, om zo een beter beeld te krijgen van het rendement van de zonneboiler. Veel mensen denken dat de werking heel ingewikkeld is, maar dat valt mee. Een zonneboilersysteem bestaat uit 3 verschillende onderdelen; zonnecollectoren, een voorraadvat en een naverwarmer.

De zonneboiler werkt als volgt:

 • De zonnecollector vangt zonlicht op en zet dit door middel van een vloeistof om in warmte.
 • De verwarmde vloeistof gaat naar het voorraadvat met water en warmt zo het water op tot een maximum van 60 graden Celsius.
 • De warmte uit de zonnecollector zorgt ervoor dat je water warm blijft totdat je het gebruikt; je hebt dus meteen warm water tot je beschikking.
 • Is er niet genoeg zonlicht om je water op temperatuur te krijgen en te houden? Dan schakelt de naverwarmer in om het over te nemen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is het rendement van een zonneboiler?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het rendement, oftewel de besparing, van een zonneboiler. Dit zijn de factoren:

 • Soort zonneboiler
 • Soort zonnecollector
 • Plaatsing

Er zijn verschillende soorten zonneboilers te koop. Welke zonneboiler je koopt is direct van invloed op het zonneboiler rendement. Het gaat hierbij met name om de grootte van de zonneboiler. Hoe groter de zonneboiler, hoe hoger de rendement van je zonneboiler. Je bent hierdoor namelijk per saldo minder geld kwijt aan je energierekening, omdat je meer gebruik maakt van zonne-energie. Bekijk hieronder de verschillende zonneboilers en de gemiddelde kosten.

Soort zonneboilerGemiddelde prijzen
Boiler 100 liter, 1 collector€2.000 - €2.600
Boiler 100 liter, 2 collectoren€2.800 - €3.400
Boiler 200 liter, 2 collectoren€3.400 - €3.800
Boiler 300 liter, 3 collectoren€4.800 - €5.600

Rendement zonneboiler dak
Rendement zonneboiler – Soort zonnecollector

Als tweede factor is het soort zonnecollector van invloed op het rendement van je zonneboiler. De zonnecollector vangt het zonlicht op en zet dit om in warmte om het water in de zonneboiler te verwarmen. Er zijn twee soorten zonnecollectoren waaruit je kiest bij het kopen van een zonneboiler; de bekende plaat zonnecollector of een zonnecollector in de vorm van een vacuümbuis. Door te kiezen voor de vacuümbuis zorg je voor een beter zonneboiler rendement, doordat hierbij minder warmte verloren gaat.

Rendement zonneboiler – Plaatsing

Hoe meer zonlicht de zonnecollectoren opvangen, hoe hoger het uiteindelijke rendement van de zonneboiler. Daardoor is het altijd het meest optimaal om de collectoren op het zuiden te plaatsen. Toch is het niet zo dat je alleen een goed rendement met je zonneboiler haalt met zonnecollectoren op het zuiden, gericht op het oosten of westen behaal je ook goed rendement met je zonneboiler. 

Rendement zonneboiler badkamer

Terugverdientijd van een zonneboiler

Net zoals zonnepanelen, is het aanschaffen van een zonneboiler een flinke investering. Met het juiste rendement, verdien je de zonneboiler binnen een overzichtelijke tijd terug. Als je een zonneboiler koopt, kom je in aanmerking voor een subsidie. Hierdoor krijg je gemiddeld € 1.100 euro terug, afhankelijk van het type zonneboiler. De uiteindelijke terugverdientijd van een zonneboiler is gemiddeld 10 jaar.

Tips bij het kopen van een zonneboiler

Naast je te verdiepen in het optimale rendement van een zonneboiler, zijn er meer handige tips om van op de hoogte te zijn bij het kopen van een zonneboiler. Lees hieronder drie slimme tips.

Vergelijk offertes

Door offertes op de vragen bij verschillende zonneboiler specialisten, krijg je een goed beeld van de gemiddelde zonneboiler prijs. De prijzen verschillen namelijk per vakspecialist. Vergelijk de offertes en kijk goed wat er in de totaalprijs inbegrepen is. Zo kies je voor de beste prijs en voor de vakspecialist die het best aansluit bij jouw wensen.

Maak gebruik van de subsidieregeling

In tegenstelling tot zonnepanelen, is er voor zonneboilers een subsidieregeling. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet je aan de volgende eisen voldoen volgens het RVO.

 • Je hebt een zonneboiler die op deze lijst van het RVO voorkomt
 • Het gaat om een nieuwe zonneboiler
 • Je hebt een betaalbewijs
 • Je vraagt binnen 6 maanden na aankoop de subsidie aan
Overweeg huren of leasen

Wil je niet in een keer de investering in een zonneboiler doen? Dan is het het overwegen waard om een zonneboilerinstallatie te huren of te leasen. Zo betaal je een maandelijks bedrag en spreid je de investering uit. Deze optie is mogelijk vanaf gemiddeld € 45 per maand. Het is mogelijk om na de looptijd van je contract de zonneboilerinstallatie over te nemen, zodat je blijft profiteren van de voordelen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden