Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Opbrengst van zonnepanelen in de winter vs zomer

Opbrengst van zonnepanelen in de winter vs zomer

Het is altijd een punt van discussie geweest over zonnepanelen: het verschil in opbrengst tussen de winter vs zomer. Hoeveel leveren de panelen op en is de opbrengst de investering wel waard? Daar proberen wij hier antwoord op te geven.

Opbrengst zonnepanelen winter vs zomer: hoeveel zonuren zijn er?

Om te weten hoe efficiënt zonnepanelen zijn in Nederland, is het nodig om te achterhalen hoe vaak en hoe lang de zon hier schijnt. We weten allemaal dat de zon hier niet zo vaak schijnt vergeleken met bijvoorbeeld Spanje. Wij Nederlanders trekken in de zomermaanden niet voor niets massaal richting de meer zonnige landen. Toch hebben we genoeg zonuren per jaar om een huishouden te kunnen voorzien van zelf opgewekte energie.

Van de 8760 uren die een jaar telt hebben we in Nederland gemiddeld 1500 zonuren. Deze zonuren leveren per m2 zo’n 1.000 kilowattuur op. Als je dit afzet tegen het gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik van een gezin, 3.500 kWh, is dit een zeer mooie zonnepanelen opbrengst. Afhankelijk van hoeveel procent van die 1.000 kWH er wordt omgezet in elektriciteit door de panelen, kan je met slechts enkele panelen toch een behoorlijk deel van de stroom zelf opwekken.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op jouw dak? Vraag hier offertes aan voor een zonnepanelen specialist bij jou in de buurt.

Opbrengst zonnepanelen winter vs zomer: hoeveel elektriciteit levert een zonnepaneel op?

De effectiviteit van zonnepanelen is logischerwijs in de zomer beter dan in de winter, wanneer er veel minder zon is. Maar hoeveel wekt een zonnepaneel nou precies op?

In de zomer kan een zonnepaneel een piek bereiken van zo’n 3.000 tot 3.500 watt per uur. Dit in tegenstelling tot de winter, wanneer het zomaar 25 watt kan zijn. Als de zon schijnt in de winter dan kan de opbrengst van zonnepanelen in de winter soms nog wel een piek hebben tot zo’n 400 watt.

Het verschil in de opbrengst van zonnepanelen tussen de zomer vs winter is dus enorm en dat terwijl je juist in de zomer minder stroom nodig hebt dan in de winter. De stroom die je opwekt kan je niet opslaan in bijvoorbeeld een soort van accu, zodat je in de winter meer overhebt. Maar dit betekent niet dat je er niks aan hebt wanneer je in de zomer meer opwekt dan dat je verbruikt.

Als je met de energieleverancier hebt afgesproken dat je overtollige energie direct mag leveren aan het energienetwerk dan zal de overtollige energie aan het eind van het jaar van de rekening gehaald worden. Heb je op jaarbasis meer geleverd dan verbruikt dan ontvang je zelfs een vergoeding voor het positieve verschil.

Wat heeft invloed op de effectiviteit van zonnepanelen?

De effectiviteit van je zonnepanelen is erg afhankelijk van bepaalde omstandigheden. Doordat deze omstandigheden zich vooral voordoen in de winter is het verschil in opbrengst van zonnepanelen tussen de winter vs zomer goed te verklaren.

De hoeveelheid zonuren

Zoals je zou verwachten is het aantal zonuren de belangrijkste factor voor de effectiviteit van de zonnepanelen. Een zonuur is de tijd dat de zon te zien is aan de horizon – de tijd dat er wolken voor de zon zitten. Aangezien het in de zomer langer licht is vergeleken met de winter zal een zonnepaneel in die periode het meest effectief zijn en de opbrengst het hoog zijn. Ook zijn er in de zomer ongeveer 5 wolkenloze uren en in december maar 0,5.

De helling van zonnepanelen

Zonnepanelen vangen het meeste zonlicht op wanneer ze zo recht mogelijk naar de zon gericht staan. Voor Nederland houdt dit in dat je op jaarbasis het beste rendement haalt wanneer de zonnepanelen in een helling van 35 graden staan. Die hoek is vooral goed te bereiken op platte daken. Dit betekent niet platliggende panelen geen effect hebben. Ook hiermee kan je een mooi rendement halen. De helling van 35 graden is berekend voor een zo optimaal mogelijk rendement, en doordat de zon het meest schijnt in de zomermaanden is de helling daarop gericht. In de winter staat de zon lager waardoor ook hier een klein verschil in de opbrengst van zonnepanelen optreedt.

Weersomstandigheden

In Nederland valt er vrijwel elke winter wel een keer sneeuw. Soms blijft dit lang liggen en soms maar enkele dagen, maar het effect is hetzelfde: de zonnepanelen leveren 0 watt op. Dit zorgt ervoor dat de opbrengst van zonnepanelen in de winter een stuk minder is. De sneeuw die op de panelen valt weerkaats al het zonlicht, waardoor er tot de sneeuw eraf is geen zonlicht opgevangen kan worden. Als de panelen redelijk schuin geplaatst zijn dan zal het sneeuw er soms wel vanaf glijden. Als je ze sneeuwvrij gaat maken pas dan op met het gladde dak.

Daarnaast kan het gebeuren dat er stof op de panelen ligt. Dit kan komen door saharazand dat zich via neerslag verplaatst heeft naar Nederland of gewoon doordat je in de buurt van het strand woont, ook dit beperkt de effectiviteit enigszins.

Opbrengst zonnepanelen winter vs zomer: zijn zonnepanelen het overwegen waard?

De zonnepanelen opbrengst in de winter is dus bij lange na niet zo effectief als in de zomermaanden, maar wat ons betreft zijn zonnepanelen zeker de moeite waard om over na te denken. Als je op jaarbasis kijkt, zie je toch dat een groot gedeelte van je elektriciteit opgewekt kan worden met de zonnepanelen, ondanks dat je in het koude kikkerlandje Nederland woont.

Tot 2030 kun je met de salderingsregeling nog energie leveren aan het netwerk van de leverancier waardoor je in feite in de zomermaanden een buffer opbouwen voor in de winter. Daarnaast is het btw tarief momenteel 0%, zijn er soms subsidies te verkrijgen en worden de panelen steeds goedkoper.

Wil je zonnepanelen laten plaatsen op jouw dak? Vraag hier offertes op bij verschillende zonnepanelen specialisten. Vergelijk de offertes en kies de vakspecialist die het best bij jouw project past.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden