Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Werking zonneboiler

Werking zonneboiler

Naast zonnepanelen op je dak, is het ook mogelijk om een zonneboiler te kopen. De zonneboiler zorgt voor duurzaam verwarmd water, waardoor je zorgeloos geniet van bijvoorbeeld een douche. Hoe werkt een zonneboiler eigenlijk? In dit artikel lees je alles over de werking van een zonneboiler en handige tips.

Kosten van een zonneboiler

Een zonneboiler kost gemiddeld € 3.250 inclusief installatie. De uiteindelijke zonneboiler prijzen zijn onder andere afhankelijk van de grootte van de zonneboiler en hoeveel zonnecollectoren je erbij koopt. Wist je dat de terugverdientijd van een zonneboiler gemiddeld 10 jaar is? Het is dus zeker de moeite waard om je te verdiepen in het kopen van een zonneboiler. Bekijk in onderstaande tabel de gemiddelde prijzen van een zonneboiler. 

Soort zonneboilerGemiddelde prijzen
Boiler 100 liter, 1 collector€2.000 - €2.600
Boiler 100 liter, 2 collectoren€2.800 - €3.400
Boiler 200 liter, 2 collectoren€3.400 - €3.800
Boiler 300 liter, 3 collectoren€4.800 - €5.600

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt een zonneboiler?

Als je aan zonnepanelen en een zonneboilersysteem denkt, verwachten veel mensen dat de werking van de zonneboiler heel ingewikkeld is. Toch is de werking van een zonneboiler minder gecompliceerd dan je denkt. Als je een zonneboiler koopt, koop je eigenlijk 3 losse onderdelen; één of meerdere zonnecollectoren, een voorraadvat voor het water en een naverwarmer.

De zonneboiler werkt als volgt:

 • De zonnecollector vangt zonlicht op en zet dit door middel van een vloeistof om in warmte.
 • De verwarmde vloeistof gaat naar het voorraadvat met water en warmt zo het water op tot een maximum van 60 graden Celsius.
 • De warmte uit de zonnecollector zorgt ervoor dat je water warm blijft totdat je het gebruikt; je hebt dus meteen warm water tot je beschikking.
 • Is er niet genoeg zonlicht om je water op temperatuur te krijgen en te houden? Dan schakelt de naverwarmer in om het over te nemen.

Werking zonneboilercombi

Een zonneboilercombi is niets anders dan een zonneboiler met een geïntegreerde cv-ketel. Met een zonneboilercombi is het mogelijk om het water van de zonneboiler niet alleen alleen voor je sanitair te gebruiken, maar ook voor je verwarming. Het verschil in de werking van een zonneboilercombi versus een gewone zonneboiler, is dat een cv-ketel het water bijverwarmt als er niet genoeg zonlicht is. Zo is het water altijd op temperatuur en ben je niet volledig afhankelijk van het zonlicht.

Perfecte werking van je zonneboiler

Als je investeert, wil je natuurlijk een optimale zonneboiler werking hebben. Er zijn een aantal manieren om een optimaal rendement met een zonneboiler te behalen. Lees hieronder een aantal voorwaarden.

 • Plat dak

De werking van je zonneboiler is optimaal op een plat dak. Dit heeft te maken met het plaatsen van de zonnecollectoren. Op een plat dak is het makkelijker om de zonnecollectoren op precies de juiste plek te plaatsen. Dit is anders dan bij zonnepanelen, waar een schuin dak juist optimaal is.

 • Genoeg ruimte op het dak

Natuurlijk is het ook belangrijk dat er genoeg ruimte op je dak is voor de zonneboiler. Op een dak met weinig ruimte is de werking van een zonneboiler niet optimaal. Ga er vanuit dat je minimaal 3 vierkante meter nodig hebt voor de zonneboilerinstallatie. 

 • Genoeg ruimte om het zonneboilersysteem

Het is belangrijk dat er op je dak genoeg ruimte overblijft rondom je zonneboilersysteem. Zo is het makkelijker om zonneboiler onderhoud te plegen en reparaties uit te voeren. Het is goed om je zonneboiler eens per jaar na te laten kijken, om een optimale zonneboiler werking te garanderen.

Voor- en nadelen van een zonneboiler

Dat een zonneboiler een flinke investering is die uiteindelijk beter voor je portemonnee is, dat weet je inmiddels. Maar wat komt er nog meer kijken bij een zonneboiler? Naast op de hoogte zijn van de zonneboiler werking, is het ook goed om de voordelen en nadelen naast elkaar te leggen. Bekijk ze in onderstaand overzicht.

Voordelen zonneboilerNadelen zonneboiler
Besparen op je energiekostenRelatief grote investering
Hogere woningwaardeVeel ruimte op je dak
Duurzame keuzeAlleen optimale werking op het zuiden
Subsidiemogelijkheden

Subsidie voor een zonneboiler

Eén van de voordelen van een zonneboiler kopen, is dat je recht hebt op subsidie. Dit is bij zonnepanelen niet meer het geval, maar bij een zonneboiler dus wel. Via het RVO vraag je de subsidie aan. Hierbij moet je wel aan de volgende eisen voldoen:

 • Je hebt een zonneboiler die op deze lijst van het RVO voorkomt
 • Het gaat om een nieuwe zonneboiler
 • Je hebt een betaalbewijs
 • Je vraagt binnen 6 maanden na aankoop de subsidie aan

Handige bespaartips voor je zonneboiler

Nu je alles weet over de zonneboiler werking, kies je ervoor te investeren in een zonneboiler en te genieten van alle voordelen. Toch is het altijd fijn om te besparen op de totale kosten. Bekijk daarom hieronder een aantal handige bespaartips bij het kopen van een zonneboiler.

Overweeg leasen of huren

Is het voor jou niet mogelijk om in één keer een zonneboiler te kopen? Het is tegenwoordig ook mogelijk om een zonneboiler te huren of te leasen bij een bedrijf. Hierdoor hoef je niet een grote investering te doen, maar geniet je wel van alle voordelen en de werking van je zonneboiler. Je huurt al een zonneboiler vanaf € 15 per maand en leasen doe je vanaf € 45 per maand.

Vergelijk offertes

Voordat je een vakspecialist inschakelt om een zonneboiler te kopen en te installeren op je dak, is het goed om rond te kijken. Door verschillende offertes aan te vragen bij zonneboiler specialisten, heb een goed beeld van de prijzen. Zodra je de offertes binnen hebt, start je met het vergelijken. Let ook goed op wat er precies in de totale kosten is inbegrepen, bijvoorbeeld btw en voorrijkosten.

Ga voor de optimale plek

De werking van je zonneboiler is optimaal als je de zonnecollectoren op het zuiden hebt. Daarom is het goed om na te gaan of dit mogelijk is op jouw dak. Heb je geen mogelijkheid om zonnecollectoren pal op het zuiden te plaatsen? Ga dan met de zonneboiler specialist in gesprek om te kijken welke opties voor een zonneboiler er nog meer zijn.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

 

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden