Een heerlijk koele zolder, zelfs tijdens hete zomerdagen? Dan is een airco op dakkapel een slimme oplossing. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun zolderverdieping te koelen door een airco op de dakkapel te laten plaatsen. Maar waar moet je precies op letten? En mag je zomaar een airco unit op een dakkapel installeren? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.
Inhoudsopgave
- Mag je een airco op een dakkapel plaatsen?
- Hoe weet ik of mijn dakkapel constructie stevig genoeg is?
- Dakmontage: airco op schuin dak
- Muurmontage buitenunit airco
- Airco op dakkapel: waar je rekening mee moet houden
- Airco op dakkapel geluid
- Alternatieve koeloplossingen voor de zolder
- Vergunning aanvragen airco op dakkapel
- Voordelen van een airco op zolder
- Airco op je dakkapel laten plaatsen – ontvang meteen offertes!
- Veelgestelde vragen
Mag je een airco op een dakkapel plaatsen?
Laten we meteen de meest gestelde vraag beantwoorden: mag je een airco buitenunit op je dakkapel plaatsen. Ja, in veel gevallen mag je een airco op een dakkapel plaatsen, maar er zijn wel een aantal spelregels.
Er zijn bouwkundige eisen, esthetische richtlijnen en soms ook gemeentelijke regels. Plaats je een airco unit op een dakkapel die vanaf de openbare weg zichtbaar is, dan kan dit invloed hebben op het aanzicht van je woning. Dit is vooral belangrijk bij woningen met een beschermd stadsgezicht of als je in een monument woont.
Daarom is het verstandig om vooraf contact op te nemen met je gemeente en of een vergunningscheck te doen. Soms is er een vergunning nodig voor het plaatsen van een airco op dakkapel, vooral als de buitenunit zichtbaar of hoorbaar is voor de omgeving. Houd er rekening mee dat een vergunning voor een airco, net als een dakkapel vergunning kosten met zich meebrengt.
Hoe weet ik of mijn dakkapel constructie stevig genoeg is?
Niet elke dakkapel is gebouwd om het gewicht van een airco-installatie te dragen. Wil je een airco unit op dakkapel plaatsen, dan is het belangrijk om te controleren of de dakconstructie dit aan kan. Laat dit beoordelen door een bouwkundige of installateur. Zij kunnen nagaan of versteviging nodig is, bijvoorbeeld door extra balken te plaatsen.

Gewicht airco buitenunit
Het gewicht van de buitenunit is dus een belangrijke factor bij het bepalen of deze op de dakkapel kan.
- Bij een kleine single-split airo met een vermogen van 2,5 tot 3,5 kW weegt de buitenunit zo’n 25 tot 45 kilo.
- Bij een middelgrote single-split airco met een vermogen van 4,0 tot 5,0 kW weegt de buitenunit 40 tot 60 kilo.
- Bij een multi-split airco (meerdere binnenunits) heeft het systeem vaak een vermogen van 5,0 tot 7,0 (of meer) kW en wegen de buitenunits 50 tot 80 kilo.
Zijn er alternatieven om de airco buitenunit te plaatsen?
Ja, die zijn er. Als je dakkapel niet geschikt is, dan zijn er enkele alternatieven voor de plaatsing van je buitenunit. Denk aan plaatsing in de tuin, aan de zijgevel (muurinstallatie) of dakmontage. Een populaire oplossing bij plaatsing in de tuin is de airco buitenunit wegwerken in een kast of achter beplanting.
Maximaal afstandsverschil tussen binnen- en buitenunit
Let wel: veel airco’s hebben een een maximale afstand én maximaal hoogteverschil waarop de binnenunit en buitenunit van elkaar af kunnen staan. Bij een standaard split airco is de aanbevolen afstand 3 tot 5 meter. Bij meer geavanceerdere systemen kan dit soms een afstand tot 30 meter zijn, echter het hoogteverschil is idealiter tussen de 5 en 10 meter maximaal.
Wil je de binnenunit op zolder en de buitenunit beneden aan de gevel? Dan is dat meestal prima tot zo’n 10–15 meter, mits goed uitgevoerd. Voor een airco op dakkapel waarbij je de airco buitenunit wegwerken wilt in de tuin of achter een schuur, is het verstandig om dit vooraf te bespreken met een installateur.
Dakmontage: airco op schuin dak
Dakmontage van de airco op een plat dak is natuurlijk het meest eenvoudig. Veel platte daken zijn hiervoor geschikt en een buitenunit wordt in dat geval vaak op rubberen tegels bevestigd om contactgeluid te minimaliseren.
Een airco op een schuin dak is ook mogelijk, maar vereist wel stevige beugels. De unit moet stevig verankerd zijn aan de dakconstructie in verband met wind. De airco unit is bij dakmontage zowel op dakpannen als op een dakkapel gevoelig voor wind. Een airco op een schuin dak wordt in de praktijk niet heel veel uitgevoerd, omdat het vaak als een minder mooie oplossing wordt gezien. Het is vaak heel zichtbaar en lastiger te bereiken voor onderhoud.

Muurmontage buitenunit airco
Muurmontage van een airco buitenunit is zeker mogelijk en wordt ook vaak toegepast. Ook hier moet je natuurlijk ook letten op de constructiesterkte van de muur, maar dat is -zeker bij modernere huizen- geen probleem. Het is vooral zaak om dit te controleren bij oude huizen. Andere aandachtspunten bij muurmontage:
- Goede muurbeugels: zorg voor beugels met rubber trillingsdempers om geluid en trillingen te minimaliseren.
- Minimale afstand tot de muur: laat aan de achterkant van de unit minimaal 10-15 cm ruimte voor voldoende ventilatie.
- Afstand tussen binnen- en buitenunit: zoals we eerder al aangaven, moet je ook bij muurmontage rekening houden met een maximale afstand en hoogteverschil tussen de twee units.

Airco op dakkapel: waar je rekening mee moet houden
Bij het installeren van een airco op dakkapel zijn er meerdere aandachtspunten. Het checken van de dakconstructie hebben we eerder al genoemd, maar denk ook aan:
- Luchtafvoer: Zorg voor voldoende ruimte om de leidingen netjes weg te werken.
- Geluidsoverlast: Informeer naar het geluidsniveau van de buitenunit.
- Zichtbaarheid: Kan de unit vanuit de straat gezien worden?
- Toegang voor onderhoud: De unit moet veilig bereikbaar blijven.
Daarnaast is het slim om direct te kijken hoe je de airco buitenunit wegwerken kunt aanpakken. Zo blijft je woning er netjes uitzien én voorkom je boze buren.
Airco op dakkapel geluid
Een belangrijk punt is het geluid dat de buitenunit van de airco produceert. Moderne units zijn relatief stil, maar bij onjuiste montage kunnen trillingen ontstaan die zich via de constructie verspreiden. Dit kan storend zijn, vooral ’s nachts.
De oplossing? Kies voor een geluidsarme unit en monteer deze op trillingsdempers. Ook helpt het om de airco buitenunit weg te werken in een omkasting met geluidsisolatie. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: minder lawaai én een fraaier aanzicht.
Alternatieve koeloplossingen voor de zolder
Past een airco niet bij jouw situatie, of wil je de klimaatbeheersing nog verder verbeteren met andere maatregelen? Dat kan: er zijn nog meer manieren om je zolder te koelen:
- Mobiele airco’s: flexibel maar wel vaak iets minder effectief.
- Screens of rolluiken: die beperken de warmte-instraling.
- Warmtewerende folie op ramen: een goedkope en doeltreffende oplossing.
- Ventilatoren met timer: goedkoop en energiezuinig.
Toch blijft een vaste airco op dakkapel het meest effectieve systeem, zeker als je de ruimte als slaapkamer of kantoor gebruikt en deze ruimte dus graag goed koel houdt!
Vergunning aanvragen airco op dakkapel
In sommige gevallen moet je een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een airco op dakkapel. Dat is meestal zo als:
- De buitenunit zichtbaar is vanaf de openbare weg
- Je woning onderdeel is van een beschermd stadsgezicht
- De installatie impact heeft op het uiterlijk van de woning
Check de regels bij jouw gemeente, want in sommige gevallen is een airco op een dakkapel vergunningsvrij. Via Het Omgevingsloket kun je een vergunningscheck online doen. Een installateur kan je hier ook bij helpen.
Voordelen van een airco op zolder
Dus als je nog aan het overwegen bent, even opgesomd, wat zijn de voordelen van een airco op zolder met een buitenunit op je dakkapel?
- Constante temperatuur: Ideaal wanneer je wilt slapen of werken op zolder.
- Verhoogd wooncomfort: Geen last meer van zinderende hitte, wat zeker vaak het geval is bij zolders!
- Verhoogde waarde woning: Een koele zolder maakt je huis aantrekkelijker.
- Stille werking: Zeker bij de juiste montage, is de geluidsoverlast voor jou en je buren nihil.
- Geen lelijk gezicht: In het geval dat de buitenunit op je dakkapel kan, is dit meestal dusdanig hoog dat het niet te zien is, oftewel geen zicht op een buitenunit!
Airco op je dakkapel laten plaatsen – ontvang meteen offertes!
Ben je er al uit? Wil je een airco op je dakkapel, laten checken of dit mogelijk is in jouw situatie, of wil je weten wat de prijzen zijn? Vraag direct offertes aan door een paar vragen te beantwoorden en wie weet heb jij binnenkort een heerlijke airco op zolder en een buitenunit op je dakkapel!

Veelgestelde vragen
Het is technisch mogelijk, maar niet aan te raden. Voor het veilig en correct installeren van een airco op dakkapel, inclusief het netjes airco buitenunit wegwerken, schakel je beter een erkende installateur in.
De kosten variëren van €1.500 tot €3.500, afhankelijk van het type systeem, de bereikbaarheid van je dakkapel en hoe je de airco buitenunit wegwerken laat uitvoeren.
Bij goed onderhoud gaat een airco unit op dakkapel gemiddeld 12 tot 15 jaar mee. Regelmatig schoonmaken en periodiek onderhoud verlengen de levensduur aanzienlijk.